
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programında hibe almaya hak kazandığı “Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” projesi kapsamında sahil temizliği etkinlikleri gerçekleştirdi. Etkinliklerde, doğada yok olma sürelerinin yüzyıllar boyu sürdüğü bilinen plastik atıkların hem denizlere hem de deniz ekosisteminde oluşturduğu zararın etkilerini gözler önüne sermek ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllüler, kentin çeşitli sahillerindeki çöp ve atıkları topladı. Soli, Hilton, Taşkıran, Davultepe, Kazanlı ve Viranşehir sahilinde yapılan temizlik çalışmalarında 182 kişilik gönüllü katılımı ile 299 kilogramı plastik atık olmak üzere toplamda 580 kg denizel atık toplandı.
Daha yeşil ve daha temiz bir çevre için yalnızca yerel değil, küresel ölçekte çevre bilincini artıracak çalışmalar gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı kapsamında hibe almaya hak kazandığı “Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” projesi için sahil temizliği etkinliği gerçekleştirdi.
Mersin Kent Konseyi, Kent ve Çevre Grubu, Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile Mezitli Belediyesi personelleri, ilkokul öğrencilerinin yanı sıra, Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü ve Tarsus Üniversitesi Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Akademisyen ve öğrencileri ile Mersin Toplum Gönüllüleri (TOG) ve Genç TEMA’nın yer aldığı etkinliklerde gönüllüler, farkındalık yaratmak ve Mersin sahillerindeki kirliliğe dikkat çekmek için ellerine eldiven giyip, temizlik aparatlarının yardımıyla sahillerdeki çöp ve atıkları topladılar. Temizlik faaliyetlerine başlanmadan önce tüm gönüllülere; deniz kirliliği, plastik atıkların karasal ve denizel ortama verdiği zarar ile sıfır atık ve atık yönetimine yönelik kısa bilgilendirme ve eğitim verildi.
580 kilogram denizel atık toplandı
Doğada yok olma sürelerinin yüzyıllar boyu sürdüğü bilinen plastik atıkların hem denizlere hem de deniz ekosisteminde oluşturduğu zararın etkilerini gözler önüne seren etkinlik; çevre bilinci oluşturmanın sadece sözle değil, eyleme de dökülmesi gerektiğini bir kez daha anlattı. Soli, Hilton, Taşkıran, Davultepe, Kazanlı ve Viranşehir sahilinde yapılan temizlik çalışmalarında 11 farklı kurum, kuruluş, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrencilerden oluşan 182 kişilik gönüllü katılımı ile 299 kilogramı plastik atık olmak üzere toplamda 580 kg denizel atık toplandı. Etkinliğe katılan gönüllülere; proje görünürlüğünün yer aldığı şapka, tişört, Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği kompost, plastik kapaklardan üretilen saksı ve tek kullanımlık plastikten kaçınmak üzere su matarası hediye edildi. Etkinlik sonunda toplanan plastik atıklar, Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı personeli tarafından teslim alınarak geri dönüşüm tesislerine götürüldü.
Dr. Altun: “Etkinliklerimizle çevre farkındalığı oluşturmaya ve bunu yaymaya çalışıyoruz”
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda Sıfır Atık Şefi Dr. Zeki Altun, etkinlik hakkında bilgi vererek, “Buradaki en önemli amaçlarımızdan bir tanesi çevre farkındalığı ve bilinci oluşturmak ve bunu yaygınlaştırmak. Topladığımız atıkların çoğunluğu plastiklerden oluşuyor. Plastik atıklar bizler için kolay erişilebilir olsa da denizlerimiz ve geleceğimiz açısından ciddi bir kirlilik riski yaratmaktadır. Bizler de bu etkinliklerle bunu aşılayarak umuyoruz ki, gelecek nesillere daha temiz bir deniz bırakmış olabiliriz” ifadelerini kullandı.
Dr. Alkaya: “Doğadaki atık ve pek çok kirlilik, döngülerle bize tekrar ulaşıyor”
Mersin Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Günseli Bobuş Alkaya, öğrencilerle birlikte etkinlikte gönüllü olarak yer aldıklarını söyleyerek, “Denizlerimizde plastik ve kağıt başta olmak üzere pek çok atık bulunuyor ve bunlar denize ulaştıktan sonra sofralarımıza kadar geliyor. Doğada su, hava, gıda gibi döngüler var ve bu atıklar bize kirlilik olarak geri dönüyor. Bunların farkına varacak ve önleyecek olan da yine bizleriz. Böyle projelerde bir araya gelip tüm şehrimizi daha temiz, daha yaşanılabilir bir hale getirebiliriz diye düşünüyorum. Böyle bir proje düşündüğü ve tasarladığı için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” diye konuştu.
Taşer: “Mersinimizi güzel yarınlara bırakmamızı diliyorum”
Çevre temizliği öncesi plastiksiz yaşama ilişkin bilgi aldıklarını söyleyen Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Buse Taşer, “Plastik atıklar, deniz ekosistemine çok ciddi zarar veriyor. Son yıllarda balık türlerinin çeşitliliği azaldı. Denizde bulunan canlılar plastik yiyorlar ve onları tüketen insanlar da aynı şekilde bu zararlara maruz kalıyorlar. Bu plastiklerin, sahil kıyısında yaşayan canlılara da zararı mevcut. Ağzına poşet dolandığı için ölen hayvanlar buluyoruz maalesef. Bu yüzden bu tür atıkların hiçbir şekilde doğada bulunmamasını temenni ediyoruz” dedi. Vatandaşlara da seslenerek plastik kullanımının azaltılması çağrısı yapan Taşer, “Doğa hepimizin. Bugün biz yaşıyoruz, 50 yıl sonra başkaları yaşayacak. O yüzden 50 yıl, 100 yıl sonrasında da ülkemizi, Mersinimizi güzel yarınlara bırakmamızı diliyorum” sözlerine yer verdi.
Tor: “Plastiksiz bir dünya için bizler de bu işe elimizi atıyoruz”
Farkındalık etkinliği yaptıklarını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Kent Konseyi, Kent ve Çevre Çalışma Grubu Sözcüsü Necdet Sinan Tor, “Plastiksiz bir dünya için, bizler de bu işe elimizi atıyoruz. Farkındalık yaratmak için, öncelikle sahilimizi seçtik. Mersin merkezdeki ender kumsal alanlardan birisi ve oldukça kötü bir durumda” dedi. Büyükşehir’in çevre konusunda hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Tor, “Biz de odalar ve sivil toplum örgütleri olarak her zaman destek veriyoruz, işbirliği içerisindeyiz. Umarım daha güzel olacak” diye konuştu.
Çetin: “Etkinliğin örnek teşkil etmesi amacıyla farklı STK’larla bir araya geldik”
Mersin Kent Konseyi Doğa ve Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, Büyükşehir’in sosyal sorumluluk kapsamında güzel bir etkinliğe imza attığını söyleyerek, günümüzde insan sağlığını ve biyoçeştliliği etkileyen problemlerin başında plastik atıkların geldiğini dile getirdi. Bu atıkların doğada yok olma sürelerinin neredeyse yüzyıllar boyu sürdüğünü vurgulayan Çetin, “Bu etkinliğin aslında bir örnek teşkil etmesi amacıyla Mersin’deki farklı sivil toplum kuruluşları, Mersin Barosu ve Büyükşehir Belediyesi’nin büyük desteğiyle pilot alanlarda tek kullanımlık veya plastik atıklar toplayarak farkındalık yaratmayı amaçladık. Mersin sahillerini korumaya tüm halkımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Çalışkan: “Mikroplastiklerin denize ulaşmasıyla deniz canlılarının hayatı olumsuz etkileniyor”
Mezitli Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nde Çevre Mühendisi olarak görev yapan Aslı Tuğçe Çalışkan ise karasal atıkların denize ulaşması ile birlikte deniz canlılarının olumsuz etkilendiğini söyleyerek, “Bu plastik atıklar doğada kaybolmayan atıklar olduğu için tehlike arz ediyor. Bir süre sonra da iklim değişikliği dediğimiz durumun bir parçası haline geliyor. Biz de Çevre Mühendisleri olarak üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. İnsanlar çok küçük yaşlardan başlayarak eğitime dahil edilmeli ve farkındalık noktasında daha da çoğalarak büyümeliyiz. Her şeyden önce yolumuz eğitimden geçiyor” ifadelerini kullandı.
Keskin: “Bu etkinlikler sayesinde kurumlar arası iş birliği de güçleniyor”
Etkinliği çok faydalı bulduğunu belirten Avukat Başak Keskin de “Bu tarz etkinliklerin toplumda fayda yaratması adına artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu el birliğiyle olabilecek bir şey. Mersin’de vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu etkinlik sayesinde plastik atıklar konusunda farkındalık kazanıyor. Aynı zamanda çevre temizliği yaparak kurumlar arası iş birliklerini artırmış oluyoruz” dedi.
Aral: “Çevre bilinci kazandıracak çok güzel bir etkinlik yaptık”
Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü öğrencilerinden Nihat Aral ise, “Çok güzeldi ve stres atıcıydı. Doğa ile iç içeydik. Okulda da çevre ile ilgili dersler görüyoruz. O yüzden çok eğlenceliydi. Çevreyi korumamız gerekiyor. Küresel ısınmadan dolayı, sadece bir derece bile çok şey değiştirebiliyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.