Mersin Silifke’de Çilek İhracatı Başladı

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke'de çilek ihracatı başladı.

10 Nisan 2019 Çarşamba, 09:40
G: 10.04.2019 - 09:45
Mersin Silifke’de Çilek İhracatı Başladı
-

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve çilek üreticisi Nurettin Kaynar, yaptığı açıklamada, açık alanda çilek hasadının yoğunlaştığını ve ilk ihracatın da Irak, Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve Katar'a yapıldığını kaydetti.
Silifke'nin çilek üretiminde Türkiye genelinde yüzde 35, ihracatta ise yüzde 60 paya sahip olduğunu ifade eden Kaynar, "Bu yıl olumsuz hava koşullarından dolayı biraz etkilendik. Ancak ihracatın başlaması sevindirici. Bu yıl 20 bön dönüm arazide 80 bin ton üretim hedefliyoruz. Bunun en az 10-15 bin tonunu ihraç etmeyi hedefliyoruz. Tek sıkıntımız Rusya ile geçmişte yaşanan sıkıntıdan dolayı ihracat yapamıyoruz. Rusya konusunda da sevindirici haberler bekliyoruz. Çünkü Rusya bizim için büyük bir pazar. Çileğimizin de en büyük tüketicisi olan bir ülke. Çilek ve domates ihracatı da başlarsa bunun da üreticilerimize iyi yansıyacağına inanıyorum" dedi.
Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent, Taşucu, Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi, Bolacalıkoyuncu, Buruncu mahallelerinde çilek üretiminin sıklıkla yapıldığını ifade eden Kaynar, bu yıl ilk ihracatın Rusya’ya yapıldığını, sezon boyuncada üretimi yapılacak olan 80 bin ton çilekten 20 bin tonunun ihraç edileceğini, kalanının ise iç piyasada tüketileceğini belirtti.
Silifke'de çilek üretiminin, ekiminden hasat sezonunun bitmesine kadar önemli bir istihdam sağladığına da dikkati çeken Kaynar, “Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, akabinde gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci Haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler ile ülkelerindeki iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan Suriyeler çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor” dedi.
Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer de, ihracatın başlamasının sevindirici olduğunu, şuanda iç piyasaya giden çileğin üreticilerden kilosu 2 liradan, ihracatlık çileğin ise 3 liradan alındığını söyledi.
Fiyatların ilerleyen günlerde daha yükselmesini beklediklerini vurgulayan Türer, hala getirilen domatesin 3 lira 40 kuruş ila 3 lira 80 kuruş, eriğin 6 ila 9 lira arasında, ayşe kadın fasulyesinin de 4,5 liradan alındığını belirtti.
Silifke çileğinin tüm dünyada tanınır hale geldiğini, böylelikle yoğurdu ile tanınan Silifke’nin artık çileğiyle de ün kazandığını anlatan Türer, hasat sezonunun Temmuz ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
SİLİFKE’DE ÇİLEK ÜRETİMİ ARİFE ABLAYLA BAŞLADI
Şuandaki çilek fiyatlarının üreticisini sevindirdiğini, yurdun değişik yörelerine gönderilen çileğin ekonomiye canlılık getirdiğini vurgulayan Türer, Arife Abla isimli bir kadın tarafından ilçede ilk defa çilek üretiminin yapılmaya başlanmasından bugüne kadar gelişi hakkında da şu bilgileri verdi
“1960’lı yılların sonunda ziraat mühendisi İstanbullu Arife Abla isimli bir ablamız emekli olduktan sonra Silifke’ye gelir. Silifke’de 4 dönüm yer kiralayarak çilek üretimi yapacağını söyler. Yıllarca sadece narenciye üretimi ile uğraşan beldemizdeki çiftçiler, burada çilek olmaz diyerek Arife Abla ile adeta dalga geçer. İnatçı Arife Abla eleştirilere kulağını tıkar ve 4 dönümlük tarlasında çilek üretimini başlatır. Ertesi yıl 6 dönüm daha kiralar ve çilek üretimini 10 dönüme çıkarır. Arife Abla’nın çilek üretimini ilgi ile izleyen ve para kazandığını gören Silifkeli çiftçiler çilek ekimine yönelir ve Silifke çilek üretiminin en önemli merkezlerinden biri olur. Bu yıl ise çilek ekim alanı 15 bin dönüme ve 60 bin ton rekolteye çıkmıştır. Dünyanın en kaliteli çeşitlerinin yetiştiği Silifke’de çilek, Arife Abla çileği olarak bilinir.”
Haber - Kaynak: Haber Gazetesi Silifke

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti

Mersin Haber ,Mersin