Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir İle Birlikte 77 Baro Başkanı Ortak Yazılı Açıklama Yaptı

BARO BAŞKANLARI: “AVUKATLARIN GELİR ALANLARINI DARALTMAKTAN VAZGEÇİN !”

26 Ekim 2022 Çarşamba, 14:58
Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir İle Birlikte 77 Baro Başkanı Ortak Yazılı Açıklama Yaptı
-

Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir ile birlikte 77 Baro Başkanı yaptığı ortak yazılı açıklamada, 20 Ekim 2022 tarihli Bazı Kanun Hükümlerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifinin 5. maddesinin, avukatlık mesleğinin gelir alanlarını daraltacağı, avukatlık mesleğine yönelik umutsuzluk girdabını derinleştireceği ve hak arama özgürlüğünü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle, teklifin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Avukatların gelir alanlarını daraltmaktan vazgeçin” denildi.

Baro başkanları ortak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“BU TEKLİF DAHA ÖNCE ANAYASA MAHKEMESİ KARARIYLA İPTAL EDİLDİ”

“20 Ekim 2022 tarihli Bazı Kanun Hükümlerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 23 Ekim 2022 tarihinde başlamış bulunmaktadır.

Kanun teklifinin 5. maddesi; Kamulaştırmasız el atma davalarında uygulanan nispi vekâlet ücretini maktu hale getirmeyi ve işbu davalar hakkında verilen kararların icra takibine idari başvuru şartı getirmeyi öngörmektedir.
Bu kanun teklifine konu değişiklik 2013 yılında yapılmış ancak ilgili kanun hükmü Anayasa Mahkemesi’nin 13.11.2014 tarih, 2013/95 esas ve 2014/176 sayılı kararıyla, hukuki güvenliğin zedelenmesi ve mülkiyet hakkı ihlali gerekçesiyle iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesince iptal edilen hüküm an itibariyle yeni bir değişiklik konusu haline gelmiştir.

“AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ UYGULANAMAZ HALE GELMEKTEDİR”

Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretinin tayin ve takdirinde, Avukatlık Kanunu ve avukatlık asgari ücret tarifesi hükümlerinin uygulanması gerekirken, her fırsatta özel kanun değişiklikleri ile avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanamaz hale gelmektedir.

Avukatların gelir kaynaklarının sürekli olarak daralması, sınırsız avukat arzı ve ağırlaşan ekonomik tablo, avukatlar açısından ciddi bir bunalım kaynağına dönüşmüştür. Hak arama özgürlüğünün temsilcisi olan bir meslek grubunda böylesi endişelerin oluşturulmaması gerekmektedir.

Biz aşağıda imzası bulunan barolara olarak, adalet faaliyetlerinin bir bileşeni olan avukatlık mesleğine yönelik umutsuzluk girdabını derinleştirecek ve hak arama özgürlüğünü olumsuz etkileyecek bu teklifin geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı

Mersin Haber ,Mersin