Mersin Büyükşehir’den Hayvancılık Konusunda Yeni Proje: Ailelere Koyun ve Keçi Desteği Verilecek

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Silifke ziyareti kapsamında Balandız Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere dağıttığı Ata tohumlarından üretilen yöreye özgü sarı buğdayın ilk hasadını gerçekleştirdi.

22 Haziran 2020 Pazartesi, 17:44
Mersin Büyükşehir’den Hayvancılık Konusunda Yeni Proje: Ailelere Koyun ve Keçi Desteği Verilecek
-

Eşi Meral Seçer ile birlikte “Bereketli olsun” diyerek tarlada orakla buğday hasat eden Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığa desteğinin süreceğini vurguladı. Bu kapsamda Ata tohumlarının desteklenmesine devam edeceklerini söyleyen Seçer, hayvancılıkta başlatacakları yeni proje ile de ilk aşamada 60 aileye 25 koyun ya da keçi vereceklerini bildirdi.
Balandız’da üretilen buğdaylar, Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (MERSİNDEN KOOP) tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatının 2 katına alınacak, talepler doğrultusunda MER-EK Ekmek Fabrikası başta olmak üzere un ya da bulgur olarak değerlendirilecek.
“Tohum ıslahında çok mesafe alındı”
Başkan Seçer, sarı buğday hasadı için gittiği Balandız’da üreticilere seslendi ve “Türk çiftçisinin faydasına, toplum sağlığının yararına olan sadece Türkiye’de değil tüm dünyada standart cins tohumların, yerel çeşitlerin tekrar hatırlanıp üretime katılmasına, daha sağlıklı, daha lezzetli, daha damak zevki yüksek çeşitlerin yaratılmasında, tekrar ortaya çıkarılmasında önemli bir çalışma” dedi. Nüfusun arttığını, insanların ihtiyaçlarının ve taleplerinin çoğaldığını anlatan Seçer, şöyle devam etti:
“Bu talepler doğrultusunda da tarımda yapılan bilimsel çalışmalarda özellikle tohum ıslahında çok mesafe alındı. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, Allah her şeyi bir arada vermiyor. Tarımda bir ürün yetiştiriyorsunuz, bir çeşit tohum ekiyorsunuz, lezzeti çok güzel, rengi, albenisi çok güzel ama bakarsınız ki raf ömrü daha kısadır ya da verimi azdır, mutlaka bir eksiği vardır. Şimdi hiçbir alanda eksiği olmayan tohumlar yetiştirilmeye çalışılıyor. Verimli olsun, raf ömrü olsun, yol ömrü olsun, kuraklığa mukavim olsun, hastalığı mukavim olsun. Tohumları çok zorlayınca, o da canlı bir organizma, ortaya farklı sonuçlar çıkıyor. Dünyada genetiği değiştirilmiş organizmalar, tohumlar tartışılıyor. İnsan ve halk sağlığını tehdit eden sonuçlar da görebiliyorsunuz.”
“En yüksek düzeyde bütçeyi tarıma ayırmaya çalışacağız”
Seçer, Balandız’da bu proje kapsamında üretimi yapılan sarı buğdayın kamuoyuna duyurulmasının ardından taleplerin arttığını dile getirerek, “Çünkü insan diğer standart çeşitlere göre, piyasada satılan unlardan alınıp yapılan ekmeklere göre, hamurundan elde ettiğimiz diğer ürünlere göre çok daha lezzetli buluyor. Çok farklı bir lezzeti oluyor. Bunları yaygınlaştırmaya çalışacağız. Bu ilk ve son çalışmamız olmayacak. Bugün buğdayda çalışıyoruz ki, buğdayın anavatanı burası. Anadolu, tohum çeşitliliği açısından çok zengin bir yer, birçok bitkinin anavatanı. Bu kadim Anadolu topraklarında 3 bine yakın böyle tohum var. Toroslar’da inceleme yapın, bugüne kadar hiç görülmemiş çeşitler görürsünüz ve dünyanın hiçbir tarafında bulamazsınız” dedi.
İdareciler olarak çiftçinin önünde saygıyla eğilmeleri ve onları yaşatmaları gerektiğini ifade eden Seçer, “Tarımsal desteklerimiz kendi ölçeceğimizde en üst seviyede devam edecek. Ziraatçı ve tarımın önemini bilen bir başkanın olması önemli bir avantaj. Ayırdığımız bütçeler içerisinde en yüksek düzeyde bütçeyi tarıma ayırmaya çalışacağız. Bundan sonra da daha iyi noktalara gelmek istiyoruz” diye konuştu.
“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatının 2 katına alacağız”
Başkan Seçer, Türkiye’de tarımsal politikaları yürüten kurumun Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Biz de kendi ölçeğimizde yardımlarınızı yapmak istiyoruz ve yapacağız. Sulama borusu dağıtımımız bitti, yaklaşık 12 bin metre civarında çelik boru, HDPE boru dağıtımını Silifke’de gerçekleştirdik. Daha önce 60 bin civarında lavanta fidanı dağıtımımız oldu. Sonbaharda alıç ve zeytin fidanı dağıtacağız. Bunların sayısını arttırabiliriz. Mersin'de her bölgenin, yörenin bitki çeşitliliğine göre fide, fidan yardımları kaçınılmaz. Üreticiye bu destekleri vereceğiz. Mutlaka ata tohumların desteklenmesi devam edecek. Biz, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü nezaretinde 65 dekarda 13 çiftçimize bu desteği verdik. Şimdi hasat da yapacağız. Biz bunları Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatının 2 katına alacağız. Bunların sayısını arttıracağız. Her türlü projeye, işbirliğine, desteğe açığız. Mersin’in her bölgesinde sizle beraber bu çalışmaları sürdürmek isteriz. Sulama borusu dağıtımına önem veriyoruz. Bu yıl 60 bin metre projeksiyonumuz var, gelecek yıl artacak.”
Büyükşehir’den hayvancılığa büyük destek
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak başlayacakları yeni proje hakkında da bilgi veren Seçer, “Proje bana ilk anlatıldığında 40 aile olarak planlama yapıldığı söylendi, % 50 oranında arttırarak, 60 aile ile başlayacağız. Her ailemize 25 koyun ya da keçi, kıl keçisi ivesi koyunu, farklı cinslerde vereceğiz. Kol gücü ile çalışıp, yevmiye ile aylıkçı olarak çalışıp, hayvancılıktan anlayan, küçük aile işletmesi olan Toroslar'ın eteklerinde, köylerinde çok aile var. Ama adamın işletme sermayesi yok, parası yok. Biz belediye olarak 25 koyunu ya da keçiyi, yemini, veteriner hizmetlerini verelim, her türlü yardımı yapalım, gidelim denetleyelim. Veteriner Odası ile Tarım İl Müdürlüğü ile beraber yürütüyoruz bu kampanyayı. Şu anda arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar, üreticiler belirleniyor, alınacak çeşitler belirleniyor. Sonbaharla beraber bunu da hayata geçireceğiz. Her bölgenin kendine münhasır özellikleri doğrultusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma desteklerimiz devam edecek.”
“Kooperatifler çoğalsın, sizler de bir araya gelin”
Birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Başkan Seçer, “Girişimcilik güzel, herkes elini taşın altına koymalı ama birlikte çalışma kültürü geliştirmeliyiz. Kooperatifleşme onun için önemli. Belediyemizin desteğiyle önemli bir çalışma yaptığımızı söyleyebilirim. Kadın üreticilerimizin el emeğinin, göz nurunun ekonomik değere döndüğü bir kooperatif oluşturduk. Kooperatifler çoğalsın, sizler de bir araya gelin. Biz, belediye olarak her konuda ticari faaliyetlerde bulunamayız ama bu çalışmaları destekleriz. Tarsus’ta bir kooperatif kurulmuştu. Bizden önceki yönetim zeytin işleme tesisi yapmış. Geldik, iş durmuş. Finansal destek yaptık. Pandemi sürecinde her yoksulun, her ihtiyaç sahibinin evine kolilerle gıda yardımı gönderdik. O kolilerdeki zeytinlerin önemli bir kısmı o kooperatiften alındı. Ellerinde ne kadar varsa tamamını aldık. İşte yardımlaşma, bir arada olma, birlik içerisinde olma bu. Bunları arttırabiliriz. Hiçbir şey imkansız değil. Azmin, çalışmanın, akılcılığın, bilimin elinden hiçbir şey kurtulamaz. Biz başarılı olmak zorundayız” diye konuştu.
Dr. Özdemir: “Tarımın değerini bilen, tarımla yoğrulmuş bir belediye başkanı olunca, bu şekilde çalışmalar da kaçınılmaz oluyor”
Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Enstitü olarak ellerinde şu anda 3 bin tane farklı yerel buğday popülasyonu olduğunu dile getirerek, bu tohumları gen bankalarına da kazandırdıklarını ifade etti. Yerel buğdayların binlerce yıl öncesinden günümüze kadar geldiğini dile getiren Dr. Özdemir, “Yerel buğdayları koruyarak, bu güzel alanlarda bir şekilde devamını hem sağlayıp, hem de muhafazasını sağlayarak gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz” dedi.
Başkan Seçer ile meslektaş olmaktan duyduğu gururu anlatan Dr. Özdemir, “Ülke genelindeki ‘Yerel Buğdaylar Yerinde Yeşeriyor’ çatı projesi kapsamında, bize Mersin'de destek verdikleri için huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyorum. Tarımın değerini bilen, tarımla yoğrulmuş, tarımla iç içe bir belediye başkanı olunca, bu şekilde çalışmalar da kaçınılmaz oluyor” diye konuştu.
Muhtar Çelik’ten Başkan Seçer’e teşekkür
Balandız Mahalle Muhtarı Kerim Çelik, bölge için büyük önem taşıyan projeye destekleri nedeniyle Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Seçer’e teşekkür etti. Muhtar Çelik, hasat sonrası da “Buğdayımızın değerini yeni yeni anladık” diyerek, projede yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
FIRTINA TARSUS'TA MİNARE YIKTI, SİLİFKE'DE KUBBE'YE HASAR VERDİ
SİLİFKE, IZMIR'DEN PUAN ÇIKARDI
“JANDARMA’DAN SAHTE İÇKİ OPERASYONU ”
TARSUS, MAĞLUBİYETİ HAK ETMEDİ
TARSUS'TA KAZA: 1 YARALI
MERSİN'DE FIRTINA TIR İLE OTOBÜSÜ DEVİRDI
SEÇER: “SEÇİMLERE MERSİN GİBİ KENTLERİN BAŞARISINI REFERANS ALARAK HAZIRLANMALIYIZ”
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ SİPAHİLİ KAMPINDA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR: 1 ÖLÜ, 1 YARALI
BÜYÜKŞEHİR ‘ŞİDDETSİZ’ BİR MERSİN İÇİN HİZMET EDİYOR
MERSİN'DE FIRTINA ÇATI UÇURDU, 1 İŞÇİ YARALANDI

Mersin Haber ,Mersin