Mersin ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanları Ortak Yayına Katıldı! Başkan Seçer ve Başkan Karalar, 4 Kanalın Ortak Yayınında Buluştu

Mersin ve Adana’nın Büyükşehir Belediye Başkanları, SUN RTV, Kanal 33, KOZA TV ve TV A’nın ortak özel yayınına konuk oldu.

22 Şubat 2021 Pazartesi, 10:21
Mersin ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanları Ortak Yayına Katıldı! Başkan Seçer ve Başkan Karalar, 4 Kanalın Ortak Yayınında Buluştu
-

Tarsus’un tarihi yapılarından ‘Kleopatra Kapısı’ önünde yapılan canlı yayın programında moderatörlüğü Koza TV Genel Yayın Yönetmeni Necmi Uçar üstlenirken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, SUN RTV’den Semir Bolat ile Kanal 33’ten Ahmet Özdemir’in sorularını yanıtladı. Başkan Seçer ve Başkan Karalar, iki kentin birlikte yürüttüğü ve yürütebileceği ortak çalışmalar, pandemide sunulan hizmetler, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için hayata geçirilen projeler, Mersin metrosu ve Çukurova Havalimanı gibi önemli konulara ilişkin açıklamalar yaptı.

İki Başkan Tarsus’u konuştu
Başkan Seçer ve Başkan Karalar, yayın için buluştukları Kleopatra Kapısı önünde, Tarsus’un tarihine ilişkin önemli ifadeler kullandı. Başkan Seçer, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Tarsus’un tarihi ve kültürel birikime sahip bir yer olduğunu belirterek, “Tarsus’un her noktası bir tarih” dedi. Başkan Karalar ise “Bu yerler Avrupa’nın bir kentinde olsa milyarlarca lira para harcarlar ve olağanüstü turist transferi sağlarlar. Bunlar unutulmuş ama şimdi Sayın Başkanımız’ın sayesinde bu güzelliklerin tamamı ortaya çıkacak” diye konuştu.

Seçer: “Hayat normalleştikten sonra birçok ortak faaliyete imza atacağız”
Başkan Seçer, bölgede işbirliği yapmanın mümkün olduğunu ancak göreve başladıktan bir yıl sonra pandemi sürecine girilmesi ile birçok faaliyetin kısıtlandığını söyledi. Mersin ile Adana’nın sosyoekonomik yapı, demografik, sanatsal, kültürel ve tarihsel alanlar gibi birçok ortak noktaya sahip olduğunu vurgulayan Seçer, “Kağıt üzerinde iller birbirinden ayrılmış, sınırlar konulmuş. Her birimizin yetki ve sorumluluk alanı var ama aslında biz ortaklaşıyoruz. Yani her alanda ortaklaşıyoruz” dedi. Özellikle kültürel ve sanatsal alanda ortak projelerin hayata geçirilebileceğini ifade eden Seçer, “Sadece Adana değil, Hatay’ı da bunun içerisine alabiliriz. Birçok konuda ortaklaşabileceğimiz alanlar olduğunu düşünüyorum ve bu çalışmaları da zaten ilgili birimlerimiz yapıyorlar. Hayat normalleştikten sonra da birçok ortak etkinliğe, faaliyete imza atacağız” dedi.

“Verdiğimiz bir tas sıcak çorbayı, bir kap yemeği beğenmeyenler oldu”
31 Mart seçimlerinin ardından yola çıkılan projeksiyonlarla şu anda yapılanların, pandemi koşulları sebebiyle doğal olarak çeliştiğini ve yatırımların önceliğinin değiştiğini ifade eden Seçer, şunları söyledi:

“Sosyal politikaları öncelemeniz daha rasyonel ve doğru hale gelmiş ki Zeydan Başkan’ı da bu konuda gerçekten takdirle izliyorum, çok önemli çalışmalar yaptı Adana’da. Hatay’dan Antalya’ya, İstanbul’a kadar birçok belediye başkanlarımız sosyal belediyecilik konusunda ders niteliğinde dokunuşlar yaptı, çalışmalar yaptı. Biz de naçizane Mersin’de, kendi bölgemizde, kendi sorumluluk alanımızda bunları yerine getirdik. Zaman zaman eleştiriler de aldık. Verdiğimiz bir tas sıcak çorbayı, bir kap yemeği beğenmeyenler de oldu. Ama benim her zaman söylediğim bir şey var. Tok, açın halinden anlamaz. Ama anlayan da anladı, Bize dua eden etti. Zaman zaman yapacağınız yolun, metronun, binanın hiçbir değeri olmayabilir. Öncelikle esas olan insanın yaşamıdır. Şu anda odaklanacağımız konu vatandaşlarımızın bu süreci en sağlıklı şekilde, en az tahribatla, en az üzüntüyle geçirmelerini sağlamak olacak.”

“Biz bunların da altından kalkarız”
İki başkan, yönettikleri belediyelerin mali durumlarına da değindi. Başkan Seçer, göreve başladığı günden bu yana geçen 22 ay içerisinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borç stokunu 3’te 1 oranında azalttıklarını ve bu süreçte hizmetlere de devam ettiklerini belirterek, “Bizim 3 gelir kalemi var. Genel bütçe gelirlerinden kesilen pay, İller Bankası payı, bir de öz gelirlerimiz var. Bizim zorunlu ödemelerimiz, doğal olarak geriden gelen banka taksitlerinden personelinize, çalışanlarınıza ödeyeceğiniz ücretler, maaşlar ve diğer birtakım zorunlu ödemeler, temlikler. Elimizde aslında bu çarkı çevirecek, çok miktarda, bonkörce yatırımlar yapabileceğimiz ya da hesapsız yatırımlar yapabileceğimiz bir rakam kalmıyor ama biz bunların da altından kalkarız” dedi.
Adana’nın da güçlü bir kent olduğunu ancak Adana Büyükşehir Belediyesi’nde geriden gelen tahribatların çok fazla olduğunu ifade eden Başkan Seçer, TÜİK’in yeni verilerine göre gayri safi yurt içi hasıla içerisinde Adana’nın yaklaşık 82, Mersin’in ise 79 milyar lira pay aldığını söyledi.

Karalar’dan yazlıkçılar adına Başkan Seçer’e teşekkür
Başkan Karalar, 1998 yılında aldığı Mersin’deki yazlığının bulunduğu Tömük-Kargıpınarı bölgesinde Başkan Seçer’in yönetimiyle birlikte altyapı sorunlarına ilişkin çözümler getirildiğini ve çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek, “Sahilde arıtma yok düşünebiliyor musunuz? Ya bu güzelim deniz, bu güzelim sahil nerede var? Denize giremezsiniz ama Vahap Bey hemen altyapıyı çözdü, projelendirildi ve ihaleye çıktı. Şimdi bu bütün sahili kurtarıyor. İçme suyu yapılıyor şu an. İçme suyu ve altyapı. Kim el atmış? Vahap Bey el atıyor. Mersin’in yazlıklarına bakın yarısı Adanalı’dır. Ayrıca benim vatandaşlarıma da değerli bir hizmet götürdüğü için burada teşekkür ediyorum” dedi.
Çok sayıda Adanalı’nın yaz aylarını Mersin’de geçirdiğini belirten Başkan Seçer, özellikle Tömük-Kargıpınarı bölgesinde temiz içme suyu, kanalizasyon ve arıtma sorununun olduğunu, temiz içme suyunu Büyükşehir’in kendi imkanlarıyla yaptığını ve çok kısa sürede sonlandırılacağını söyledi. Seçer, “Asıl kanalizasyon ve arıtma sorunu için FRIT 2 kapsamında geçtiğimiz haftalarda yetkililer geldi. Hem AFD hem Avrupa Birliği temsilcisi hem İller Bankası temsilcisi geldi. 12 milyon Euro’luk bir hibe. Prensipte her şey tamam, prosedür işliyor, biraz zaman aldı. Çok kısa süre içerisinde onun da ihalesine çıkıyoruz ve yakın bir tarihte o sorunu orada ortadan kaldıracağız. Çok yoğun nüfus var hakikaten çevre sağlığı, insan sağlığı açısından çok büyük tehdit oluşturuyor, orayı çözmemiz lazım” dedi.
Adana-Mersin yolunda otoban bağlantısının Çeşmeli’de noktalandığını söyleyen Başkan Seçer, hükümetin yaptığı çalışmaya ek olarak Büyükşehir’in mevcut D-400’e paralel bir şekilde alternatif Çeşmeli-Mezitli arasında bir çalışmasının olduğunu söyledi. Seçer, “Umut ediyorum çok kısa bir tarihte, özellikle yaz aylarında akşam dönüşlerde yaşanan o kriz ortadan kalkacak. Şu anda 4. Çevre Yolu çalışmalarımız var merkezde. 1,5 kilometrelik bir çalışma. Mersin merkezin batı son noktasına kadar aşağı yukarı ulaştırmış olacağız” dedi.

“Mersin önemli bir tarım potansiyeline sahip”
Tarımın beşiği olan Çukurova’da Bütünşehir Yasası kapsamında hayata geçirilen önemli projelere dair konuşan Başkan Seçer, Başkan Karalar’ın konuşmasında çok önemli bir söz kullandığını vurgulayarak, “Çilek fidesi dağıttık, dedi, şimdi o bölgelerde tersine göç oldu.’ Aslında sihirli cümle bu. İnsanları doğduğu yerde doyurmak. Kente göçü önlemek” dedi. Mersin’in önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Seçer, şöyle devam etti:

“Adana da Antalya da öyle ama Adana ile Mersin arasındaki fark şu: Adana’da daha çok tarla ziraatı yaygındır. Mısır üretimi, soya fasulyesi üretimi, endüstri bitkileri, pamuk üretimi, meyvecilik, mutlaka narenciye bahçeleri. Mersin’e baktığımız zaman daha katma değeri yüksek ürünler görürsünüz. Örtü altı sebzecilik, meyvecilik çok yaygındır. Anamur muzu, çileği çok değerlidir. Mut’un kayısısı, eriği. Bizim en geniş tarım toprakları Tarsus’tadır. Hem tarla ziraatı yapılır, hem de sebze ziraatı, bahçe ziraatı, örtü altı ziraatı, bağcılık. Bizim Tarsus beyazı şu anda dönüştü. Daha modern çeşitlere, daha Avrupa pazarlarına uygun çeşitlere dönüştü ama her türlü ürünü görebiliyorsunuz. Bizim 11 milyar lira gayri safi hasılamız var tarımdan. 16 bin kilometrekare alan burası ve 340 bin hektar da bizim işlenecek alanımız var. Biz bunu sevk ve idare edemeyiz. Bu görev Tarım Bakanlığı’nın. Makro alanda tarım politikalarını onlar yapacak. Ama biz az önce de Zeydan Başkan’ın da değindiği gibi insanları özellikle işsizlikten kırılanları, küçük aile işletmelerini, yoksul insanları, başta kadınlar olmak üzere kadın kooperatiflerini onun için önemsedik. Çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Biz çok destek oluyoruz, çok önemli gelişmeler sağladılar.”

Başkan Karalar, Metro hakkında konuştu: “Kötü misal, misal olmaz”
Adana metrosu örnek gösterilerek Mersin metro projesi hakkında eleştiriler yapıldığının hatırlatılması üzerine Başkan Karalar, Adana metrosunun güzergah noktasında eksik kaldığını söyledi. Karalar, şu açıklamalarda bulundu:

“Ne yazık ki bizim metro da hani tamamlanması düşünülmüş ama tamamlanmadığı için eksik kalmış. Hastaneye gitmiyor, havaalanına gitmiyor, otogara gitmiyor, adliyeye gitmiyor gibi güzergah sıkıntısı var. Tamamlanabilseydi belki bütünlüklü bir şey olacaktı. Bizim metro 25 bin kişi taşıyor. Oysa 150 binin aşağısı çok fizibil değil. Biz 2. hat ile ilgili çalışmalar yaptık. Tabii havaalanı ayrı bir yer ama hastanelere, Balcalı’ya, Şehir Hastanesi’ne, adliyeye, stadyuma gidecek bir hat yaptık. Onu yapmak için bir proje sunduk, yatırım programına alınsın diye ama Sayın Cumhurbaşkanımız onaylamadı. Çalışıyoruz. Umarım yakın gelecekte anlatırız biz derdimizi. Umarım onaylanır. Muhakkak yapılması gerekiyor. Dolayısıyla Mersin’de yapılsın, yapılmasın; ‘hani şu misal, misal olmaz’ diye atalarımızın bir lafı var. Bizimkisi kötü misal. Kötü misal, misal olmaz. Vahap Bey çalıştı. Bu da bir cesaret 300 milyon dolar, 300 milyon avroluk yatırımlar bunlar. Gelirlerimize göre çok ciddi paralar. Bir belediye başkanının cesaret edip gündeme getirmesi, kent açısından çok takdire şayan. Bir yılda projelendirip, yatırım programına aldırıp, imzalatıp bu noktaya getirmesi gerçekten büyük bir başarı. Hiç o konular tartışılmaz. Metro elzemdir, metropollerde toplu taşımanın ana kalemidir, yapılmalıdır.”

“Komisyon şu anda ihale neticesine bakıyor”
Mersin metro projesinin Mersin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Macit Özcan döneminde hafif raylı sistem olarak gündeme getirildiğini, önceki dönemde projelerinin çalışıldığını belirten Başkan Seçer, “Biz geldikten yaklaşık 7 ay sonra bizlerin de girişimi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın da takdiri ile böyle bir şey oldu. O dönemde milletvekilimiz, şimdi Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın çalışmaları ve katkıları ile yatırım programına alındı. Bunu niye anlattım? İşte Sayın Zeydan Karalar söylüyor, aldıramıyorum diyor. Şu an Sayın Ekrem İmamoğlu da aynı sıkıntıyı yaşıyor. Bu tabi daha birinci adım yatırım programına almak. Biz geçtiğimiz perşembe günü ihalesini yaptık. Daha önce ön yeterlik yapmıştık. Şimdi çıktılar firmalar, tekliflerini verdiler. Şu anda tabii prosedür devam ediyor, bir açıklama yapmayacağım. Güçlü firmalar vardı. Önümüzdeki günlerde biz sonucu açıklayacağız. Biz de tabi hesabımıza, kitabımıza bakıyoruz. Komisyon şu anda ihale neticesine bakıyor” açıklamasında bulundu.

“Metro ile kente bir rant getiriyorsunuz”
Metronun sadece yolcu taşıyarak gelir getirmediğini, kente bir rant getirdiğini ifade eden Seçer, “Bizim ilk etapta 11 istasyon var. Önemli rant çevresi orası. Yeraltına iniyorsunuz, galeriler var, otoparklar var, reklam mecraları var, dolayısıyla çok farklı gelir kalemlerimiz var. Her şeyden öte bir metrokent bir megakent. Mersin büyüyecek, Mersin şahlanacak. Yarının Mersin’ini şimdiden ben tesis etmezsem kim bunu yapacak? Londra’sı, Paris’i, Tokyo’su bunu yapmış, 150 yıl önce düşünmüş, 150 kilometre, 200 kilometre yapmış. Siz Mersin’e 13.4 kilometre raylı sistem yapacaksınız, kıyamet koparıyorsunuz. Sanki çok büyük bir proje yapıyormuş gibi. Değil! Çok daha farklı bakıyorum ben. Belki şu an için insanlara elzem gelmeyebilir ama 10 sene sonra bize çok dua edecekler diye düşünüyorum” dedi.

“Makro projeleri bölgesel düşünmek lazım”
Mersin’de yapımı süren Çukurova Bölgesel Havalimanı’na dair konuşan Başkan Karalar, Mersin ile Adana’nın iki kardeş şehir olduğunu vurgulayarak, Çukurova Havalimanı’nın uluslararası bir nitelik taşıdığını, hem Adana’ya hem de Mersin’e ciddi bir kazanç sağlayacağını söyledi.
Adana Havaalanı ile Mersin’e yapılan havaalanı arasında yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafe olduğunun altını çizen Başkan Seçer ise şu ifadeleri kullandı:

“Burada turizmi, ticareti, sosyal hayatı, kültürel hayatı muazzam şekilde geliştirecek bir havaalanından bahsediyoruz. Tabii ki Adanalı hemşehrilerimizin affına sığınıyorum, belki sınırlar bizi birbirimizden ayırıyor ama bu havaalanı Adana’nın, Mersin’in ortak havaalanı. Bizim sınırlarımız içerisinde. Şimdi biz Adana Havaalanı’nı kullanıyoruz. Allah’tan Adana Havaalanı var. Yoksa nasıl ulaşım sağlayacaktık hava yoluyla? Şu da var; yani makro projeleri bölgesel düşünmek lazım. Sadece Adana değil, yani Osmaniye’si, Hatay’ı, Gaziantep’i hepsini bir bütün almak lazım. Yani çok daha kaynak israfını da önlüyorsunuz, çok daha akılcı oluyor. Çok daha efektif oluyor. Burada çok duygusal yaklaşmamak lazım. Daha bölgesel, makro projeleri merkezi yönetimin yapması lazım. Ben bu anlayışı destekliyorum. Biz de birçok şeyi belediyeler olarak az önce konuştuk. Örneğin Adana, Mersin, Hatay. Antalya ya da diğer daha doğudaki belediyeler. Ortaklaşacağımız projeleri beraber yaptığımız zaman daha hızlı yol alıyorsunuz, daha az kaynak kullanıyorsunuz, daha efektif oluyor.”

“Mersin’e ikinci limanın yapılmasından yanayım”
Mersin’e ikinci bir limanın yapılması gerektiğini belirten Başkan Seçer, “Zaten bizim Mersin’in ikinci liman projeksiyonu daha önce yapılmış, yer tespiti yapılmış, onun etüdü yapılmış, her şeyi hazırlanmış. Ben ikinci limanın yapılmasından yanayım. Bakın dünyayı deniz yoluyla, hava yoluyla, karayoluyla ne kadar çok burayla entegre ederseniz, Adana’yı, Mersin’i ne kadar çok yakınlaştırırsanız o kadar çok gelişirsiniz. Onun için hem havalimanı, hem deniz limanı, hem karayolu güzergahları. Mesela önemlidir, eski E-5, kesiştiği nokta Tarsus’tur. Hani doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan. Şimdi bu otoyol ve D-400 çok önemli bir güzergahtır. İşte transit ticaretin en yoğun yapıldığı yer. Dünyanın her tarafından ürün buraya geliyor ya da Yumurtalık Limanı’na geliyor, buradan tüm Ortadoğu’ya Arap ülkelerine ihracat yapma ya da transit ticaret yapma imkanınız oluyor” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin'de Vekil İmam-Hatip/Müezzin Kayyım Sınavı Yapıldı
TARSUS'TA ÖĞRETMENLER GÜNÜ ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ
BAŞKAN ÖZBAYDAN, MÜDÜR DURMUŞ'A ZİYARET
KAYMAKAM AVCI'DAN İSTİŞARE TOPLANTISI
TTB BAŞKANI TEKE, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DERS VERDİ
Mersin Hava Durumu; Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Gülnar, Erdemli, Aydıncık, Anamur, Çamlıyayla, Mut, Bozyazı, Silifke ve Tarsus Hava Durumu
MÜDÜR DURMUŞ, ERKEKLER BASKETBOL TURNUVASI MÜSABAKALARINA KATILDI
TARSUS'TA EHL-İ BEYT SEVGİSİ KONFERANSI
TSO MECLİS BAŞKANI YAĞCI, TARSUS İLÇE EMNİYET MÜDÜR ŞAHİN'E ZİYARET
Silvikültürel Uygulamalar Hizmetiçi Eğitim Semineri Başladı

Mersin Haber ,Mersin