Mersin Silifke'de Andız Kozalağı Gelir Kaynağı

Mersin Silifkeli köylüler, pekmez ve çay yapımında kullanılmak üzere topladıkları andız ağaçlarının kozalaklarını kilosu 1 liradan satarak gelir sağlıyor.

08 Aralık 2018 Cumartesi, 13:16
G: 08.12.2018 - 13:30
Mersin Silifke'de Andız Kozalağı Gelir Kaynağı
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Pekmez ve çay yapımında yoğun olarak kullanılan andız kozalaklarının 10. ayın başı itibariyle olgunlaşan kozalaklar köylüler tarafından toplanıyor.
Köylülerin, daha çok vatandaşlar tarafından evlerde kaynatılarak pekmez ve çay yapılmak üzere tercih edilen kozalakların satışından önemli gelir elde ettiğini belirten Yetkililer, "Yöre köylüsü andız pekmezi ve çay için kullanılan kozalakları kilosunu 1 liradan satıyor" dedi.
Silifke Gündem internet sitesinde yer alan haberin devamında; Kimi köylülerin de topladıkları kozalaklarla andız pekmezi ve çayı ürettiğini anlatan eden Gün, şunları söyledi: "Andız kozalağı daha çok pekmez yapımı için tüketiliyor. Kabukları sert cisimlerle kırılan kozalaklar, ağzına kadar su dolu kazan, leğen veya tencerelere konularak bekletiliyor. Yaklaşık 4 gün sonra kozalaklar su içinden çıkarılarak başka kaplarda 12 saat kaynatılıyor. Kaynama sırasında kazanın içindeki sıvı sık sık karıştırıyor ve kaynama anında kazan içindeki su buharlaşarak pekmez oluşuyor."
Andız pekmezinin kırmızıya yakın koyu kahverengi renkte olduğunu, pekmezin bir gün güneşte bırakılması halinde daha dayanıklı ve parlak hale geleceğini vurgulayan Yetkililer, "Andız pekmezi şerbet yapılarak içilebildiği gibi, tatlı olarak yemeklerin yanında da yenilebilir" diye konuştu.
-ANDIZ PEKMEZİ VE ÇAYININ FAYDALARI-
Yetkililer, andız pekmezinin, şeker hastalığı, mide ve bağırsak sancıları, kıl kurdu, bronşit, solunum yolları ve soğuk algınlığına karşı faydalarının olduğunu söyledi.
Akdeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen andız ağaçlarının kozalaklarının öğütülerek elde edilen andız unu ile yapılan andız çayının da pekmezdeki bütün faydaları barındırdığına işaret eden Yetkililer, şunları kaydetti: "Andız çayı özellikle kandaki şeker miktarını ayarlar, kansızlığa iyi gelir, bronşit, öksürük, ağız yaraları, verem, böbrek iltihabı, sedef hastalığı, sarılık, egzama, kaşıntı, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı olup, insana kuvvet veren bir şifa kaynağı. Andız çayı bunların yanında kurt düşürme ve saç dökülmesine karşı da çok faydalı."

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin