Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı Yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantı döneminin birinci birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

10 Eylül 2020 Perşembe, 19:36
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı Yapıldı
-

Bir önceki toplantı tutanağının okunmasıyla başlayan toplantıda, idareden gelen 38, ihtisas komisyonlarından gelen 9 madde görüşülerek karara bağlandı.
Meclis toplantısında, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin spora başlama yaşında bulunan çocukların eğitim ve öğretimlerini aksatmadan spor dallarına göre eğitim almalarını sağlamak için sporcu yurdu kurmasına dair yönetmelik ilgili komisyonlara sevk edildi.

Şehitlik için yeni alan açılıyor

Belediye meclisi, Akbelen Mezarlığı yanında bulunan ve hali hazırda Toroslar Belediyesi tarafından park ve bahçeler çalışmaları kapsamında kullanılan arazinin Şehitlik yapılmak üzere Mersin Valiliği’ne tahsis edilmesini de oybirliğiyle kabul etti.
Mülkiyeti Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde kiracı olarak bulunan esnafın borçlarında faiz ve avukatlık ücreti işletilmemesine dair teklif de ayrıntılı görüşülmek üzere komisyonlara sevk edildi
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Çukurova Kalkınma Ajansı ile proje temelinde protokol yapma yetkisi ile Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yapma yetkisini Başkan Vahap Seçer’e oybirliğiyle verdi.
Başkan Seçer, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapacakları protokollerden birinin de, kız çocuklarının sporcu olarak yetişirken bir yandan da eğitimlerine devam edebilmelerini sağlayacak Kır Çiçekleri projesi ile ilgili olduğunu ifade etti.

‘Kır Çiçekleri Projesi için Milli Eğitim ile görüşüyoruz’

Başkan Seçer, “Bizim bu Kır Çiçeği projemizin amacı özellikle kırsal mahallelerdeki kız çocuklarımızın hem eğitimine katkı sunalım, lise düzeyinde okullara gitsinler, hem de şu anda mevcut hazır, donatılmış, son derece güvenli, temiz 60 kişilik yurdumuzda ağırlayalım. Orada hangi spor dalında çalışıyorsa onların antrenmanını yaptıralım. Bu şekilde bir proje gerçekleştiriyoruz. Milli Eğitim Müdürümüzle de görüşüldü. Ben de bizzat görüştüm. Pandemiden dolayı belirli bir süre bu işin başlatılmasını erteliyoruz. Ancak her şey tamamlandı, herhangi bir eksiğimiz kalmadı. Gerekli izinler alındı, gerekli seçmeler yapıldı, aileler çağırıldı, çocuklarımızın kalacağı yerler, antrenman yapacağı alanlar gezdirildi. Orada bir sorun yok. Milli Eğitim Müdürümüz de çocuklarımızın kaydolacağı okullar konusunda yardımcı oluyor. Ona da buradan teşekkür ediyoruz. İnşallah güzel bir proje gerçekleştireceğiz” dedi.

‘Yol konusunda vatandaşı manipüle etmeyelim’

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında, ilçe belediyeleriyle Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan ‘yetki tartışmalarına’ da açıklık getirdi.
Yolların, güzergahların hangi kuruma ait olduğunun kanunlarla belirlendiğini ifade eden Başkan Seçer şunları söyledi:
“İlçe belediyelerinin mahallelerle, özellikle kırsal mahallelerle olan bağlantı yolları Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yol ağındadır. 15 metre ve büyük caddeler, adı bulvar olan, cadde olan tüm güzergahlar bizim görev, yetki ve sorumluluk alanımızdadır. Bunun dışındaki yollar ya ilçe beledilerimize aittir ya Karayolları’na aittir ya ormanındır ya DSİ’nindir ya arazi yollarıdır. Şimdi kanunun amir hükümlerine göre bunların düzenli bir şekilde tanzim edilip herkesin yol ağlarının belirlenmesi lazım. Burada hemfikiriz. Ama iş vatandaş indindeki bu görev alanı size ait, bu görev alanı bize ait noktasına geldiğimiz zaman, vatandaş şöyle bir şikayetle geliyor, bu bize de geliyor, size de. Diyor ki ‘Sizin koordinasyona gittik, dedi ki bu ilçeye ait. İlçeye gittik, bu Büyükşehir’e ait.’ Şimdi burada ya art niyet var ya bilgi noksanlığı var. Bunu birbirinden ayırmamız lazım. Bilgi noksanlığı az önce dediğim konu. Onu giderelim. Herkes görev alanını bilsin. Biz bürokratlarımıza bu konuda eğitim verelim. Bu konuda telkinde bulunalım. Olabilir, benim yol ağımdır, koordinasyona geldi, vatandaş. Bunu, vatandaşı manipüle ederek, yanlış bilgi vererek, diğer bir kuruma karşı düşman etmeyelim ya da diğer bir kuruma karşı tavır almasını sağlamayalım. Bunu usuletle, suhuletle bizim alanımızsa bizim alanımız, karşı tarafın alanıysa, bir başka kurumun alanıysa bunları izah etmemiz gerekiyor. Benim de şikayetim, genelde gelen bilgiler. Gerçekten ilçe belediyeleri de yapıyor. Yani çalışanlar yapıyor bunu. Bizimle alakası olmayan yol ağları ‘ya niye yapmıyorsunuz’ diye soruyor başkan bana. Soruyorum arkadaşlara, bizim yol ağımız değil. Ama ilçe belediyesinden öyle yönlendiriliyor. Bunun tam tersi de olabiliyordur. Ben bürokratlarımızı uyardım bu konuda. Bu şekilde yanlış bilgiler vermeyin.”

‘Tüm ilçelere yol ağı haritasını gönderdik’

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yol ağıyla ilgili çalışmaları tamamladıklarını ve ağ haritasını tüm ilçe belediyelerine gönderdiklerini ifade eden Başkan Seçer, “Biz çalışmalarımızı bitirmişiz. Belirlediğimiz toplam 3 bin 60 kilometre yol ağımızı belediyelerimizle paylaşalım. Bazı itirazlar olabilir. Onları da arkadaşlarımız değerlendirebilir” dedi.

‘Ben temizleyim ama Sezar’ın hakkını da Sezar’a verelim’

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun, köyleri birbirine bağlayan yollar Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne aittir yönündeki yorumuna yanıt veren Başkan Seçer şunları söyledi: “Şimdi yasalar açık ama yasalarda yorum farkı var. Mahalleleri ilçelere bağlayan yollar Büyükşehir’e aittir. Yasa böyle. Mahalleleri birbirine bağlayan yollar demiyor orada. Bu yorum farkı. Ya da bir mahalleden bir karayolu güzergahına bir bağlantı yolu var. Bu bize mi ait? Size mi ait? Bir başkasına mı ait? Ben orada işlem yapabilir miyim yasal olarak? Yapamaz mıyım? Karmaşa burada, kargaşa burada. Bütün yollar Büyükşehir’e çıkıyor. DSİ, arazi yolları, sahil. Aklınıza ne gelirse. Büyükşehir’e git, Büyükşehir’e git. Efendim DSİ yapamıyor. Efendim Milli Emlak temizleyebilir mi burayı? Büyükşehir temizleyecek. Şimdi biz temizleyelim ama Sezar’ın hakkını da Sezar’a verelim. Benim görev alanım değil. Arazi yolları benim alanım değil. Yapmıyor muyuz? Yapıyoruz. Bazı ilçe belediyeleri, ulaşamadığı yerde. Büyükşehir katkı sunmuyor mu? Yapıyor. DSİ yollarını yapmıyor mu? Yapıyor. Orman yollarını ulaşabildiğimiz kadar yapmıyor muyuz? Yapıyoruz. Hepsini yapıyoruz. Ama şimdi bakıyorum, üzülüyorum buna da. DSİ yolları bizim alanımız değil, Büyükşehir’in diyor, Büyükşehir yapmadı diyor, Büyükşehir’e gidin. Bu da yanlış. Ben bunu söylemek istiyorum.”

‘Bazı yerlerde yetki devri alabiliriz’

Vatandaşın birçok hizmeti Büyükşehir Belediyesi’nden beklediğini kaydeden Başkan Seçer, “Bakın sahil kirliliği, hep konuştuğumuz bir konu. Ben tekrar tekrar söylüyorum, sahiller benim sorumluluğumda değil. Ama sahil kirliliğinin Mersin Büyükşehir’den kaynaklandığını düşünüyor vatandaş. Öyle bir şey yok, benim görev alanım değil. Bunun gibi daha birçok konu var. Yine biz az önce grup toplantısında da konuştuk belediye başkanlarımızla, ara sokaklar ilçe belediyelerine ait. Şimdi vatandaş bana şikayet ediyor. Diyorum ki bak bakalım çöp konteynırının üzerinde ne yazıyor, ilçe belediyesinin ismi yazıyor. O bölge ilçe belediyesine ait. Ama ana cadde bize ait. Burada şey de olabilir, yani yetki devri de alabiliriz. Birbirine girmiş bazı alanlar vardır, oturup ilçe belediyeleriyle konuşulabilir” ifadelerini kullandı.

İlçe belediyelerine çağrı: Verin biz yapalım

Şehrin farklı noktalarında, farklı kurumların altyapı çalışması yaptığını, bu kurumların zemin tahribat bedelini ilçe belediyesine verdiğini ve bozulan yolları ilçe belediyesinin yapması gerektiğini kaydeden Başkan Seçer, bu konuda da bir karmaşa yaşandığına dikkat çekti.
Başkan Seçer, “Karşılıklı protokol yapalım istiyorsanız. Bütün ilçelerle yapabiliriz. Bunun tamamını Büyükşehir üstlensin. Bu kargaşa da ortadan kalkar. Tamamını. Hiç meclis kararına da gerek yok. Bilmiyorum, hukukçular da baksın. Meclis kararı gerekiyorsa meclis kararı alalım. Uygun gören belediyeler bizimle protokol yapabilir. Onların yapım işini Büyükşehir olarak biz devralabiliriz. Neticede vatandaş bir mağduriyet yaşıyor, hizmetler geri kalıyor. Biz de sıkıntıya düşüyoruz. Yani biz de vatandaş karşısında zor durumda kalıyoruz. İlçe belediye başkanları da aynı durumda” dedi.

‘Belediyeler arasında alacaklar doğabilir’

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın, “MESKİ zemin tahribat bedellerini ödemiyor” şeklindeki iddiasına da yanıt veren Başkan Seçer şunları söyledi:
“Buna kesinlikle katılmak mümkün değil. Belediyeler arasında farklı kalemlerde alacaklar doğuyor. Ya ilçe belediyesi bize borçlu oluyor ya da tam tersi biz onlara borçlu oluyoruz ve kurumların mali işleri mahsuplaşmak suretiyle bunların birbirlerine bakiyelerini ödemek durumunda. Bazı belediyelerle zaman zaman hesap mutabakatı sağlanamayabiliyor. Şu anda da bu süreçten geçiyoruz. Bizim onlarda otopark bedeli adı altında bir alacak tahsilatı oluyor. Bizim sizlere zemin tahribatıyla ilgili AYKOME’nin ödemesi gereken bir para oluyor ama biz zemin tahrip bedellerini ödemiyoruz gibi bir iddianızı kabul etmem mümkün değil. Bir kere bunu söyleyeyim. Yanlışım varsa düzeltin ama şunu söyleyebilirsiniz, bizim bazı belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz Büyükşehir’le ilgili alacak verecek konusunda henüz bir mütabakat sağlayamadı. Bu başka bir iddiadır. Bunu da kayıtlara geçirmek istiyorum.”

‘Altyapı çalışmaları planlı, koordineli gitmeli’

Altyapı çalışması yapan kurumların planlı, koordineli olması gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, “Biz bu konuda da çalışma başlattık ama açıkçası biz de çok muzdaribiz. Bir düzen olmazı lazım. Geliyor, doğal gaz hattı çekiliyor, arkasından elektrik idaresinin bir çalışması, tekrar boz. MESKİ bir çalışma yapıyor. Bu eşgüdümü sağlamak lazım. İnanılmaz bir kaynak israfı oluyor, zaman israfı oluyor ve vatandaşa eziyet oluyor” dedi.

‘Şehir merkezinde daha fazla benzin istasyonuna izin verilmemeli’

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde komisyonlardan gelen raporlar da görüşülerek karara bağlandı.
Tarsus’a bağlı Yeni Mahalle’de bir parsel ile ilgili 1/5 bin -ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi komisyonlara iade edildi.
Mut ilçesinde kurulmak istenen bir akaryakıt istasyonuyla ilgili maddenin görüşülmesi sırasında meclis üyelerine bilgi veren Başkan Seçer, “Bölgemizde çok sayıda benzin istasyonu var. Mevcut ihtiyacın nüfusa göre baktığınız zaman 2,5 katı miktarı daha fazla bir akaryakıt istasyonuna sahip Mersin. Dolayısıyla bu konularda çok dikkatli davranmak durumundayız. Dosyayı her koltuğunun altına koyup bize gelen böyle bir izin almamalı. Daha doğrusu bunların yasal bazı kriterleri var. Bir kere bu kriterlere uyuma zorunluluğu var. Bunun yanında az önce söylediğim gibi bölgesel şartlar var, Mersin’e matuf bazı durumlar var. Bu durumlarla ve yasaların bize öngördüğü kriterleri göz önüne alarak bu kararları vermemiz lazım. Bu söyleyeceklerimi tamamen benim görüşüm. Bizim çok akaryakıt istasyonu izni verme gibi rahat bir kararımız olmamalı. Çünkü çok sayıda var gereksiz bir fazlalık mevcutları da sıkıntıya sokuyor, ticari işletmeleri de. Ancak kırsal bölgelerde çok az sayıda akaryakıt istasyonu olan ya da hiç olmayan yerlerde bu izni verebiliriz” ifadelerini kullandı.

Komisyonlar geçerli değil iddiası

Belediye meclisinde, komisyon raporları görüşülürken meclis üyesi Ali Tanrıverdi’den, belediye meclisi ihtisas komisyonlarının zamanında seçilmediği ve bu nedenle komisyonların yok hükmünde olduğu iddiası geldi.
Başkan Vahap Seçer, Ali Tanrıverdi’nin bu iddiasına şöyle yanıt verdi:
“Biz komisyon seçimlerini ikinci toplantıda değil, aynı toplantının ikinci bileşiminde yaptık. Yaptığımız işlem yasalara aykırı bir işlem değil. Toplantı başka, toplantı içinde birleşim başka bir şey. Yazı işlerimizden hukuki durumla ilgili bilgi alabilirsiniz.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi

Mersin Haber ,Mersin