Mersin Silifke'de Doğada Kendiliğinden Yetişen Dikenli İncirler, Tanesi 0,75 Krş İle 1 Tl Den Satılıyor

Silifke ve çevresindeki kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen ve anavatanı Güney Afrika olarak bilinen dikenli inciri toplayan köylüler, kişi başına günde ortalama 50 TL civarında gelir elde ediyor.

16 Ağustos 2019 Cuma, 08:46
Mersin Silifke'de Doğada Kendiliğinden Yetişen Dikenli İncirler, Tanesi 0,75 Krş İle 1 Tl Den Satılıyor
-

45 GÜNLÜK İŞ
Sadık Yüksel / Haber Gazetesi Silifke - Evlerinin çevresinde kendiliğinden büyüyen ve meyve vermeye başlayan dikenli incirleri toplayarak aile ekonomisine katkı sağlayan köylülerden Mevlüt Kır, incir hasadının yaklaşık 45 gün sürdüğünü söyledi.
Her sabah 05.30 ile 08.00 saatleri arasında dikenli incir topladığını ifade eden Kır, "İncirler olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte alıcılar da bizden talepte bulunmaya başladılar. Talebe göre her gün olgunlaşan dikenli incirleri maşa ve bıçak yardımıyla topluyoruz. Çok emek isteyen bir iş ve emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz. Tek isteğimiz dikenli incirin hak ettiği fiyattan satılması" dedi.
Dikenli incirleri genelde eşinin toplayıp sattığını ifade eden Kır, "Bugünlerde dikenli incir aile bütçemize bir katkı sağlıyor. Hem mutfak masrafımızı hem de çocuklarımızın ihtiyacını karşılıyor" diye konuştu.
TANESİ 1 LİRA
Silifke şehir merkezinde dikenli incir soyup satarak ekmeğini kazanan Ramazan Akıllı, "Özellikle Silifke'nin Tosmurlu Mahallesi'nde yetişen dikenli incirleri toplayıp şehir merkezinde tane ile satıyorum. Köylüden 30 kuruşa aldığım dikenli incirleri müşterilere soğutup dikenli kabuğunu soyduktan sonra tanesini 1 TL'den satıyorum" dedi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun da doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirin tamamen organik bir ürün olduğunu söyledi.
Halk arasında "Hint inciri" ve "Frenk inciri" olarak da bilinen dikenli incirin hasadının köylüler tarafından yapıldığını belirten Doygun, "Köylü kadınlar sabah erken ve akşam saatlerinde topladıkları incirleri tüccarlara satarak evlerine ek gelir sağlıyor. Özellikle Tosmurlu Mahallesi'nde taşlık arazide yetişen dikenli incir, bağırsakları çalıştırması ve açlık hissini bastırması nedeniyle oruç tutanlar tarafından da tercih ediliyor. C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini arttırırken, güç ve zindelik veriyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Mete Karayel
09:54
16 Ağustos 2019 Cuma
bir o kadar da faydalı.
46.197.28.106
SON DAKİKA
Mersin'de Büyükşehir Belediyesi, Gençlerin Kariyer Yolculuklarında Onları İleri Taşımaya Devam Ediyor
Mersin'de "Köy Bizim Şenlik Bizim"Le Her Köy Eğlenceye ve Müziğe Doyuyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Aşhanesi’nde Bolluk ve Bereket İçin Kaynayan Aşureler Mersinlilere Dağıtıldı
Cimcime Teyze 74 Yaşında Vefat Etti
Başkan Vahap Seçer, CHP Mersin Kadın Kolları İl Kongresi’ne Katıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Duyurdu: "Havalimanımız 10 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımız Tarafından Hizmete Açılacak"
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın Eşi Yıldız Pehlivan Hanımefendi, Gül Çocuk Evinde Düzenlenen "Aşure Günü" Etkinliğine Katıldı
Uzun Yıllar Sonra Mersin Tarsus'ta Geleneksel Köyler Arası Futbol Turnuvası Başlıyor
Duvar Boyama Etkinliği İle Çocuklar Mersin'de RengÂrenk ve Eğlenceli Bir Gün Geçirdi
Mersin Büyükşehir Voleybol Kursu İle Minikler Hem Spor Yapıyor Hem Sosyalleşiyor

Mersin Haber ,Mersin