Mersin Büyükşehir’den 2 Bin Rakımdaki Konargöçer Yörükler’e Hizmet

Mersin Büyükşehir Belediyesi, konargöçer Yörükleri hayvanlarını otlatmak için konakladıkları obalarda da yalnız bırakmadı.

23 Ağustos 2021 Pazartesi, 12:49
Mersin Büyükşehir’den 2 Bin Rakımdaki Konargöçer Yörükler’e Hizmet
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mobil Kuaför, Gezici Kütüphane, Vahap Amca’yla Tatlı Günler ile Evde Sağlık ve Bakım hizmetleri, Toroslar ilçesi Atlılar Mahallesi’nin devamında yer alan 2 bin rakımdaki obalara ulaştı. Hayvanlarını otlatmak için Toroslar’ın yüksek kesimlerindeki obalarda konaklayan konargöçer Yörükler, telefonun bile çekmediği bir noktada Büyükşehir’in hizmetlerinden yararlandı.

4 araç merkezden 2 bin rakıma doğru yola çıktı

Mersin’in konargöçer Yörükleri, göç sezonunda hayvanlarını otlatmak için yüksek kesimlere doğru yola çıktı. Göç sezonu öncesi Yörükler’in yolunu açan Büyükşehir Belediyesi, göç sırasında ise konargöçer Yörükler’e göç azığı ulaştırdı. Büyükşehir, konargöçer Yörükleri konakladıkları obalarda da yalnız bırakmadı. Sosyal Hizmetler, Engelliler ve Sağlık Hizmetleri ile Kültür ve Sosyal İşler Dairelerinin ortak çalışmasıyla Büyükşehir’in çok sayıda hizmeti 2 bin rakımdaki obalara ulaştı. Sabah saatlerinde Aşhane’den yola çıkan 4 araç, uzun bir yolculuğun ardından telefonun bile çekmediği yüksek kesimlerdeki obalara erişti.

Yörük ailelere sağlık kontrolünden tıraşa kadar birçok hizmet sunuldu

‘Mobil Kuaför’ aracı ile kırsalda hizmet veren Büyükşehir’in kuaförleri, Yörükleri 2 bin rakımdaki obalarda hem tıraş etti hem de bakımlarını yaptı. ‘Gezici Kütüphane’ aracından ise Yörük ailelerin çocuklarına kitaplar hediye edildi. ‘Vahap Amca ile Tatlı Günler’ araçları da obalara ulaştı. Bu araçlardan Yörük vatandaşlara aşure, mamul ve limonata gibi çok sayıda ikram yapılırken, çocuklara ise oyuncak bebek ve kumandalı araba hediye edildi. Büyükşehir’in ‘Evde Sağlık ve Bakım’ ekibi ise obalarda yaşayan Yörük vatandaşlara sağlık kontrolü hizmeti götürdü.

“Bugün tüm ekibimizle buradayız”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Özlem Yaşar, Mersin’in her noktasında olduklarını belirterek, “Herkesle birlikteyiz. O nedenle bugün tüm ekibimizle buradayız. Çocuğundan gencine, yaşlısına kadar tüm vatandaşlarımıza ulaşmayı amaçlıyoruz. Vahap Başkanımızın selamı ve küçük hediyelerimizle geldik. Güzel karşılandık. Herkes hayatından memnun. Burada faaliyetlerine devam ediyorlar. Atlılar’a bağlı Yılan Ovası başlangıç yerimiz. Buradan da aşama aşama diğer meraları ziyaret edeceğiz” dedi.
Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görevli Hemşire Zeynep Çelik ise yaptıkları çalışmadan bahsederek, “Sağlık taraması olarak tansiyonlarını, kan şekerini ölçtük. ANT takibi yaptık. Satürasyon kalp atışlarını ölçtük. Özel durumlarıyla ilgili, sağlık sorunlarıyla ilgili bilgi aldık. Gerekli yönlendirmeleri yaptık” diye konuştu.

“Başkanımız Sayın Vahap Seçer, bize Yörükler için ne yapabileceğini sormuştu”

Taşeli Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri ve Yörük Türkmen Vakfı Mersin Şubesi Başkan Yardımcısı Şerife Arıcı Yıldız, Büyükşehir’in çok özgün ve farklı bir çalışmayı hayata geçirdiğini belirterek, “Belki her belediyenin kolay kolay yerine getiremeyeceği bir hizmetle buradayız. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer bir süre önce bizlerle, mera başkanlarıyla bir toplantı yapmıştı. Bize Yörükler için ne yapabileceğini sormuştu. Biz de ihtiyaçlara yönelik bir dizi bilgilendirmede bulunmuştuk. O bilgiler doğrultusunda konargöçer Yörükler’in ihtiyaçlarına yönelik Büyükşehir Belediyesi bazı etkinlikler başlattı. Bunlardan ilki yaylaya göç öncesinde Yörük ailelere göç azığı adı altında bir erzak dağıtımıydı. Bu erzakların Yörükler’e ulaşması için biz dernek olarak aracı olup bir göç uğurlaması yaptık” ifadelerine yer verdi.

“Az önce berberlerin tıraş ettiği çocukların gözündeki ışıltıyı gördüm”

Büyükşehir’in hayata geçirdiği yeni çalışmanın da Yörük aileler tarafından memnuniyetle karşılandığını sözlerine ekleyen Yıldız, şöyle devam etti:

“Bu dağların başında sağlık hizmetlerine ulaşmakta, kültürel hizmetlere ulaşmakta, sosyalleşmekte çok ciddi sıkıntıları oluyor. Büyükşehir Belediyemiz bu dokunuşlarıyla bu anlamda bizce çok olumlu bir hizmette bulundu. Az önce berberlerin tıraş ettiği çocukların gözündeki ışıltıyı gördüm. Yine bir küçük kız çocuğumuzun oyuncak alırken gözündeki ışıltıyı gördüm. Yine bir hanım arkadaşımızın bir sağlık sorunu vardı. Sağlık biriminden gelen arkadaşlar notlarını aldılar, kendisini hastaneye götürüp hastalığının teşhis ve tedavisi için yardımcı olacaklarını bildirdiler. Tüm Yörükler adına Büyükşehir Belediyemize, Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e ve burada canla başla çalışan tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.”

“Farklı bir şey oldu, en azından hatırlandılar”

Atlılar Mahalle Muhtarı Mutlu Özdemir, bulundukları yaylaya dönemsel olarak ortalama 300 kişilik bir göç olduğunu belirterek, “Yılan Ovası Mevkii burası. 2 bin rakımlı bir yaylamız. Yaylamızın başlangıcı. Daha yüksekler de var. Kanisaf Mevkii var, Fenerce, Kuzutaşı, Katırçayır, Yedigöz, Öşün, Kalburcu var. Burada, böyle bir zamanda Yörük kardeşlerimize Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in hem selamını getirdiler hem çocuklara çeşitli etkinlikler, büyükler için kuaför hizmeti, kütüphane hizmeti verdiler. Farklı bir şey oldu. En azından hatırlandılar. Buradan Vahap Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Bizi şehirde gibi hissettirdi”

Tarsus ilçesine bağlı Boztepe Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Ali Toros, Mayıs ayıyla beraber Yılan Ovası’na çıktıklarını belirtti. Kendilerine ulaşan hizmetlerden memnun kaldıklarını kaydeden Toros, “Bizi şehirde gibi hissettirdi. Vahap Başkanımıza bize bu duyguyu tattırıp bu ortamı yaşattığı için selam ve saygılarımızı sunup çok teşekkür ederiz. Kuafördü, hediyeydi, sözle dile getiremediğimiz birçok şeyi imkansızlıklar dahilinde bize sundu” diye konuştu.

“Buraya geldikleri için memnun olduk”

Yörük kadınlardan Teslime Toros da hizmetten memnun kaldığını belirterek, “Biz hayvancılıkla uğraşıyoruz. Koyunlarımız, keçilerimiz var. Onlarla ilgileniyoruz, onların bakımını yapıyoruz. Buraya yazın çıkıyoruz. Kışın aşağıda, Pirömerli Köyü’nde evde oturuyoruz. Buraya geldikleri için memnun olduk. Sağlık taraması yaptılar. Şekerimi, tansiyonumu ölçtüler. Memnun oldum, geldiklerine sevindim. Allah razı olsun” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti

Mersin Haber ,Mersin