Mersin'de Özel Öğrenciler Sokak Oyunları Şenliği İle Eğlendi

Mersin’de engelli çocuklar için ‘Engelsiz Sokak Oyunları Şenliği’ gerçekleştirdi.

14 Aralık 2018 Cuma, 14:42
Mersin'de Özel Öğrenciler Sokak Oyunları Şenliği İle Eğlendi
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Teknoloji çağında yeterince çocukluğunu yaşayamayan, sanal bir dünyaya sıkışıp kalan ve sokak oyunlarına uzak kalan engelli çocukların, çocukluklarını yaşayabilmeleri için ‘Engelsiz Sokak Oyunları Şenliği’ düzenledi.
Toroslar Kapalı Voleybol Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da katılarak çocukların sevincine ortak oldu.
Toplumun temel değerlerini yansıtan çocuk oyunlarının engelli bireyler tarafından öğrenilmesi, oynanması ve sahip çıkılması amacıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen şenlikte, geleneksel sokak oyunları oynandı. Binlerce özel çocuğun, eğitmenlerin ve velilerin katılım gösterdiği şenlikte çocuklar doyasıya eğlenirken, veliler de çocukların yaşadığı sevinç ile mutlu oldu.
Gösteri gerçekleştirilecek okulların katıldığı kortej yürüyüşü ile başlayan şenlikte Nihat Sözmen Rehabilitasyon Bakım ve Aile Danışma Merkezi öğrencileri Anadolu Ateşi gösterisi gerçekleştirdi. Etkinliğe Mersin genelinden 11 özel eğitim ve uygulama okulu ile özel eğitim meslek okulundan binlerce öğrenci katıldı.
Etkinlikte engelli çocukların sokak oyunları ile sosyal hayata entegrasyonu sağlandı. Halat çekme, kaşıkla yumurta taşıma, çuval yarışı, sandalye kapmaca, balon patlatma, ip atlama gibi geleneksel oyunların yanı sıra mini basketbol, mini futbol, koordinasyon parkuru ve bocce oyunları da oynanırken, geleneksel oyunları yeni keşfeden çocukların sevinci ve kazanma gayreti ise görülmeye değerdi.
Başkan Kocamaz, “Şenlik, engelli kardeşlerimizi sahiplenme yönünde yeni bir merhale olacak”
Mersin’i bütün paydaşları ile birlikte, vatandaşların eşit bir şekilde yaşadığı, belediye hizmetlerinin tamamından herkesin faydalandığı bir kent yapmak için 2014 yılından bu yana çalıştıklarını belirterek sözlerine başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Geçtiğimiz 56 ayda çok çeşitli etkinliklere imza attık. Bir yandan engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak fiziki hizmetleri yerine getirirken diğer yandan da Mersin’de ve tüm dünyada bir farkındalık yaratma çabalarımız sürüyor. Burada Engelsiz Sokak Oyunları şenliği ile de unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunlarımızı yeniden hatırlamak, hatırlatmak, hem de engelli ve engelsiz kardeşlerimizi bir araya getirmek, buluşturmak düşüncesindeyiz. Kardeşlerimizin oyun oynamak için sabırsızlandığını gördükçe ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyorum. Bu şenliğin Mersin’de barış, kardeşlik, hoşgörü, birlik ve beraberliğe katkı sunmasını ve özellikle engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırma, sahiplenme yönünde yeni bir merhale olmasını temenni ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Çankaya Özel Eğitim Meslek Okulu Öğrencisi Gizem Kaçaman Başkan Kocamaz’a hediye takdim etti.
“öğrencilerimiz açısından bu etkinlik oldukça verimli oldu”
Öğrencileri ile birlikte şenliğe katılan ve etkinlikten son derece memnun kalan Nihat Sözmen Rehabilitasyon Merkezi’nde Halk Oyunları eğitmenliği yapan Zeynep Umuzdaş, “Şenlik çok güzel geçiyor. Çocuklarımız için çok yararlı bir organizasyon oldu. Biz çocuklarımıza engelsiz bir hayatın nasıl olduğunu öğretmeye çalışıyoruz. Bu şenlik sayesinde çocuklarımız eve tıkılıp kalmıyor. Örneğin televizyon, bilgisayar ve internet gibi tek bir şeye bağlı kalmaması açısından bu etkinlik oldukça verimli oldu. Çünkü bu etkinlikte öğrencilerimiz eğleniyor, bizimle daha çok sohbet ediyor. Benim öğrencilerimde açılışta halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi ve oldukça eğlendiler. Burhanettin Kocamaz Başkanımıza böyle bir organizasyon düzenlediği için çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Büyükşehir, etkinlikleri ile engelli öğrencilerimizin ötekileştirilmesini önlüyor”
Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yenişehir Engelliler Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Neşe Tek ise böylesine hareketli ve eğlenceli etkinlikler sayesinde öğrencilerin sosyalleştiğini ifade ederek, “Birçok çocuk burada farklı farklı oyunlar oynuyor. Gerçekten güzel düşünülmüş ve güzel programlanmış bir şenlik. Aslında bu çocuklar engelli ismi verilerek engelleniyorlar. Toplumumuzda maalesef, ‘engelliler şunu yapamaz, bunu yapamaz’ diye bir algı var. Siz bu çocuklarımızı sosyalleşmeye teşvik ettiniz. Dışarı çıkamayan birçok çocuğumuzu buraya dahil ettiniz. Farklı bireylerle tanışarak, kaynaşmış oldular. Birçok sokak oyunlarını eğlenerek hem öğreniyorlar hem de oynuyorlar. Sosyalleşmelerini sağlayarak, ötekileştirilmelerini önlediniz. Gerçekten çok güzel bir etkinlik. Ben çok beğendim, çok takdir ettim” diye belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin