Mersin Tarsus Gülek'te Yabani At Olarak Bilinen Yılkı Atını Kesip Etlerini Aldılar

Tarsus'ta Gülek yaylası yakınlarında yol kenarında at iskeleti bulundu. Yılkı olarak adlandırılan ve doğada serbest yaşayan atın kesilerek etlerinin alındığı görüldü. Etlerin sucuk yapımında kullanıldığı iddia edildi.

25 Ocak 2019 Cuma, 17:48
Mersin Tarsus Gülek'te Yabani At Olarak Bilinen Yılkı Atını Kesip Etlerini Aldılar
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı ekipleri tarafından her hafta düzenli olarak yemleme çalışması yapılan Gülek yaylası ile Adana’nın Tekir yaylası arasındaki Karboğazı bölgesinde yaşayan yılkı atlarının sayısı son dönemde hızla azalmaya başladı.
Çevrede yaşayan köylü vatandaşlarında ihbarıyla karla kaplı bölgede araştırma yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı ekipleri, yol kenarında kesilip, etleri ve iç organları alınan bir at iskeleti ile karşılaştılar.
Durum Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri ile Jandarma ekiplerine bildirildi.
Yetkililer, birkaç sene öncesine kadar sayıları 150-200 civarında olan ve her hafta düzenli yemleme ve sağlık taraması yapılan yılkı atlarının sayılarının son dönemlerde azalmasından şüphelendiklerini, bulunan iskelet ile hayvanların kesilip, etlerinin alındığının da kanıtlandığını kaydettiler.
Çevredeki vatandaşlar ise özellikle Tekir bölgesinde bazı kasaların oldukça ucuz fiyata sucuk satmalarının dikkat çekici olduğunu söylerken, “Kasaba gittiğimizde 40 ile 60 TL arasında 1 kilo kıyma alırken, bazı kasaplar ne hikmetse 20 TL’ye 1 kilo sucuk veriyorlar! Bu gerçekten düşündürücü bir durum. Gerekli olan incelemeler muhakkak yapılmalı” ifadelerini kullandılar.
Kaynak: Tarsus Akdeniz

Yılkı Atı Nedir?
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar.
Eski metinlerde sıkça geçen yılkı kelimesi bazı araştırmacılara konu olmuştur.  Eski Uygur Türkçesinde, Divân-ı Lügati't-Türk’te kısmen farklı anlamlarda kullanıldığı görülmekteyse de, Orhun Abidelerive Dede Korkut Hikayeleri’nde, bugün kullanıldığı gibi at, at sürüsü yerine kullanılmaktadır.
Günümüzde çiftçi gibi hayvana ihtiyaç duyan fakat kışları hayvanı besleyebilecek maddi gücü olmayan kişiler bu atları kendi kendine yiyecek bulması için doğaya salar, sıcak mevsimde hayvana ihtiyacı olduğunda yakalarlar. Fakat bu uygulamaların yapıldığı yerlerde yabanda gezen çok at olduğundan tekrar aynı at ertesi sene yakalanamayabilir. Sonuçta, ihtiyaç hayvan olduğundan, hangi hayvanın yakalandığı önemli değildir. Böylece at, seneden seneye başka kişilerin hizmetinde kullanılır. Bu nedenle bu atların sahibi de yoktur. Ayrıca ehlileştirilmemiş anlamında da kullanılan bir sözcüktür. Kaynak: Wikipedia
 
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
SİLİFKE BELEDİYESPOR, LİDERLİK KOLTUĞUNA OTURDU
Mersin’de Kadın Cinayeti: Güzellik Merkezi İşletmecisi Evinde Ölü Bulundu
MERSİN ALZHEİMER DERNEĞİ TARSUS GRUBU '4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ'NDE HAYVAN DESTEKLİ TERAPİ'NİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
KAYMAKAM TOPSAKALOĞLU, ORTAOKUL MÜDÜRLERİYLE TOPLANTI YAPTI
MİLLİ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI ÖKTEN, TARSUS'TA İNCELEMELERDE BULUNDU
HAFIZLARA MORAL VE MOTİVASYON KAMPI
BÜYÜKŞEHİR TARSUS EMEKLİ EVİ ÜYELERİ İÇİN BİR ETKİNLİK DAHA
TARSUS İDMANYURDU, ALTYAPI SEÇMELERİ YAPILDI
MERSİN SAL'DA BUGÜN 2 KARŞILAŞMA OYNANACAK
BİSİKLET TUTKUNLARI, BÜYÜKŞEHİR’İN ‘3. KLEOPATRA BİSİKLET FESTİVALİ’NDE BULUŞTU

Mersin Haber ,Mersin