Mersin’de Esnafın Corona Haritası Çıkartıldı; Mart Ayından Bu Yana 1100 İşletme Kepenk İndirdi

Başkan Dinçer; “Kış öncesi merkezi ve yerel idareler esnafa, hibe, destek ve yardımlarını acilen planlamalı”

26 Ekim 2020 Pazartesi, 14:18
Mersin’de Esnafın Corona Haritası Çıkartıldı; Mart Ayından Bu Yana 1100 İşletme Kepenk İndirdi
-

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını nedeniyle ilk etapta alınan tedbir ve yasaklar döneminde Mersin’de faaliyetini durduran 15 bin esnaf sanatkarın aylık 60 ila 90 milyon lira gelir kaybına uğradığını, 45 bin üzerinde kişinin ise istihdamdan çekildiğini söyledi.
Salgının başladığı Mart ayından bu yana 1100 işletmenin kepenk indirdiğini vurgulayan Dinçer, kış öncesi alınacak tedbirlerin esnaf-sanatkarların yaşaması için hayati öneme sahip olduğunu kaydederek merkezi hükümet ve yerel idarelerin gerekli destek, hibe ve yardımlarını acilen planlanması gerektiğini ifade etti.
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer; tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını süresince merkezi hükümetçe alınan yasaklar ve tedbirler kapsamında Mersin’de üretimini durduran 15 bin esnaf sanatkarın aylık 60 ila 90 milyon lira arasında gelir kaybına uğradığını; 45 binin üzerinde kişinin ise istihdamdan çekildiğini söyledi.
Başkan Dinçer, Covid 19 salgınının yaklaşan kışla birlikte artan vakalar ve ölümlerle yeniden dünyanın birinci gündem maddesi haline geldiğine dikkat çekti. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgının en çok esnaf sanatkarları etkilediğine vurgu yapan Dinçer, “ Mart ayından Temmuz/Ağustos dönemine kadar alınan olağanüstü tedbirler ve yasal düzenlemeler kapsamında ilimizde 15 binin üzerinde esnaf sanatkarımız faaliyetini durdurmuştur. Bu işletmelerin ortalama çalışan sayıları hesap edildiğinde 45 binin üzerinde kişinin istihdamdan çekildiği öngörülmektedir. Covid-19 öncesinde, işletmelerin aylık kazançlarının gider beyanları yöntemine göre hesapladığımızda esnaf-sanatkârların ortalama aylık 4.000 ile 6.000 TL gelire sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bu tahminden hareketle COVİD-19 sürecinde esnaf-sanatkar işletmelerinin aylık 60 milyon TL ile 90 milyon TL arasında gelir kaybına uğradığı bilinmektedir Bu tespite ek olarak mal ve hizmet sağlayıcıları, tedarikçileri ve yanlarında çalışanları da göz önüne alındığında bu işlem hacminin büyüklüğünün çok daha fazla olduğu öngörülmektedir” dedi.
Açıklamasının devamında bu sürecin en önemli etkisinin mal/hizmet üretimi ve satış sürecindeki aksama nedeniyle istihdamı olumsuz yönde etkilemesi olduğuna dikkat çeken Başkan Dinçer, “ Esnaf ve sanatkarlarımız, ürettiği mal ve hizmetleri satamadıkları her gün kira, elektrik, su, telefon, vergi vb. zorunlu giderler dahil olmak üzere, tedarikçilerinin alacakları ve üretim maliyetleri karşılayamamıştır. Ayrıca yanlarında çalışanlarının maaşlarını ödeyememiştir. Bu nedenle belirli bir süre sonra yanlarında çalışanların işten çıkarılması durumuyla karşılaşılmış ve en nihayetinde işletmeler kapanmıştır. Bunun sonucu 15 bin işletmemiz geçici faaliyetini durdururken, 45 bin kişi de istihdam dışı kalmıştır” diye konuştu.
Başkan Dinçer, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince yapılan son istatiksel çalışma ile ilimizde esnaf sanatkarın covid 19 nedeniyle kapanan işletmelerin haritasının çıkartıldığını sözlerine ekleyerek, “Salgının başlangıç dönemini dikkate aldığımızda Mart ayından bu yana 1.100 esnaf-sanatkarımız kepenk indirmiştir. Bu işletmelerimizin kent içerisindeki dağılımı aşağıdaki haritalarda gösterilmektedir. Corona haritaları hastalığın bulaşma durumunu gösterirken aşağıdaki ESNAFIN CORONA HARİTASI esnaf-sanatkarlarımızın kepenk kapattığını, işletmelerine son verdiklerini göstermektedir. Kışa girerken alınacak tedbirler esnaf-sanatkarlarımızın yaşaması için hayati öneme sahiptir. Bu kapsamda başta merkezi hükümetimiz olmak üzere yerel yönetimlerimizden gerekli destek, hibe ve yardımların planlanması gerekmektedir” şeklinde açıklamasını tamamladı.
Mersin’de Esnafın Corona Haritası Çıkartıldı; Mart Ayından Bu Yana 1100 İşletme Kepenk İndirdi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor

Mersin Haber ,Mersin