Mersin Büyükşehir, Ata’nın Mirasına Sahip Çıktı, Gazi Çiftliği Açıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıktı ve Türkiye’de tarım kredi kooperatifçiliğinin ilk örneği olan Gazi Çiftliği’nin açılışını gerçekleştirdi.

01 Temmuz 2021 Perşembe, 13:05
Mersin Büyükşehir, Ata’nın Mirasına Sahip Çıktı, Gazi Çiftliği Açıldı
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına sahip çıktı ve Gazi Çiftliği’nin açılışını gerçekleştirdi. Türkiye’de tarım kredi kooperatifçiliğinin ilk örneği, Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Gazi Çiftliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından işlevsel hale getirildi. İlk kurucu ortağı Mustafa Kemal Atatürk olan Atatürk Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi’nin bulunduğu Gazi Çiftliği, kadın ve çocukların sosyal yaşam ve üretime daha fazla katılması için çalışmalar yürütecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi, Silifke Kaymakamlığı ve Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla yeniden hayat bulan Gazi Çiftliği’nde kadınların üretimi katma değere dönüştürülerek, ekonomik ve sosyal anlamda da kalkınma sağlanması hedefleniyor. Başkan Seçer, çalışanın, üretenin ve memlekete katkı sunan herkesin yanında olduklarını vurgulayarak, “Ben Belediye Başkanı olarak her zaman çalışan, üreten, alın teri dökenin yanındayım” dedi.

Gazi Çiftliği’nin açılışına yoğun katılım

Gazi Çiftliği’nin açılışında; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve eşi Nuray Karalar, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İzmir Köy Kooperatifi Birlik Başkanı Neptün Soyer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve eşi Sembol Tarhan, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar, Silifke İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Mert, Fox TV’de Çalar Saat Programı sunucusu, gazeteci-yazar İsmail Küçükkaya ve annesi Halise Küçükkaya, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri, Meclis üyeleri, muhtarlar, kooperatif ve dernek temsilcileri ile Silifkeliler yer aldı.

Açılış öncesinde mini konser verildi

Başkan Seçer ve protokol üyeleri, Gazi Çiftliği girişinde davullar, meşaleler ve alkışlarla karşılandı. Açılış öncesinde Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Soprano Bengi İspir Özdülger, Mersin Devlet Opera ve Bale Sanatçıları ile birlikte Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Müzik dinletisinin ardından Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi Çiftliği’ni kurma sürecini anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi.

“Üretim, alın teri, emek, helal lokma; bunlardan daha öte kutsal değerlerimiz var mı?”

Gazi Çiftliği’nin yeniden işlevsel hale getirilmesinde asıl emektarların kadınlar olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Sizlerin desteği, hayır duaları olmazsa, sizlerin bizlere sağladığı, kalbinizden gönderdiğiniz o sevgi olmasa bu hayat çekilmez. Büyük sorunlarla boğuşuyoruz. Gerçekten ülkemize, ülkemiz insanına yararlı olmaya çalışıyoruz. Bunu şikâyet etmeden yapıyoruz ama bu gerçekleri de orta yere koymamız gerekiyor” dedi. Seçer, Gazi Çiftliği’ndeki çalışmanın çok değerli olduğunu vurgulayarak, “Burada, bu çalışmalarda bizlere emek eden bu bölgede yaşayan kadınlarımız. Birçok kurumun bize desteği oldu. Onlara da teşekkür ediyoruz ama kadınlarımızın, halkımızın, emekçi insanlarımızın katkıları her şeyden çok daha büyük, çok daha önemli” diye konuştu.

“Gücünüzü, aklınızı, zekânızı, emeğinizi, alın terinizi birleştirin ki büyüsün, dağ olsun”

Göreve geldikleri günden bu yana kadınların kooperatifleşmesi için çalıştıklarını ifade eden Seçer, “Göreve geldiğimiz günden bu yana ‘kadın’ diyoruz, ‘üretim’ diyoruz, ‘iş birliği’ diyoruz. Güçlerimizi birleştirmekten bahsediyoruz. Diyoruz ki; ‘bir araya gelin, gücünüzü, aklınızı, zekânızı, emeğinizi, alın terinizi birleştirin ki büyüsün, dağ olsun. İşte kooperatifçiliğin en basit tanımı bana göre bu. İnsanlar bir araya gelsin, emeğini, aklını, alın terini birleştirsin. Üretim olmazsa bu ülke kalkınmaz. Mustafa Kemal Atatürk bize ilk önce bağımsızlığı öğretti. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda bu ülkeye Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e önderlik yaptı. Emperyalist güçlerden bu kadim toprakları kurtardı, onları dışarı attı. Niçin yaptı bunu? Ulusal bağımsızlık için ama şunu da daha sonra ekledi; eğer savaş meydanlarında kazandığımız bu zaferleri taçlandırmak istiyorsak ekonomik alanda da başarılar elde etmemiz gerekiyor. Onun için üretmemiz lazım. Onun için milli üretime değer vermemiz lazım. Kendimize dönük çalışmamız lazım. Müstemleke olmamamız lazım. Birilerinin eline düşmememiz, eline bakmamamız lazım. Onun için üretim diyoruz, onun için kooperatif diyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bu bölgenin kadınları taşı sıksa suyunu çıkarır”

Yapacakları çalışmalarla kadınların kendi ayakları üzerinde durması ve ekonomik özgürlüğünü kazanması için destek olacaklarını ifade eden Seçer, şunları söyledi:

“Bu bölgenin kadınları taşı sıksa suyunu çıkarır. Hepsi yiğit kadınlar. Bu insanlar çalışmak istiyor, üretmek istiyor, ayaklarının üzerinde durmak istiyor, kimseye muhtaç olmak istemiyor. Biz onlara bu yolda destek olacağız, onlara katkı sunacağız, onlara yarenlik yapacağız, onlara yar olacağız, onlara arkadaş olacağız. Diğer hedeflere ulaşacakları bu yolda asıl azmi onlar gösterecekler. Ben inanıyorum. Güzel başladık, güzel gidiyoruz, birbirimizi anlıyoruz. Biz herkesi seviyoruz, biz siyasette, görev yaptığımız alanlarda insanları bir araya getirmek için, ayırmak için değil ötekileştirmek için değil, bütünleştirmek için geldik. Hepimiz kardeşiz, Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı verirken herkesle verdi, her renkle verdi. Burası Anadolu, burası kadim topraklar. Acı dolu, tarih dolu, mutluluk dolu topraklar. Hepimiz bir arada, kardeşçe yaşama kültürüne sahibiz. Kimse de bunu bozamayacak. Ben buna canı yürekten inanıyorum.”

Gazi Çiftliği’nde üretimin yanı sıra eğitimin de olacağını sözlerine ekleyen Seçer, “Çok daha güzel işler yapacağız. En ilgimi çeken konu burada kadınlarımıza sağlanacak eğitim imkânı. Her alanda hem el emeklerinin ekonomik değere dönmesi için iş öğrenme, herhangi bir konuda uzmanlaşma hem kendi normal yaşamlarındaki eksikliklerini giderme hem varsa hukuki sorunlarının çözümünde onlara katkı sunma, her alanda onların yanında olacak eğitimler burada verilecek. Bu her şeyden önemli” dedi.

“Halkımızı mutlu edecek projelerde iş birliğimiz devam edecek”

Toplumsal ve aile yapısında meydana gelen bazı olumsuzlukların eğitimsizlikten kaynaklandığını ifade eden Seçer, “Kavga da, savaş da, huzursuzluk da, adaletsizlik de eğitimsizlikten gelir. Onun için eğitimi önceliyoruz. Öncelemeye devam edeceğiz. Çok teşekkür ediyoruz. Bugün güzel günde bizlerle beraber oldunuz. İnşallah halkımızı mutlu edecek, onları her alanda ihya edecek, onların refah düzeyini yükseltecek, onların mutlu bir yaşama evrilmesini sağlayacak her türlü projelerde, çalışmalarda iş birliğimiz devam edecek. Biz sizin aileniziz, bizlerle rahat olun, huzurlu olun, mutlu olun, hepinizi çok seviyoruz” diye konuştu.

“100 yıllık bir tarihi konuşuyoruz”

Seçer, çok mutlu olduğu bir etkinlik olduğunu ifade ederken, “Çünkü çok manevi değeri olan bir yer burası. Toprak, üretim, bir olmak, birlik olmak, beraber mücadele etmek. Birçok temayı içeren tarihi bir yapının içerisindeyiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de bir ilklerden olan kurduğu Tarım Kredi Kooperatifi’nin şu anda bahçesindeyiz. 100 yıllık bir tarihi konuşuyoruz. Belirli bir süre sonra burası atıl kalmış ama şu anda yine insanların, vatandaşların girip çıktığı, buradan yararlandığı bir yer haline getirildi. Burada başta Mersinden Kadın Kooperatifi’nin ve beraber çalıştıkları kadınlarımızın emeği çok büyük” dedi.

Savaş: “Atatürkümüzün emanetini bugünlere getiren Başkanımız Vahap Seçer’e ve eşine teşekkür ediyorum”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Gazi Çiftliği’nin yeniden açılması için çalışma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini ileterek, “Bizler Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak kooperatifçiliği önemsiyoruz. Özellikle üç, beş dönüm arazisi olup da köyünde kendi kendine geçinemeyen ve çocuklarının istikbali için şehirlere göç eden, şehirlerde işsizlik içinde kıvranan insanlarımız kendi bölgesinde, kendi tarlasında üretsin ve gelecekle ilgili kaygıları azalsın diye çalışıyoruz. Bugün burada Gazi Mustafa Atatürkümüzün emanetini bugünlere getiren ve vücut bulmasını sağlayan Başkanımız Vahap Seçer ve eşine, ayrıca çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ben inanıyorum ki bu coğrafyadan, bu topraklardan kendi insanlarımızın gücüyle emeğiyle Türkiye yeniden gülümseyecek” diye konuştu.

Karalar: “Üreten, işleyen, ekonomiye katkı sunan harika bir müessese olmuş”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, “Gerçekten çok etkilendim, çok da duygulandım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarımın geleceğini, gıdanın, sağlıklı yiyeceğin geleceğini gördüğü için tarıma çok önem verdi. Ankara’da olmayacak bir çiftlik kurdu; Atatürk Orman Çiftliği. Şimdi onun ortadan kaldırıldığı, unutturulmak istendiği bir dönemde Gazi Çiftliği’nin kurulması, özellikle kadınlara yönelik hem üreten hem işleyen hem ekonomiye katkı koyan harika bir müessese olmuş. Ayrıca çocuklarla ilgili, endüstri 4.0 ile ilgili müthiş bir salon yapmış, Meral Hanım’ı kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Meral Seçer: “Ulu Önderimiz, Anadolu’da kooperatifleşmenin meşalesini yakarak zirai seferberliğin başlamasına da vesile olmuştur”

Gazi Çiftliği’nin açılışında konuşan Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe verdiği öneme değinerek, “Hepinizin bildiği üzere Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir kooperatifçidir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kooperatifleşmesine öncülük etmiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, kooperatifleşmeyi ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında temel bir değer olarak görmüş ve bu konuyla hayatı boyunca yakından ilgilenmiştir. Türkiye’nin ilk Tarım Kredi Kooperatifi’ni 1936 yılında burada kuran Ulu Önderimiz, aynı zamanda buranın ilk kurucu ortağıdır. Kurduğu kooperatifle birlikte, Anadolu’da kooperatifleşmenin meşalesini yakarak zirai seferberliğin başlamasına da vesile olmuştur. Bu tarihi binanın giriş ve hol kısmında yer alan bordürlerin üzerindeki pamuk koza süslemeleri, o dönemdeki zirai seferberliğin önemli bir simgesidir” dedi.

“Atamızdan bizlere kalan o ruhu ve heyecanı; yaptığımız faaliyetlerle sürdürüyoruz”

Mersinden Kadın Kooperatifi olarak Gazi Çiftliği’nde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Meral Seçer, şunları söyledi:

“Atamızdan bizlere kalan o ruhu ve heyecanı; yaptığımız faaliyetlerle sürdürüyoruz. Mersin’in 13 ilçesinden kadınlarımızla birlikte çalışarak hep beraber yenilikçi projelere imza atıyoruz. Atamızdan bizlere emanet olan Silifke Gazi Çiftliği’nde üreten kadınlarımızla Zakkum Projesi’ne başladık. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’tan Anamur’a kadar uzanan karayolu refüjlerini süsleyecek zakkumları, kadın üreticilerimizden istenmesi kararı üzerine, Kooperatif olarak çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda, öncelikle üç pilot bölgeden biri olan Silifke Atayurt’ta, kadınlarımıza zakkum fidesi yetiştiriciliği üzerine eğitim verdik. Kendi evlerinde ve seralarında imece usulü fide üretimlerini yapan kadınlarımızdan, Ekim-Kasım ayı gibi fideleri alarak refüjleri süslemeye başlayacağız. Bugün; Kooperatif ve Atayurtlu kadınlarımız arasında sözleşmemizi imzalayarak anlamlı günümüze, üretimin gücünü de katmanın gururunu yaşıyoruz.”

Mersinden Kadın Kooperatifi’nin örnek çalışmalarını katılımcılarla paylaşan Meral Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Atayurt’ta yapılan seralarda, örtü altı süs bitkisi yetiştiriciliği de yaparak mevsimlik çiçek üretimimizi gerçekleştirdik ve şimdi bu çiçekler, kentimizin dört bir yanını süslüyor. Aynı proje kapsamında bu yıl, seralarımızda Silifke’nin mis kokulu çileğinin fidelerini yetiştirmeyi planlıyoruz. Mersinden Kadın Kooperatifi olarak geçen yıl, Silifke’nin bu mis kokulu çileğinden reçel üretimi yapmıştık. Bu yıl aynı işlemi, Atayurtlu kadınlarımızın geleneksel yöntemleri ve hijyen koşulları çerçevesinde birlikte ürettik” diye konuştu.

“Atamızın bizlere bıraktığı mirası yaşamak, yaşatmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

Meral Seçer, Gazi Çiftliği’nde verilen eğitimlere de değinerek, “Kooperatif çatımız altında, en önem verdiğimiz konuların başında eğitim geliyor. Bu kapsamda bu tarihi binada, kadınlarımıza dört haftalık bir eğitim programı gerçekleştirdik. Eğitimlerimiz; kompost gübre yapımından ev kazalarına, kooperatifçilik eğitiminden kadın haklarına kadar değişik konuları içeriyor ve bundan sonraki süreçlerde de eğitimlerimize devam etmeyi planlıyoruz. Atamızın bizlere bıraktığı mirası yaşamak, yaşatmak, anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak için kooperatif olarak tüm gücümüzle, hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bize bu fırsatı veren başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlığı’na, Silifke Belediye Başkanı’na bize yaşamdan öğrendikleriyle ve en önemlisi gönülleriyle destekleyen Atayurtlu kadınlara ve kooperatif ortaklarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Soyer: “Burası gerçekten çiftçinin yuvasıdır”

İzmir Köy Kooperatifi Birlik Başkanı Neptün Soyer, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920’de Kooperatif Şirketler Kanunu’nu yazdığını hatırlatarak, “Şirketler Kanunu’nun 5. Maddesi; köylerdeki ziraat odaları memurları, üyeleri ve öğretmenler kooperatifleşme iyi öğrenecek ve köylüye öğretecekler maddesidir. 1920’de Meclis kurulmadan, Cumhuriyet ilan edilmeden bunları söyleyen bir lider, 1936’da kendi çiftliğini yani Tarım Kredi Kooperatifi’ni köylüler ile beraber, ‘Köylü milletin efendisidir’ diyerek kurmuştur. Böylece dünyada kooperatif şirketler kanununu yazmış ve bir kooperatifin birinci ortağı olmuş tek liderdir. O liderin bize bırakmış olduğu bu miras, tarım kredi kooperatiflerinin mirasıdır. Bugün geldiği noktada ben de o meşaleyi gururla taşımak için çok çalışıyorum” dedi.

Kooperatifçiliğin önemine değinen Soyer, “Burası gerçekten çiftçinin yuvasıdır. Çünkü çiftçilik bir meslektir. Bu mesleğin de birtakım sosyal hakları vardır ve buradan sonra bir çiftçi okulu olacak. Tekrar sosyal haklarını kazanmış köylünün milletin efendisi olduğu insanlarla beraber çalışacağız” diye konuştu.

Zakkum Fidanı Alım Garanti Sözleşmesi imzalandı

Konuşmaların ardından Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer ve üretici Hatice Okur Dönün arasında ‘Mersinden Kadın Kooperatifi Atayurt Gazi Çiftliği Zakkum Fidanı Alım Garanti Sözleşmesi’ imzalandı. O ana şahitlik eden Başkan Vahap Seçer, “Üreticiler; ‘biz üreteceğiz’ dediler. Kooperatif de; ‘biz bunların pazarlanmasında size yardımcı olacağız’ dedi. Ben de arada hem hakemlik yapıyorum hem de bu ürünlerinizin, üretimlerinizin, Mersin’in güzelleşmesi için, Belediyemiz tarafından alınacağının garantisini veriyorum. Hayırlı uğurlu olsun, herkes memnun” dedi.

Başkan Seçer daha sonra konuşmacılara hediye takdimi gerçekleştirirken, kooperatif temsilcileri de Başkan Seçer ve Meral Seçer’e çeşitli hediyeler verdi.

Başkan Seçer ve protokol üyelerinin katılımıyla kesilen açılış kurdelesinin ardından Gazi Çiftliği gezildi. Gazi Çiftliği’nde yer alan Teknoloji Odası, Muazzez İlmiye Çığ Kütüphanesi, Çocuk Oyun Odası, Kooperatif Odası, Eğitim Salonu, Atölye, Atatürk Odası, Arşiv Odası ve İdari Ofis gibi yerler tek tek gezildi. Başkan Seçer ve protokol üyeleri Gazi Çiftliği’nin bahçesinde yer alan ve Büyükşehir’in öncülüğünde Atatürk’ün Türkiye’de ilk kullandığı traktörün bire bir aynısı olarak yapılan traktörü inceledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin