Mersin'de Muharrem Ayı İftarlarından Sonra Cuma Namazı Çıkışı, Gelenekselleşen Aşure Dağıtımı Yapıldı

Mersin ve İlçe Camilerinde Muharrem Ayı münasebetiyle namaz çıkışı önceki yıllarda olduğu gibi, gelenekselleşen "Aşure" ikramı bu yılda yapılarak Merkez Ulu, Mezitli Ulu, Muğdat, Müftü, Tırmıl Sanayi ve Toroslar Şakire Hatun camilerinde, toplamda 22 bin 500 adet aşure dağıtıldı.

22 Eylül 2018 Cumartesi, 00:06
G: 22.09.2018 - 00:21
Mersin'de Muharrem Ayı İftarlarından Sonra Cuma Namazı Çıkışı, Gelenekselleşen Aşure Dağıtımı Yapıldı
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Muharrem Ayı münasebetiyle kent genelindeki camilerde vatandaşlara aşure ikram etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından Mersin’de geleneksel hale getirilen Aşure ikramı bu yıl da yapıldı. Birlik ve beraberliğin simgesi olan Muharrem Ayının gelmesi ile birlikte Mersin genelinde kurulan iftar sofralarının ardından Büyükşehir Belediyesi vatandaşlara aşure ikramı da gerçekleştirdi.
Merkez Ulu, Mezitli Ulu, Muğdat, Müftü, Tırmıl Sanayi ve Toroslar Şakire Hatun camilerinde 22 bin 500 adet aşure ikram edildi. Cuma namazı sonrasında Büyükşehir Belediyesi personeli, kurulan stantlarda vatandaşların Muharrem Ayını kutlayarak aşure dağıtımı yaptı.
“Paylaşmanın, şükretmenin, bir arada olmanın adı: Aşure Günü”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tüm İslam Alemi’nin Muharrem ayını ve Aşure gününü kutlayarak, “Paylaşmanın, şükretmenin, bir arada olmanın adı olan Aşure Günü’nün, bereket ve feyzini taşıyan Muharrem Ayı, aynı zamanda, zulme boyun eğmeyen, adalet ve doğruluktan ayrılmayan Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) sevgili torunu Hz. Hüseyin ve 72 ashabının Kerbela'da şehit edilişinin hüznünü de barındırmaktadır. Bizi biz yapan, inancımızın ve kültürel değerlerimizin bizlere ilke edindirdiği birlik ve beraberliğimizdir. Bu bakımdan Muharrem Ayı’nın özünü iyi anlamak, özüne layık bir şekilde idrak etmek gerekmektedir. Başta Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin olmak üzere bütün Kerbela şehitleriyle, geçmişten bugüne şahadet şerbeti içmiş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, ruhları şad mekânları cennet olsun diyorum” dedi.
“Kerbela, her Muharrem Ayının 10. gününde hüzünle yâd ediliyor”
Muharrem ayının İslam inancında çok önemli bir yeri olduğundan söz eden Başkan Kocamaz, “Maalesef bu ayda Kerbela’da yaşanan elim hadise hepimizi yüzyıllar geçse de hala derinden yaralamaya devam ediyor. O dönemde Yezit ve yandaşları âlemlere rahmet olarak gönderilen Aziz Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’i orada şehit ettiler. O günden bu yana Kerbela, her Muharrem Ayının 10. gününde hüzünle yâd ediliyor. O güne has olarak özellikle Alevi inancına mensup vatandaşlarımız 10 gün oruç tutuyor, su içmiyorlar. O dönemde yaşanan acıları yüreklerinde hissedebilmek için kendilerini inzivaya çekiyorlar. Ama bütün İslam Âleminde Muharremin 10. günü Aşure Günü olarak kutlanıyor” şeklinde konuştu.
Farklılıkların bir araya gelerek oluşturduğu zenginliği ve güzelliği aşure örneği vererek anlatan Başkan Kocamaz, “Nasıl ki aşurede farklı malzemeler harmanlanarak enfes bir tat ortaya çıkıyorsa bu insan ilişkileri için de geçerlidir. Ayrıntıları bir kenara bırakıp, müşterekler etrafında birleşebilirsek aşuredeki enfes lezzet nasıl ortaya çıkıyorsa, ülkemizdeki birlik, beraberlik, barış ve kardeşlik ruhu aynı şekilde ortaya çıkacak. İnsanlar birbirlerine hoşgörü ile yaklaşacak, birleşecek, bütünleşecek. İçten ve dıştan bu birlikteliğe göz diken, bizi birbirimize düşüren hainlere de çok özel ve çok güzel bir mesaj verecek. Onun için geçmişten aldığımız kültür değerlerimizi, örf, adet, gelenek ve göreneklerimizi gelecek nesillere taşıyabilirsek millet olma bilincine erişebiliriz” diye belirtti.
Aşure dağıtımı sonrasında vatandaşlar, geleneksel hale getirilen ve bu anlamlı günde dağıtılan aşurelerden dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a ve çalışanlarına teşekkür etti.
Mersin'de Muharrem Ayı İftarlarından Sonra, Gelenekselleşen Aşure Dağıtımı Yapıldı
Mersin'de Muharrem Ayı İftarlarından Sonra, Gelenekselleşen Aşure Dağıtımı Yapıldı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi

Mersin Haber ,Mersin