Mersin Büyükşehir Belediyesi Psikoloğundan Ailelere Yarıyıl Tatili Uyarısı! Yarıyıl Tatilinde Bilgisayara Biraz Mola

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren psikologlar, yaklaşan yarıyıl tatilini çocukların verimli geçirebilmesi için ailelere önerilerde bulundu.

15 Ocak 2020 Çarşamba, 08:31
Mersin Büyükşehir Belediyesi Psikoloğundan Ailelere Yarıyıl Tatili Uyarısı! Yarıyıl Tatilinde Bilgisayara Biraz Mola
-

Çocukların akademik başarısını artırmak için kısa süreli yarıyıl tatilini fırsat olarak görmenin doğru olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ailecek yapılabilecek aktivitelerin zamanı etkili ve verimli kullanmak adına önemli olduğuna vurgu yaptı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, yaklaşan yarıyıl tatilini çocukların verimli geçirebilmesi adına ailelere önerilerde bulundu. Çocukların akademik başarısını arttırmak için kısa süreli yarıyıl tatilini fırsat olarak görmenin çok doğru olmadığına dikkat çeken Şavklı, ailecek yapılabilecek aktivitelerin zamanı etkili ve verimli kullanmak adına önemli olduğunu söyledi. Şavklı, çocukların tatil süresince bilgisayar, internet ve tablet ile fazla haşır neşir olmaması gerektiğini söyledi.
Şavklı, çocuklarla oyun oynamanın, aile büyüklerini ziyaret etmenin, çocuklara evde küçük sorumluluklar vermenin tatilin verimli geçirilebilmesi ve çocuğun özgüveninin gelişmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
“Yarıyıl tatilinde fazla rahatlama okula dönüş sürecinde zorlayıcı olabilir”
Yarıyıl tatilini değerlendirme noktasında ailelerin iki uca ayrıldığını ifade eden Yücel Şavklı, “Yarıyıl tatilini nasıl değerlendireceği konusunda ailelerimiz iki uçta. Birinci uç: okulun çocukları yıprattığı sürecine inanan aileler çocukları fazlasıyla rahatlatacak farklı bir temponun içine sokmaya yöneltebiliyorlar” dedi. Yarıyılı çocuklar için tamamen rahatlama dönemi olarak değerlendirmenin okula dönüş sürecinde zorlayıcı bir etken olabileceğinin altını çizen Şavklı, dengeyi tutturmanın önemli olduğunu söyledi. Şavklı, “15 gün aslında kısa bir süre. Bu rahatlamanın sonucunda yoğun tempoya dönmek çocuklar için zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle çocuklarımız adaptasyon sürecinde sorun yaşayabiliyorlar. Çocuklarımız okula dönüş sürecinde okul fobisi, okula karşı direnç, okulu istememe, ayrılma anksiyetesi gibi durumlar bu süreçte daha fazla görülebilir. O yüzden dengeyi sağlamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“15 gün çocukların akademik başarısında sıçrama olması için etkili bir süre değil”
Tatili değerlendirme noktasında ailelerin bulunduğu ikinci ucun ise yarıyılı akademik başarıyı artırma anlamında bir fırsat olarak gören kısım olduğunu söyleyen Şavklı, “Ailelerin büyük bir kısmı bu uçta yer alıyor. Bu da çocukları olumsuz etkileyebilir. İkinci döneme çocuklar dinlenmiş olarak başlayamaz. 15 günün çocukların akademik anlamda sıçratma yaşaması için etkili bir süre olduğunu düşünmüyoruz. Bu iki uç arasında denge sağlamak hem aileler hem de çocuklar için pozitif etki sağlayacaktır”
“Çocuklarınızla ailecek kitap okuma etkinlikleri yapabilirsiniz”
Yücel Şavklı, ailelerin çocukları ile birlikte yarıyılı dolu dolu değerlendirmek adına yapabileceklerini sıralayarak, “Eğitim sürecinde çok fazla vakit ayıramadığımız aktivitelere katılabiliriz. Burada pasif hazırcı aktivite yerine çocuğun daha etkileşimli olduğu ailecek aktiviteler yapılabilir. Ailecek kitap okuma etkinlikleri, film günleri, kutu, kart oyunları oynanabilir. Bu oyunlar aile dinamiklerini güçlendirirken, çocukların hoşgörü kabullenme, yenme, yenilme gibi duyguları öğrenmesini sağlayacaktır. Çocuklarla ev içi sorumlulukları paylaştırmak. Birlikte kek yapmak, bir şeyler ekmek, küçük tamirler yapmak gibi şeyler çocuğu beceri anlamında güçlendirir” diye konuştu.
“Yarıyıl tatilinde bilgisayara biraz mola”
Çocukların tatil süresince bilgisayar, internet ve tablet ile fazla haşır neşir olmamasını gerektiğine de dikkat çeken Yücel Şavklı, “Çocuklarımız yarıyıl tatilinde bilgisayara biraz mola vermeliler. Bu süreçte teknolojinin kullanım süresi çok ciddi kontrol edilmeli. Okul öncesi dönemde günlük yarım saat, ilköğretimin ilk döneminde 45 dakika, ikinci döneminde bir saat, lise çağındaki çocuklarımızda maksimum iki saat olabilir. Tatilde süre biraz esnetilebilir ama genel eksende bu çerçeveden ayrılmamakta fayda var” dedi.
Uzman Klinik Psikolog Şavklı, okulların açılmasına 3-4 gün kala uyku, yemek ve diğer aktivitelerin tekrar düzenlenmesinin çocuklara okula dönüş sürecinde kolaylık sağlayacağını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti

Mersin Haber ,Mersin