Mersin Büyükşehir Tarıma Can Suyu Oluyor, "Tarım Arazileri Sulanıyor, Topraklar Bereketleniyor"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Mut ilçesinde düzenlenen sulama borusu dağıtımına katılarak, çiftçilerle bir araya geldi.

29 Mayıs 2020 Cuma, 08:47
Mersin Büyükşehir Tarıma Can Suyu Oluyor, "Tarım Arazileri Sulanıyor, Topraklar Bereketleniyor"
-

“Tarım arazileri sulanıyor, topraklar bereketleniyor” sloganıyla yola çıkan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut’un toplam 12 mahallesinde yaklaşık 16 kilometre sulama borusu dağıtarak, çiftçilere tarımsal sulama konusunda destek veriyor.
Başkan Seçer, Mut’un tarımdaki önemine değinerek, “Tarımsal üretimde, özellikle kayısı, zeytin, zeytinyağı, erik üretiminde Mut’un ünü Türkiye’yi aştı. Tüm dünyada, bu topraklarda üretilen bu ürünlerin kalitesi, lezzeti, aroması gayet iyi biliniyor” dedi. Tarım sektörüne sadece ekonomik olarak bakılmaması gerektiğini vurgulayan Seçer, “Çuval çuval paranız olsun. Eğer deponuzda un yapacak buğdayınız yoksa yaşamınızı sürdüremezsiniz. Kimseye muhtaç olmamak için mutlaka tarımı yaşatacaksınız” dedi.
Dağıtılan sulama borularının proje ekibi tarafından ince elenip sık dokunarak, ihtiyaca göre belirlendiğini ifade eden Başkan Seçer, “Bu borular birilerinin torpili ile değil, gerçekten proje yapılarak planlandı. Hesapsız kitapsız, birileri istedi, birileri torpil araya soktu diye biz hiçbir kuruşu zayi edemeyiz” diye konuştu.
MESKİ’nin Mut’ta yapacağı önemli çalışmaları da anlatan Seçer, Mut’un suyu cazibe ile aldığını ancak depoların halk sağlığına uygun olmadığını, yenilenmesi gerektiğini söyledi. Seçer, “Mut’ta 2023’e kadar toplamda 40 milyon liralık bir altyapı yatırımımız olacak” dedi.
Seçer, Mut ziyaretinde, Mut Toptancı Hali’ndeki esnafla da bir araya gelerek, sorunlarını dinledi ve ilçeye yeni bir hal tesisi kazandırılması için yapacakları çalışmaları paylaştı. Başkan Seçer, ayrıca mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan soğuk hava deposunda incelemelerde bulundu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde tarıma ve üreticilere destek olmaya devam ediyor. “Tarım arazileri sulanıyor, topraklar bereketleniyor” sloganıyla yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, Mut’lu çiftçilere tarımsal sulama konusunda destek veriyor. Bu kapsamda Mut’un toplam 12 mahallesinde yaklaşık 16 kilometre sulama borusu yardımı bu yıl içinde tamamlanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürlüğü tarafından Mut ilçesinde düzenlenen sulama borusu dağıtımına katılarak, çiftçiler ile bir araya geldi. Tarımın Türkiye için önemini vurgulayan, ülkede önemli bir nüfusun tarımdan geçindiğini hatırlatan Başkan Seçer, “Çuval çuval paranız olsun. Eğer deponuzda un yapacak buğdayınız yoksa yaşamınızı sürdüremezsiniz. Kimseye muhtaç olmamak için mutlaka tarımı yaşatacaksınız” dedi.
Tarımsal üretimin en üst seviyeye çıkarılması sağlanacak
Mut’ta sulama borusu dağıtımı için Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinden temsilciler, muhtarlar ve üreticiler katılım sağladı.
Proje kapsamında Mut İlçesi’nin 12 mahallesinde 15 bin 618 metre sulama borusu yardımı bu yıl içinde tamamlanacak. Böylece 10 bin dekar arazide randımanlı sulama yapılarak, tarımsal üretimin en üst seviyeye çıkarılması sağlanacak. Bölgenin kendine has mikro klima iklimine uygun olarak yetiştirilen erik, kayısı, incir, zeytin gibi sebze ve hububat üretiminden en üst seviyede verim alınabilmesine katkı sunulacak. Büyükşehir Belediyesi, bu yıl yaptığı boru yardımıyla il genelinde 5 bine yakın üreticiye ulaşacak.
“Mut’un tarımsal üretimde ünü Türkiye’yi aştı”
Başkan Seçer, Mut’un ürettiği ürünlerin kalitesi ile Mersin ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Mut’un tarımsal üretimde, özellikle kayısı, zeytin, zeytinyağı, erik üretiminde ünü Türkiye’yi aştı. Tüm dünyada, bu topraklarda üretilen bu ürünlerin kalitesi, lezzeti, aroması gayet iyi biliniyor. Emekçi halk, alın teri döken halk, rızkını topraktan çıkaran, taşın suyunu çıkararak, emekle, gecesini gündüzüne katarak, yağmuru, karı, fırtınası, sıcağı dinlemeden üretim yapan Mutlu hemşehrilerimi tekrar tekrar kutluyorum” dedi.
“Başkanların empati yapması, samimiyetle yaklaşması önemli”
Mersin’in geleceği ve kalkınması için ilçe belediyeleri ve belediye başkanları ile uyumlu bir şekilde çalışmanın önemli olduğuna değinen Başkan Seçer, “Uyumlu çalışmak kaliteyi getiriyor, daha iyi hizmeti getiriyor. Büyükşehir belediye başkanı ile ilçe belediye başkanının aynı lisandan konuşması, aynı hissiyatı paylaşması, empati yapması, samimiyetle yaklaşması önemli. Bu açıdan biz Volkan Başkan’la beraber, bütün bu saydığım değerleri, kriterleri harfiyen uygulayarak ve bunu hissederek, Mut’a en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz” dedi.
Seçer, yoğun geçen bir yılın ardından, kaynakları etkinli ve verimli kullanarak hizmet yürütmeye devam edeceklerini ifade ederek, “Mutlaka eksiklerimiz vardır. Atlattığımız bir yılın yoğun temposundan sonra çok daha süratle, zamanı da artık çok daha etkili kullanarak, elimizdeki imkanları, kaynakları en akılcı şekilde, en verimli şekilde kullanarak, gerçekten Mersin’in hak ettiği güzel şeyleri yerine getirmek için elimizden geleni değil, gereğini hep beraber yapacağız. Birlikten kuvvet doğar. Ben buna inanıyorum. Ayrışma, bölünme, parçalanma, birbirimizden kopma, kavga etme her şeyden önce bu ülkeye ve bizlere zarar veriyor. Bu bilinçle evelallah çalışmalarımızı son sürat sürdüreceğiz” diye konuştu.
“Çuval çuval paranız olsun, deponuzda un yapacak buğdayınız yoksa yaşamınızı sürdüremezsiniz”
Seçer, pandemi sürecinde tarımın değerinin daha iyi anlaşıldığını vurgulayarak, “Sadece Mut için değil, Türkiye için tarım önemli. Türkiye’nin önemli bir nüfusu tarımdan geçiniyor. Çalışan her 4 yurttaşın 1’i tarımda çalışıyor. Direkt ya da dolaylı olarak Türkiye’de yaşayan her 3 insandan 1’i mutlaka tarımdan, bir köşesinden faydalanır. Her ne kadar Türkiye’nin cirosunda son yıllarda tarımın miktarı düştüyse de sadece tarıma ekonomik olarak bakmamak lazım. Çuval çuval paranız olsun. Eğer deponuzda un yapacak buğdayınız yoksa yaşamınızı sürdüremezsiniz. Üretimin ne kadar değerli olduğu işte bu dönemde ortaya çıktı. Kimseye muhtaç olmamak için mutlaka tarımı yaşatacaksınız” dedi. Üreticinin kazandığı her kuruşun öneminden bahseden Seçer’in, “Bir üreticinin kazandığı her kuruş çok önemlidir, çok değerlidir. O kuruş emekle kazanılmıştır. Onun için üreticilerin önünde tüm samimiyetimle, tüm içtenliğimle söylüyorum, saygı ile eğiliyorum. İyi ki üreticiler var. İyi ki onlar var. Onlar üretecek, bizim çocuklarımız, bizim nesillerimiz daha sağlıklı olacak” sözleri katılımcılardan büyük alkış aldı.
“Her yıl ihtiyaç dahilinde projeksiyonumuzda mutlaka Mut olacak”
Mut’un ürünlerinin katma değeri yüksek ürünler olduğunu belirten Başkan Seçer, tüm Mersin genelinde olduğu gibi Mut’ta da imkanları en üst seviyede kullanarak üretime destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Seçer, “Kıraç ve sulama yapmadığınız bir arazide elde edeceğiniz ürün kalitesi, ürün verimi ile sulanabilir arazideki ürün verimi, ürün kalitesi çok farklıdır. Onun için suyu ulaştırdığınız her birim metrekare arazide daha kaliteli üretim alma şansınız vardır. Bir bölgede suyun ve su kapasitesinin yüksek olması önemlidir. Ama o suyun sulama alanlarına ulaştırılması en az onun kadar önemlidir. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak Mut’ta bu yıl dağıtacağımız 16 kilometreye yakın boru 10 bin dekar alanın sulamasına katkı sunacak. Yeterli değildir ama önemlidir. Toplamda Mut’ta 700 bin dönüm arazi var. Bunun yaklaşık 450 bin dönümü çok önemli. Meyve, sebze yani su gerektiren araziler. Görev yaptığımız her yıl ihtiyaç dahilinde projeksiyonumuzda mutlaka Mut olacak” diye konuştu.
“Bu borular birilerinin torpili ile değil, gerçekten proje yapılarak planlandı”
Dağıtılan sulama borularının proje ekibi tarafından ince elenip sık dokunarak, ihtiyaca göre belirlendiğini ifade eden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Bu borular birilerinin torpili ile değil, gerçekten proje yapılarak planlandı. Bizim proje masamız var. Mühendisler çalışıyor. Acaba bu boru oraya gerekli mi? Bu miktar yeterli mi, fazla mı, eksik mi, buna bakarak, herkese adaletli bir şekilde yaklaşarak, her muhtarımıza, her mahalleye, her bölgeye talepleri doğrultusunda, varsa hazır projeleri onlar üzerinden değerlendirerek, yoksa kendimizin yapacağı projeler sonunda bu katkıları sunacağız. Geçmiş dönemden gördük. Boru verilmiş, çok verimli kullanılmıyor. Yazıktır, günahtır. Bunları bedava almıyoruz. Sizin paranız. Milyonlarca lira bedel ödüyoruz. Hesapsız kitapsız, birileri istedi, birileri torpil araya soktu diye biz hiçbir kuruşu zayi edemeyiz.”
Mut’ta tarıma verilen destekler sürecek
Tarımsal üretimde verdikleri desteklerin üretici tarafından ekonomik anlamda meyvelerinin alınmaya başladığını sözlerine ekleyen Seçer, 2020 yılı içerisinde çiftçilere ekipman desteğinin süreceğinin müjdesini verdi. Seçer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Tarımsal üretim sadece su ihtiyacı, boru ihtiyacı ya da diğer alet, edevat ihtiyacının ötesinde bazı gereksinimler de doğuruyor. Mut ilçemize Mayıs başında, Göksu ve Kurtsuyu’na tarımsal kalkınma kooperatiflerimiz vasıtasıyla erik boylama makinesi verdik. Son derece de randımanlı çalışıyor, memnuniyet verici. Geçtiğimiz günlerde Mersin merkezde Toroslar ilçesinden de bir kooperatife verilmişti. Oradaki arkadaşlarımla görüşme imkanım oldu. Son derece memnunlar. Paketlemede önemli bir katkı sunuyor. Umut ediyorum gelecek yıllar bunun sayısını artırırız. 2020 yılı içerisinde Çamlıca, Kemenli ve Aydınoğlu Mahallelerimize 1 adet 5 tonluk, 2 adet 3 tonluk süt soğutma tankı vereceğiz. Bunlar programımıza alınmış. Yine Mut’ta muhtelif mahallelerimize 6 bin 250 adet zeytin fidanı dağıtacağız. Elmapınar’ı, Dağpazar’ı mahallelerinde de 60 bin kantaron fidesini üreticilerimizle buluşturacağız.”
“Mut’ta 2023’e kadar toplamda 40 milyon liralık bir altyapı yatırımımız olacak”
Seçer, Mut ilçesinde MESKİ’nin yapacağı önemli çalışmaların da müjdesini verdi. Mut’un suyu cazibe ile aldığını ancak depoların halk sağlığına uygun olmadığını, yenilenmesi gerektiğini belirten Seçer, “Mut’un içme suyu isale hatları ve depolarından dolayı çok önemli sorunları var. En son bana gelen rakam 162 adet su deposunun bakımı, onarımı ve değiştirilmesi gerektiği yönünde. Bana gelen rapor. Emin olun aslında tamamının değişmesi lazım. Bugüne kadar bu konuya yeterli özen gösterilmemiş. Su sağlık, su çevre sağlığı, su halk sağlığı. Su temin ettiğimiz depolarımızın son derece hijyenik ve tertemiz olması lazım. İstediğimiz vasıflarda değil. Bazı bölgelerde içme suyu şebeke hatlarımız yenilenecek. Yine bir paket arıtma tesisi projemiz var. Mut’ta 2023’e kadar toplamda 40 milyon liralık bir altyapı yatırımımız olacak” dedi.
“OSB için yol sözümüz sözdür”
Mut’ta yapılacak Organize Sanayi Bölgesi’nin öneminden söz eden Seçer, orayı da yatırım programına aldıklarını anlattı. Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Yolu önemli ancak tabi ki Organize Sanayi Bölgesi’nin oluşması için bizim dışımızda bazı kurumların da orada çalışmalar yapması lazım. Onlarla eşgüdümlü bir şekilde, takip ediyoruz, sözümüz sözdür. Orada yolumuzu en güzel şekilde yapacağız. Bizim sorumluluk alanımızda olan bütün hizmetleri yeni kurulacak OSB’de Büyükşehir olarak yerine getireceğiz. Mut deresinde yaklaşık olarak 1500 metrede bir rekreasyon projesi üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız. Bitmek üzere. Orada yürüme ve bisiklet yolları, peyzaj alanları, rekreasyon alanları, insanların hoşça vakit geçireceği alanlar konusunda güzel bir proje çalışmamız var. Sorununuz sorunumuz. Bunu elbirliğiyle çözeceğiz” dedi.
Volkan Şeker: “Büyükşehir Belediye Başkanımızın Mut ilçemize güzel hizmetlerde bulunacağını düşünüyoruz”
Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Başkan Seçer’i Mut ilçesinde görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi ve yapılan sulama borusu desteği için teşekkürlerini iletti. Şeker, “Burada herkesin en büyük davası ekmek davası. Ekmek davasında da en önemli hizmetin tarıma destek olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda da Büyükşehir Belediye Başkanımız’a çok teşekkür ediyorum. Bugün bizleri ziyaret etti. Mut ilçemize güzel hizmetlerde bulunacağını düşünüyoruz” dedi.
Çınarlı Muhtarı Yaşar Özel ile Karacaoğlan Mahalle Muhtarı ve Sulama Kooperatifi Başkanı Turgay Şan da dağıtım töreninde konuşarak, yapılan destekler adına Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini iletti.
Başkan Seçer, Mut Toptancı Hali’ndeki esnafla da bir araya geldi
Seçer, Mut ziyaretinde, Mut Toptancı Hali’ndeki esnafla da bir araya gelerek, sorunlarını dinledi ve ilçeye yeni bir hal tesisi kazandırılması için yapacakları çalışmaları paylaştı. Başkan Seçer, ayrıca mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan soğuk hava deposunda incelemelerde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin