Mersin Şehir Tiyatrosu’na Oyuncu Alımı Sınavı’na, Usta Tiyatroculardan Destek! Sanatın Ustaları Jüri Koltuğunda

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, sahne önü ve gerisinde alanında mezun, belirtilen koşullara uygun nitelikte, birlikte yürüyebileceği yeni yol arkadaşları arıyor.

23 Temmuz 2020 Perşembe, 07:43
Mersin Şehir Tiyatrosu’na Oyuncu Alımı Sınavı’na, Usta Tiyatroculardan Destek! Sanatın Ustaları Jüri Koltuğunda
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
10 tiyatro oyuncusu ve 12 teknik personel alımı için sıvan başvuruları “www.mersin.bel.tr” üzerinden yapılmıştı. Jüri koltuğunda ömrünü tiyatro ile geçirmiş isimlerin yer aldığı sınava katılım yoğun oldu. 700’ün üzerinde kişinin başvurduğu ve 341 kişinin girmeye hak kazandığı sınavın jüri koltuğunda aralarında Cihan Ünal, Tomris Çetinel, Özlem Ersönmez, Mehmet Yılmaz, Galip Erdal, Mehmet Yaşayan gibi usta isimler oturuyor.

Tiyatronun ustaları, Şehir Tiyatrosu için en iyileri arıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer’in kültür ve sanata verdiği önemle, Mersin’de sanatı herkese ve her kesime ulaştırma vizyonuyla Mersin Şehir Tiyatrosu’nu yeniden yapılandırma sürecinde oyuncu, metin yazarı, dekorcu, suflör ve ışıkçı alımı için sınav açtı. Tiyatronun usta isimleri, Belediye’ye alınacak tiyatrocuların seçilebilmesi için yerlerini aldı. Jüri, yurdun dört bir yanında eğitim görmüş deneyimli 341 sanatçının performanslarını değerlendiriyor.

Usta isimler, jüri koltuğunda
Jüri Onursal Başkanlığını devlet sanatçısı Prof. Dr. Bozkurt Kuruç’un, Jüri Başkanlığını ise tiyatro-sinema sanatçısı ve Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cihan Ünal’ın yaptığı sınavda, İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Tomris Çetinel, Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Özlem Ersönmez, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yazarlık ve Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yazarlık ve Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sema Göktaş, Ankara Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçısı, TOBAV Genel Başkanı Mehmet Yılmaz, İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanatçısı, İstanbul-Trabzon Devlet Tiyatroları Müdürü Galip Erdal, Ankara Devlet Tiyatrosu Işık Dekoratörü Mehmet Yaşayan ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Şehir Tiyatroları ve Sinema Şube Müdürü, Kostüm Kreatörü Alev Tol, jüri üyesi olarak yer alıyor. Sınav, 24 Temmuz’a kadar devam edecek.

“Sanat eksik olursa bir damar eksik oluyor”
Tiyatro-sinema sanatçısı ve Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cihan Ünal, uzun bir aranın ardından Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun tiyatro oyuncusu almak için sınav düzenlemesinin müjdeli bir haber olduğunu söyleyerek, “Belediye Başkanımız’a çok teşekkür ediyorum. Çünkü günümüzde tiyatroyla, sanatla ilgili bazı sorunlar var. Bunun üzerine gitmek, bu müjdeli haberi vermek hem seyirciler açısından, hem de sanatçılar açısından bizi çok mutlu etti. Ben daha önce Mersin’e geldim. Burada Evita müzikali oynadım. Burayı çok seviyorum, çok güzel bir şehir, gitgide güzelleşiyor. Burada güzel bir tiyatronun, tiyatroların, operanın, balenin, orkestraların yaşaması gerekir. Sanatta Atatürkümüz’ün söylediği gibi bir eksiklik olursa bir damar eksik oluyor. O bakımdan bu çok iyi bir haber” dedi.

“Tiyatro er meydanıdır ve bir toplum için çok gereklidir”
Tiyatroyu er meydanı olarak tanımlayan Cihan Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

“Burada olduğum için çok mutluyum. Tiyatro dediğimiz şey bir er meydanıdır. Günlük yaşamda, dışarda söyleyemeyeceğiniz, söylemeye cesaret edemeyeceğiniz şeyleri sahne üzerinde söyleyebilirsiniz. Hak, hukuk, adalet, güzellikler, çirkinlikler, şeytanlıklar, haraç, hırsızlık, bütün bunlar sahne üzerinde gösterilir, er meydanıdır. Tiyatro, bir toplum için çok gereklidir. O yüzden bu yeni yapılanmada emeği geçenlere hem teşekkür ediyorum, hem de onları kutluyorum.”

“Yeni bir anlayışla hep birlikte yol yürüyeceğiz”
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Şehir Tiyatrosu için en son yapılan sınavın 2008’de gerçekleştiğini hatırlatarak, “Çok heyecanlıyız, aynı heyecanı sınava katılım gösteren gençlerimizde de görüyoruz. Herkes çok ilgili, çok istekli, heyecanlı. Yapacağımız bu sınavın sonunda alacağımız gençlerle birlikte hem sahne önünde, hem sahne arkasında var olan oyuncu arkadaşlarımızla birlikte dinamik, yeni bir anlayışla hep birlikte yol yürüyeceğiz. Katılım oldukça yüksek ve biz bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Duygulanıyoruz, çok heyecanlanıyoruz. Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in bu önemli ilgisi, desteği bizim için çok kıymetli. Onun bu ilgisi, sevgisi, kültüre, sanata gösterdiği bu yaklaşım olmasa, biz bu sınavları açamayız, gençlerimizle bu salonlarda buluşamayız” ifadelerine yer verdi.

“Büyükşehir’in vizyoner yaklaşımı sanatla da kendini gösteriyor”
Mersin’in kültür ve sanatın iç içe olduğu bir kent olması için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Özdülger, “Herkesin gözü üstümüzde olmaya devam etsin. Çok güzel işler yapacağız. Bu inanmışlıkla şehrimize, ülkemize inanmakla biz çok güzel adımlar atmaktayız. Atmaya da devam edeceğiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin vizyoner yaklaşımı sanatla da kendisini gösteriyor. Mutlu ve gururluyum. Destek olan, sınava katılan, jüri üyemiz olarak bizimle birlikte olmayı kabul eden herkese sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Birçok belediyeye örnek olacak bir davranış”
Uzun bir aradan sonra sınavla tiyatro oyuncusu alımının yapılmasının çok değerli olduğunu dile getiren İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Tomris Çetinel, “Eminim ki birçok belediyeye örnek olacak bir davranış. Çünkü bizde her zaman kısa, kestirme yoldan ‘Ben yaptım oldu’ işleri yapılır. Ama bu sefer profesyonelce, sınavla, okul mezunlarının olduğu, daha akademik anlamda bir tiyatro yapılıyor. Ben İzmir’den geldim, İzmir Devlet Tiyatrosu’ndayım. Mersin’i biraz kıskandım” diye konuştu.

“Mersin, doğru, güzel, çağdaş, olması gerektiği gibi bir adım attı”
İnsanların iyi şeylere layık olduğunu ve yapılan bu sınavla da iyi işler yapılacağını söyleyen Çetinel, “Mersin, doğru, güzel, çağdaş, olması gerektiği gibi bir adım attı. Sistemsiz bir şey yaparsanız üç gün sonra yok olur. Ama bu sistemli adım atış öyle sanıyorum ki çok uzun yıllar devam edecek. ‘İnsanlar iyi şeylere layıktır’ sözünü her zaman çok sevmişimdir. Mersin halkı da iyi şeylere layıktır. Tiyatro, düşündürmek, adalet duygusunu geliştirmek demek. Tiyatro, insanları birleştiren demek. Kötüyü ibret, iyiyi örnek diye gösteren bir sanat dalıdır. Mersin’de de bunun hakkıyla yapılacağına inanıyorum” dedi.

“Seçici Kurul, Türkiye'nin en iyi kurulu, müracaatlar da Türkiye’de eğitim almış en iyi müracaatlar”
TOBAV Genel Başkanı Mehmet Yılmaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 1999 yılında kurulduğunu ve kurulduğu günden bu yana kente kendi alanında çok çeşitli hizmetlerde bulunduğunu belirterek, “Mersinli seyircileri çok çeşitli repertuarla buluşturdu ve geniş kitlelere ulaşarak, seyircileriyle buluştu. Ancak aradan geçen 20 yıl sonunda yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardı. Şimdi Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in direktifleri ve Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Hanımefendi’nin yönetim ve denetiminde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın yeniden kuruluşunu gerçekleştiriyoruz. Yeniden kuruluş diyorum çünkü bir milat gibi düşünmek lazım. Seçici Kurul, Türkiye'nin en iyi kurulu, müracaatlar da Türkiye’de şu anda eğitim almış en iyi müracaatlar. Umuyorum ki, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki tiyatro sanatına damga vuracak” diye konuştu.

“Bu işe hizmet eden herkes çok yaşasın”
Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Özlem Ersönmez ise tiyatro adına Mersin’de önemli girişimler yapıldığını ifade ederek, “Başta Belediye Başkanı olmak üzere bu işe hizmet eden herkes çok yaşasın. Tabii ki bu girişimden sonra Mersin halkının daha çok arzu ettiği güzel işler olacaktır. Biz de çeşitli zamanlarda burada olarak elimizden geldiği kadar Mersinliler’e hizmet etmeye gayret edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Yıllardır ödenekli kurumlarda bu tür sınavlar açılmıyor”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak, sınava başvuranlar arasında mesleğinin erbabı oyuncuların olduğunu söyledi. Mersin’de yepyeni bir soluk olacağını dile getiren Atak, “Öncelikle bir aktör, bir rejisör olarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyorum. Bunun sebebi, yıllardır ödenekli kurumlarda bu tür sınavların açılmıyor olması. Biz 10 kişilik bir sanatçı kadrosu ilan ettik ve 12 kişilik de sahne gerisi için teknik destek kadrosu talep ettik. Bu sınava başvuranlar arasında meslek erbabı olan çok önemli aktörler de var. Sanatçı adayı demiyorum, çünkü onlar sanatçı. Konservatuarları bitirip gelmişler” dedi.

Adaylar, hem heyecanlı hem de gururlu
2012 yılında Kocaeli Üniversitesi oyunculuk bölümünden mezun olan ve çalışmalarına Kocaeli Şehir Tiyatrosu’nda ve İstanbul’da özel tiyatrolarda devam eden Damla Yeşilova Sarar da sınava başvuranlar arasında yer aldı. Sarar, “İçerideki deneyim çok güzeldi. Çünkü jüri gözleriyle enerji veriyor ve destek oluyor. Konuşmasalar da enerjilerinden anlayabiliyoruz. Dolayısıyla bana çok yardımcı oldular. Benim adıma güzel geçti, en azından istediğimi yapabildim. Çok umut verici bir şey. Her sene açılan, kendini gösterebileceğin sınavlar olmuyor. Bu benim mezun olduktan sonraki ilk gerçek sınavda kendimi görebilme ve kendimi gösterebilme şansım oldu” diye konuştu.

“Hayatımda girdiğim en güzel sınavlardan birisiydi”
Mersin’e İstanbul’dan sınav için gelen 28 yaşındaki tiyatro bölümü mezunu Yunus Emre Akın, “Hocalarımız çok güzel insanlar. Hayatımda girdiğim en güzel sınavlardan birisiydi. Şehir tiyatroları sınavları çok sık olmuyor. Ben Mersin’i ve belediye hizmetlerini çok beğendim” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı

Mersin Haber ,Mersin