Mersin'de Düzenlenecek Pop Festivalinin İptal Edilmesinin Ardından, “Kazanan Doğa Olmuştur”

100. Yıl Tabiat Parkında yapılması planlanan Pop Festivali ileri bir tarihe ertelendi.

29 Mayıs 2019 Çarşamba, 13:51
G: 29.05.2019 - 13:54
Mersin'de Düzenlenecek Pop Festivalinin İptal Edilmesinin Ardından, “Kazanan Doğa Olmuştur”
-

5-6-7 Haziran tarihlerinde nesli tükenme tehlikesi alında bulunan ve CarettaCaretta, Yeşil Deniz Kaplumbağaları ve endemik Kum zambağının üreme alanı olan Davultepe/Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkında yapılması planlanan Pop Festivali ileri bir tarihe ertelendi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, yaptığı basın açıklamasında, “Festivalin ertelenmesi kararıyla kazanan sadece kaplumbağalar değil tüm doğa olmuştur. Doğasever halkımıza teşekkür ederim” dedi.
Mezitli Belediyesi’nin öncülüğünde çok sayıda sivil toplum örgütü ve doğasever vatandaşın tam da kaplumbağaların yumurta bırakma dönemine denk gelen bir zamanda festivali düzenlemesine karşı gösterdikleri tepki üzerine işletmeci firma tarafından ertelenen festivalle ilgili Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, CHP İl ve İlçe Örgütü temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açıklamada çevrenin önemine dikkat çekildi.
AKSAKLIKLARLA DOLU İHALE SÜRECİ
Başkan Tarhan, festivali gerçekleştirecek firmaya alternatif olarak sundukları Soli Arena’da gerçekleştirdiği basın toplantısında süreç hakkına bilgi verdi.
2017 yılında oluşabilecek kaygıları dile getirerek itiraz edilen ihale süreci sonrası yaşanan aksaklıklara dikkat çeken Başkan Tarhan, “Geçmiş yıllarda işletmeciliği Orman Bakanlığınca yapılan Belediyemiz sınırları içerisindeki Davultepe/Gümüşkum 100. Yıl Tabiat parkı işletmeciliği 25 Ağustos 2017 tarihinde hazırlanan özel şartname ile ihale sonucu özel sektöre devredilmiştir.
İhale öncesi Orman ve Köy İşler Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’na bizzat tarafımdan; ihale koşullarının subjektif koşulları taşıdığını, özel işletmeciliğin sakıncalı olacağı, işletmenin Orman Bölge Müdürlüğünce veya Belediyemizce yapılmasının doğru olacağı iletildi. Belirlenen 38 Bin TL muhammen bedelle Belediyemize verin dedik. Taleplerimiz kabul görmedi. İhale sonucu plaj işletmeciliği 780 bin TL’ye bir şirkete verildi.” dedi.
KAPLUMBAĞALARIN ÜREME DÖNEMİ ÇOK ÖNEMLİ
İhaleyi alan firmanın Dünya Çevre Günü’ne de denk gelen 5 Haziran tarihinin de içerisinde olduğu 3 gün boyunca pop festivali yapmak istediğini hatırlatan Başkan Tarhan, “5 Haziran 2019 Dünya Çevre Gününden başlayarak 3 gün sürecek olan “POPFEST” etkinliği için işletmeci Valilik ve Orman Bakanlığına başvurdu. Şartname hükümlerini yerine getirmek koşulu ile festivale izin verildi. Oysa 15 Mayıs – 15 Eylül tarihleri arası anaç CarettaCarettaların, Yeşil Deniz Kaplumbağalarının tam da yuvalama (üreme) dönemidir. Bu bölge yuvalama potansiyeli çok yüksek bir alandır. O kadar kalabalık insan kitlesinin, ışığın ve gürültünün bu alana vereceği zarar tartışılmazdır.Yavrulama dönemine ilişkin koşullar sağlanmadan bölgede festival yapılması doğa katliamına yol açacaktır. Yuvadan çıkacak olan yavru kaplumbağalar ve yuva içerisindeki yumurtalar tamamen zarar görecektir. Program tam da üreme dönemine denk gelmektedir.” diye konuştu.
DOĞASEVERLERİN SAHİP ÇIKMASI KAPLUMBAĞA YAVRULARINI KURTARDI
Bu konuda tepki oluştuğunu ve belediye olarak söz konusu firmaya alternatif yer önerdiklerini vurgulayan Başkan Tarhan, “Konserin güneş festivali dönemi ve diğer zamanlarda sanatsal etkinliklerin sürekli yapıldığı bu alanda yani Pompeiopolis / Soli Arena’da yapılmasını ve bu alanda yapılması halinde Belediyemizce her türlü desteği de vereceğimizi bildirdik. Kaldı ki MEÜ Rektörlüğü de “Konserin güneş festivali dönemi ve diğer zamanlarda sanatsal etkinliklerin sürekli yapıldığı bu alanda yani Pompeiopolis / Soli Arena’da yapılmasını ve bu alanda yapılması halinde Belediyemizce her türlü desteği de vereceğimizi bildirdik. Kaldı ki MEÜ Rektörlüğü de “Konserin Mezitli Belediyesi’nin göstereceği başka bir mekanda yapılması ulusal mevzuatımız ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalarla koruma yükümlülüğünde olduğumuz CarettaCaretta ve Yeşil deniz Kaplumbağaları için hayati önem taşımaktadır” şeklinde ki Bakanlığın Ulusal Bilim Komisyonu Üyesi ve MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene raporunu 29 Mayıs 2019 tarihinde belediyemize iletmiştir.
100. yıl Plajı Mersin’in nadir tahrip edilmemiş kumsallarından birisidir. Deniz kaplumbağalarının yanında bu alan nesli tehlike altında başka bir endemik canlı olan Kum Zambağının da yayılım alanını ve habitatını oluşturmaktadır.
Diğer taraftan bölgede yüklenicinin İmar Kanunu ve Yönetmeliği ile Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği ile ilgili diğer yasalara uymak zorunda olduğu da bir gerçektir. Bu durumları da içeren olumsuz yazımız Mersin Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bildirilmiştir.
Tam da 5 Haziran Çevre Günü’nde yapılacak pop festivalinin bu alanda yapılması önerimiz kabul görmedi. Mersin ve Türkiye genelindeki yazılı ve görsel basının bazı STK’ların, bazı siyasi parti temsilcilerinin, sanatçıların ama herşeyden önemlisi halkın duyarlılığı ve tepkisi üzerine dün akşam itibari ile Pop Festivalinin 5 Haziran’da yapılmayacağı, iptal edileceği tarafımıza bildirilmiştir” şeklinde konuştu.
Doğanın korunması için seferber olarak destek veren tüm kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Başkan Tarhan şöyle konuştu:
Halkın kullanımına ait kamu alanının nesli tükenmekte olan CarettaCaretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağasının yok edilmesine karşı kullandığımız direnç hakkımıza destek vererek alınan kararda geri adım atılmasını sağlayan tüm kuruluşlara ve doğaya, çevreye duyarlı vatandaşlara teşekkür ederim.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin