Mersin’de Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadele Başlatıldı

Mersin’de fındık, elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok tarımsal ürüne büyük zarar veren Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadele Başlatıldı.

08 Mayıs 2025 Perşembe, 09:27
Mersin’de Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadele Başlatıldı
-

Mersin’de fındık, elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok tarımsal ürüne büyük zarar veren Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadele Başlatıldı.

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Fındık, elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok tarımsal ürüne büyük zarar veren ve ülkemizde ilk olarak 2017 yılında tespit edilen kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nden sonra Adana’da da tespit edildi!ğini  açıkladı.

 
Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, müdürlük olarak 2024 yılından itibari ile ilimizde çiftçileri bilgilendirmek ve bu istilacı zararlıya karşı etkili mücadele sağlamak için kapsamlı çalışmalar yürütüklerini belirtereknşunları söyledi:

"Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadele Eğitimler  ve Bilgilendirme: Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü’nde görevli uzmanlar tarafından çiftçilere ve teknik personellere zararlının biyolojisi ve mücadele yöntemleri anlatıldı. Kahverengi kokarca kışlak mücadelesi için biyosidal ürün uygulamaları hakkındaki bilgi tüm ilçelerle paylaşıldı. Feromon Tuzakları: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ kapsamında 4 ilçe Anamur, Silifke, Tarsus, Toroslar 12 lokasyona; Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğünün ‘Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi' kapsamında 2 ilçe (Akdeniz ve Erdemli) 6 lokasyona tuzak asımı gerçekleştirildi. İlçelerinde kurulan tuzaklar sayesinde kokarcanın yayılma riski takip altına alındı. "

DOĞAL DENGEYİ KORUYORUZ 

"Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü proje kapsamında BATEM tarafından üretimi yapılan faydalı böceğin 4 lokasyona (Akdeniz, Silifke, Tarsus, Toraslar) 1000’er adet toplam 4000 adet parazitoit salınımı yapıldı. Yumurta parazitoidi Samuray arısı (Trissolcus japonicus) ile biyolojik mücadele desteklendi. Sosyal Medya & Kamu Spotları: Çiftçilerin bilinçlendirilmesi için afişler, broşürler ve kamu spotları yayımlandı.  Değerli Üreticiler Dikkat! Üretim alanlarınızda kahverengi kokarca ile karşılaşırsanız, en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirin. Tarımın geleceği için birlikte mücadele edelim" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
TARSUS TSO'NUN DESTEKLEDİĞİ "MYOFEST SEKTÖR KAMPÜSTE " ÖĞRENCİLERE İŞ FIRSATI YARATIYOR
PARMAĞIA SIKIŞAN MAKAS HALKASI İTFAİYE EKİPLERİ TARAFINDAN ÇIKARTILDI
MERSİN SPOR KULÜBÜ'NDE HEDEF, PLAY-OFF 'A DİREK KALMAK
BAŞKAN SARI, "MEP PROJESİYLE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜ HEDEFLİYORUZ"
“JANDARMADAN TARİHİ ESER OPERASYONU”
"ARANAN ŞAHIS JANDARMAOPERSAYONU İLE YAKALANDI”
BAŞKAN SEÇER, ‘KENT KATILIMI BULUŞMALARI’NA DEVAM EDİYOR
TARSUS’TA MİNİKLERİN TİYATRO HEYECANI
MERSİN ESOB, ÜYELERİNİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA DA ÖNEM VERİYOR
Mersin’de Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadele Başlatıldı

Mersin Haber ,Mersin