Mersin Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu Volkan’ın Hayatına Dokundu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu’nun her hafta sonu düzenlediği Çocuklar Toprak ve Su ile Buluşuyor etkinliği, 22 yaşındaki zihinsel engelli Volkan Bolat’ın hayatında önemli dönüşümler gerçekleştirdi.

28 Ağustos 2019 Çarşamba, 09:11
Mersin Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu Volkan’ın Hayatına Dokundu
-

Volkan’daki büyük değişimi her hafta düzenli olarak takip eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer, “Bu bize, çocukların toprakla, suyla, doğayla ve sosyalleşmeyle birlikte hayatlarında çok şeyin değişebileceğini gösteriyor” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu tarafından Tarsus Gençlik Kampı’nda her hafta sonu gerçekleştirilen Çocuklar Toprak ve Su ile Buluşuyor etkinliği, engelli çocukların yaşamlarında da büyük değişiklikler yaratıyor. Bu çocuklardan biri, 22 yaşındaki zihinsel engelli Volkan Bolat. Her hafta sonu düzenlenen etkinliklere katılan ve şiddete eğilimi azalan Volkan, kendisini daha kolay ifade etmeye başladı. Volkan’daki büyük değişimi her hafta düzenli olarak takip eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer, “Bu bize, çocukların toprakla, suyla, doğayla ve sosyalleşmeyle birlikte hayatlarında çok şeyin değişebileceğini gösteriyor” dedi.
Çocuklar yine çok eğlendi
Çocuklar Toprak ve Su ile Buluşuyor Etkinliği’ne katılan çocuklar bu hafta da masal anlatımı, yüz boyama, resim çizme, yapay şelale ile eğlence, trekking, su yürüyüşü, köpük dansı, küçük survivor parkuru, kano ve bardak oyunuyla doyasıya eğlenip, zihinsel ve fiziksel aktivitelere katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer’in de katıldığı etkinliğe, Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı ücretsiz servislerle ve sivil araçlarıyla gelen aileler, sağlanan imkandan memnun kalırken, düzenli olarak katılan aileler ise çocuklarındaki değişimi yakından gözlemledi.
Volkan’daki değişim inanılmaz
En başından bu yana etkinliklere babası Cumali Bolat, annesi Saniye Bolat ve kardeşleri Neriye ile Ali Samet Bolat ile katılan 22 yaşındaki zihinsel engelli Volkan Bolat’ın da mutluluğu gözlerinden okundu. Aile bireyleri, Volkan’ın etkinliklere katılmadan önce şiddete eğilimli olduğunu, ancak etkinliklere katıldıkça şiddete meylinin azalıp kendisini ifade edebilme gücünün arttığını söyledi.
Çocuklar Toprak ve Su ile Buluşuyor etkinlikleri büyük değişimler sağlıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer, Volkan’ın etkinliğin başladığı andan itibaren ailesi tarafından getirildiğini ve ilk zamanlarda evde şiddete meyilli bir yapısı olduğunu öğrendiklerini anlatarak, “Ailesini yoruyormuş. Burada toprakla, suyla, çocuklarla birlikte olmasının ona çok olumlu etkisinin olduğu, ailesi tarafından bildirildi. Her hafta sabahtan kalkıp, ‘gidelim’ diyormuş. Bu da bize, çocukların toprakla, suyla, doğayla ve sosyalleşmeyle birlikte hayatlarında çok şeyin değişebileceğini gösteriyor” dedi. Ailelerin de çocuklarındaki değişimi yakından gözlemlediğini belirten Meral Seçer, şunları söyledi:
“Özel çocuklarımız hakkında söyleyecek olursam; onların insanları görmesi, onlara dokunması, toprakla ve özellikle suyla enerjilerini boşaltması çok güzel bir olay. Aileleri de bunu zaten fark ettiklerini söylüyorlar. Bunun üzerinde çalışmaların yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum ve çocuklarımız için bu çalışmaları arttıracağız.”
Çocuklar arasında bir ayrım yapmadan etkinliği planladıklarını söyleyen Seçer, çocukların küçük yaşta birbirlerini tanımalarının, ‘engelli’ veya ‘özel’ çocuk kavramının anlaşılmasının amaçlandığını belirterek, “Biz bunu burada yıkmak istiyoruz. Ayrım yapmıyoruz. Engelliler için özel günler özeldir. Onunla ilgili etkinlikler yapılabilir. Ama onun dışında bizim tüm etkinliklerimizde birlikte olacaklar. Bunun tüm kentimizde yaygınlaşmasını istiyoruz ve bu konuda ciddi çalışmalar yapacağız” dedi.
“Aslında ayrışmayı biz yapıyoruz, çocuklarda öyle bir ayrışma yok”
Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu Sorumlusu Şerife Hasoğlu Dokucu ise Volkan’da gözlemlediği değişimi anlatarak, “Volkan çok uzak duruyordu. Garip sesler çıkartıyordu. Ailesi de uzak duruyordu doğrusu. Şimdi bizden birisi oldu. Geliyor, kendi iletişimini kuruyor. Sarılıp öpüp, öyle gidiyor. Kardeşi var bir tane de adı Samet. Çok aktif. Bütün eğlencelere her hafta katılıyor. Samet’e ‘Eğer takdirname almazsan seni buraya almayacağız’ diye şaka yaptık. Volkan, Samet’i sürekli derse gönderiyormuş şimdi. ‘Hemen git ders çalış’ diyormuş evde. Aile iletişimi daha sağlıklı olmuş. Daha güzel iletişimler kuruyormuş. Buraya gelmek istediğini ve istemediğini ifade ediyormuş. Yorulduğu zaman ifade ediyormuş. Ama aksi takdirde her Cumartesi buraya gelmeyi bekliyormuş. Güzel haberlerini alıyoruz” dedi.
Ayrıca çocuklardan çok şey öğrendiklerini ifade eden Dokucu, “Biz tüm etkinliklerimizi bütün çocuklarımızla birlikte yapıyoruz. O farkı biz görüyoruz. Çocuklarda öyle bir fark yok. Mesela ‘Sen kocamansın’ diyor. ‘Niye gelip yüzmüyorsun, korkuyorsun’ diyor. Küçük, büyüğe; ‘atla, yüz falan’ diyor. Bir yargı koymuyor, öyle olduğu gibi kabul ediyor. Yargıyı koyan bizleriz. Onlar bunu bize öğretiyor. Biz zannediyorduk ki; çocuklar ayrışacaklar. Aslında ayrışmayı biz yapıyoruz, yetişkinler yapıyor. Çocuklarda hiç öyle bir ayrışma yok” dedi.
Baba, çocuğundaki değişimi görünce duygularının tarifsiz olduğunu söyledi
Volkan’la birlikte üç çocuğu bulunan baba Cumali Bolat, çocuğundaki değişim için tarif edilmez duygular içerisinde olduğunu söyledi. Baba Bolat, “Böyle bir çocuk normal olsaydı, ileride çok büyük bir adam olabilirdi benim oğlan. Biz öyle tahmin ediyoruz” derken, en başından bu yana etkinliklere katıldıklarını dile getirerek; “Cumartesi sabah olduğu zaman illa ki ‘Beni götüreceksiniz’ diyor. Kendi kendini yırtıyor neredeyse, döşüne vura vura. ‘Ben de gideceğim’ diyor. Buraya geldiği zaman çocuk yavaş yavaş kendi elektriğini atıyor. Kanoya biniyor, survivora gidiyor. Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ederiz, bu etkinlikleri sunduğu için. Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu’na, Şerife Hasoğlu Dokucu’ya çok çok teşekkür ediyoruz. Böyle bir etkinliği bize sağladığı için” dedi.
“Buraya gelince düzeldi”
Anne Saniye Bolat ise çocuğunun şiddete meyilli bir yapısı olduğunu, ancak etkinliklere katıldıkça düzeldiğini söyleyerek, “Önceden biraz daha şiddete meyilliydi, buraya geldiğinden beri biraz daha düzeldi. Çok istekli olarak geliyor buraya. Ben de suya gireyim diyor, kanoya binmek istiyor. Etkinliklere katılmak istiyor. Buradaki kızlar onu çok seviyor. Burada çalışanlar çok seviyor. Geldiğinde hemen sarılıyorlar, öpüyorlar. Gelen çocuklar da aynı şekilde seviyorlar. Hiç engelli falan demiyorlar. Bazı yerlere gidiyoruz, mesela yadırgıyorlar” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Bir Dönem Mersin İdman Yurdu’nda Top Koşturan Kamerunlu Futbolcu Joseph Boum Hayatını Kaybetti
Mersin’in Tarsus İlçesinde Yalnız Yaşayan Suna S. İsimli Kadın Evinde Ölü Bulundu
Mersin’in Erdemli İlçesinde Sandık Dolu Depoda Çıkan Yangın Büyümeden Söndürüldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi Erkek Basketbol Takımı (Msk), Pizza Lazza Harem Spor’u 81-92 Mağlup Etti
Mersin’de Düzenlenen Euroleague Fınal Four Sona Erdi, Fenerbahçe Alagöz Holding İkinci Kez Avrupa Şampiyonu
Başkan Seçer’den Sma Hastası Mehmet Ali Bebeğin Kampanyasına Destek: “Mehmet Ali’yi Bir An Önce Tedaviye Göndereceğiz”
Tarsus Doğa Parkı Ve Gençlik Kampı, Bayramda Ziyaretçi Akınına Uğradı
13 – 14 Nisan Hafta Sonu Günleri Mersin’de Nöbetçi Noter Uygulaması Var Mı? 13 Nisan 2024 Cumartesi ve 14 Nisan 2024 Pazar Günleri Noterler Açık mı?
Mersin Büyükşehir Deniz Sporlarında Da Öne Çıkan Bir Kent Olma Yolunda İlerliyor, Babil Su Sporları Merkezi Hizmete Açıldı
Mersin Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nde ‘Otizm Farkındalık Günü’ Etkinliği Düzenlendi

Mersin Haber ,Mersin