Mersin’de Küçük Dokunuşlar, Binlerce İnsanın Yaşamını Kolaylaştırıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinliler’i sosyal belediyecilikle tanıştıran, şehirdeki dar gelirli kesimleri önceleyen projelerle adından söz ettiriyor.

01 Aralık 2019 Pazar, 15:14
Mersin’de Küçük Dokunuşlar, Binlerce İnsanın Yaşamını Kolaylaştırıyor
-

Başkan Seçer’in görevde olduğu 8 aylık sürede, okul sütü projesinden üniversite öğrencilerine sabah çorbası projesine, Halk Kart projesinden Çamaşır Kafe’ye kadar birçok sosyal proje hayata geçirildi.
Başkan Seçer, gençler, çocuklar, kadınlar ve yoksulları önceleyen sosyal projelere imza attı. Mersinliler ya da yolu Mersin’e düşenler şimdilerde her alanda belediyenin izini, sosyal projelerin etkisini hissediyor. Başkan Vahap Seçer’in deyimiyle ‘Küçük dokunuşlar, binlerce insanın yaşamını bir nebze de olsa kolaylaştırıyor.’
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinliler’i sosyal belediyecilikle tanıştıran, şehirdeki dar gelirli kesimleri önceleyen projelerle adından söz ettiriyor. Seçer, göreve başlayalı 8 ay oldu. Başkan Seçer, bu süre içinde okul sütü projesinden üniversite öğrencilerine sabah çorbası projesine, Halk Kart projesinden Çamaşır Kafe’ye, ücretsiz üniversiteye hazırlık kurslarından eğitim yardımlarına kadar birçok sosyal projeyi hayata geçirdi. “Bu para benim param değil, halkın parası. Halkın parasını, halka veriyoruz” diyen Başkan Seçer’in sosyal projeleri içinde en dikkat çekici olanlardan biri de istihdamda kadınlara öncelik verilmesi.
31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde göreve gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, seçim sürecinde ‘Önceliğimiz gençler, çocuklar, kadınlar ve yoksullar olacak’ sözünü vermişti. Seçer, göreve seçildikten sonra bu sözünü tuttu ve geride kalan 8 aylık sürede gençler, çocuklar, kadınlar ve yoksulları önceleyen sosyal projelere imza attı. Mersinliler ya da yolu Mersin’e düşenler şimdilerde eğitimden gündelik hayata, çalışma hayatından ulaşıma kadar her alanda belediyenin izini, sosyal projelerin etkisini hissediyor. Başkan Vahap Seçer’in deyimiyle ‘Küçük dokunuşlar, binlerce insanın yaşamını bir nebze de olsa kolaylaştırıyor.’
Okullarda ücretsiz süt
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in seçim döneminde verdiği sözlerden biri, ilkokullarda çocuklara süt dağıtılmasıydı. ‘Süt Senin Gurur Mersin’in’ adı verilen projenin altyapısı kısa zamanda oluşturuldu. Projenin ilk etabında Akdeniz, Toroslar ve Tarsus ilçelerinde toplam 33 okulda süt dağıtımına başlandı. Büyükşehir, Mayıs ayına kadar haftada 56 bin paket süt dağıtacak.
Küçük üreticiye kooperatiflere destek
Büyükşehir Belediyesi, okullarda ücretsiz olarak dağıttığı sütü, firmalardan hazır olarak almak yerine üretici kooperatiflerinden alıyor. Bu sistem sayesinde hem köylerdeki küçük üretici, hem de üretim kooperatifine ekonomik destek sağlanıyor. Küçük üreticiden alınan sütler, belediyenin kendi olanaklarıyla paketleniyor ve dağıtılıyor. Bu sistem sayesinde Mersin’in parası Mersin’de kalıyor.
Çamaşır Kafe
Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de bir ilki hayata geçirdi ve Çamaşır Kafe projesini uygulamaya aldı. Çamaşır Kafe’nin hedef kitlesi üniversite öğrencileri. Çamaşırlarını yıkatmak isteyen öğrencilerin Çamaşır Kafe’ye gelip kimliklerini göstermeleri yeterli oluyor. Çamaşır Kafe’de öğrencilerin çamaşırları ücretsiz olarak yıkanıyor, kurutuluyor. Öğrenciler çamaşırlarının yıkanmasını beklerken, ücretsiz sıcak çorba ve çay içip, kitap okuyabiliyor. Çamaşır Kafe uygulaması sayesinde öğrenciler elektrik ve deterjan masrafından kurtulmuş oluyor.
Sabah çorbası Belediye’den
Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin’de ilk kez uygulanan projelerinden biri de sabah çorbası dağımı projesi. Belediyenin aşevinde pişirilen çorba, sabah saatlerinde Mersin Garı’na, Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ve Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi’ne götürülüyor. Belediyenin görevlileri buralarda öğrencilere, sabahın erken saatlerinde işe gitmek zorunda olanlara, hastanede refakatçi olarak kalanlara, gece vardiyasından çıkanlara bir tas çorba ve ekmek ikramında bulunuyor.
Halk Kartlar dağıtıldı
Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin’de ilk kez uyguladığı Halk Kart projesi ise sosyal yardımların daha insani koşularda, daha verimli ve isabetli şekilde yapılmasını sağlıyor. Belediye, yoksul vatandaşlara gıda paketi dağıtmak yerine TL yüklü kart veriyor. Bu kartlardaki bakiye sadece gıda maddeleri ve temel ihtiyaç maddeleri harcamaları için kullanılıyor. Kartı alan vatandaş, alışverişini kentteki yerel market ya da bakkallardan yapıyor. Böylece para sirkülasyonu Mersin’de kalıyor ve tabana yayılıyor. Yoksul vatandaş paketten ne çıkarsa yemek zorunda kalmıyor, kendi ihtiyacına göre alışveriş yapıyor. Mersin’de ilk etapta 6 bin 200 aileye bu karttan verildi.
Halk Kart, Akdeniz İlçesi’nde 27, Anamur İlçesi’nde 5, Aydıncık İlçesi’nde 3, Bozyazı İlçesi’nde 2, Çamlıyayla İlçesi’nde 1, Erdemli İlçesi’nde 4, Gülnar İlçesi’nde 3, Mezitli İlçesi’nde 6, Mut İlçesi’nde 21, Silifke İlçesi’nde 9, Tarsus İlçesi’nde 26, Toroslar İlçesi’nde 22, Yenişehir İlçesi’nde 20 olmak üzere il genelindeki 131 bakkal, market, şarküteri gibi işletmelerde geçerli olacak.
Halk Ekmek yenilendi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Ekmek Fabrikası’nın makinelerini baştan aşağı yenileyerek yeniden üretime aldı. Şehrin her noktasına günlük olarak kaliteli, sağlıklı ve ucuz ekmek sunan Büyükşehir Belediyesi, ekmek satış büfelerini de kadınlara teslim ederek kadınların üretim sürecine katılmasına katkı sağlıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, ileriki zamanlarda şehirdeki 3 bin civarında Çölyak hastası için glütensiz ekmek de üretecek.
7 bin 200 öğrenciye eğitim yardımı
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin sınırlarında ikamet eden, 4 yıllık örgün eğitim programlarını kazanan her öğrenciye 1250 TL eğitim yardımı yaptı. Eğitim yardımı için başvuran 7 bin 200 öğrencinin tamamına yardım yapıldı. Belediye, geçtiğimiz yılın eğitim yardımından kalan 500 liralık bakiyeyi de öğrencilere ödedi.
4 bin 200 öğrenciye ücretsiz üniversiteye hazırlık kursu
Mersin Büyükşehir Belediyesi, üniversiteye hazırlık için özel kurslara gidemeyen gençler için ücretsiz hazırlık kursları düzenliyor. Merkezle birlikte 8 şubesi bulunan kurs merkezlerinde, sınav müfredatında yer alan tüm dersler veriliyor. Kurs merkezlerinde görev alacak öğretmenler titiz bir incelemenin sonunda belirlendi. Merkezlerde alanında tecrübeli, liyakatlı öğretmenler ders veriyor. Mersin’de en düşük kurs ücretinin yıllık 10 bin lira olduğu Mersin’de, Büyükşehir Belediyesi’nin bu hizmeti 4 bin 200 aileyi ekstra bir eğitim masrafından kurtarıyor. Kurs merkezleri özellikle kırsal ilçelerdeki gençlere fırsat eşitliği de sağlıyor.
Öğrenciye indirimli ulaşım
Mersin Büyükşehir Belediyesi, belediye otobüsü ücretlerini öğrenciler için 1 lira olarak belirledi. Belediye Başkanı Vahap Seçer, akaryakıt fiyatları artsa da öğrenci ulaşım ücretlerini artırmayacaklarını taahhüt etti.
Su fiyatlarında indirim
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in seçim öncesi vaatlerinden biri de su fiyatlarında indirim yapılmasıydı. Seçer, göreve başlar başlamaz, 12 metreküpe kadar olan su kullanımlarında meskenlere yüzde 10, işyerlerine yüzde 5 indirim yapılmasını Meclis’ten geçirmişti. MESKİ’nin son yapılan Meclis Toplantısı’nda su fiyatlarına zam yapılmasına rağmen, 10 metreküpe kadar su kullanan aboneler yüzde 10 indirimden faydalanmaya devam edecek. Bu kesimdeki aboneler, toplam abonelerin yüzde 61’ini oluşturuyor. Ayrıca, Halk Kart’tan yararlanan 6 bin 800 hane de suyu yüzde 50 indirimli kullanacak.
Kadınlara istihdamda öncelik
Yaklaşık 10 bin personelle hizmet veren Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin en doğusundan en batısına kadar 13 ilçede birimleri ve şubeleri bulunuyor. Belediye’nin hizmetlerinden merkezdeki vatandaşların yanı sıra ilçelerdeki ve kırsaldaki halk da eksiksiz yararlanıyor.
Kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayacağını her fırsatta dile getiren Başkan Vahap Seçer, istihdamda kadınlara öncelik verecek bir süreci başlattı. İlk olarak genel temizlik işleri, park ve bahçelerde ve ulaşımda kadın personeller göreve başlatıldı. Başkan Seçer, kadın muhtarlara da, “Mahallenizde yaşayan, zor durumda olan 2 kadın adını bize verin. İşçi almamız gerektiğinde önceliği onlara verelim” diye söz verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı

Mersin Haber ,Mersin