MERÇED’den Mersin'e Kurulması İstenmeyen Olan Balık Çiftlikleri Konusunda Basın Açıklaması

Mersin Çevre ve Doğa Derneği'nin, Mersin Gazeteciler Cemiyeti toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısı ile balık çiftlikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

22 Mayıs 2019 Çarşamba, 16:00
G: 22.05.2019 - 18:30
MERÇED’den Mersin'e Kurulması İstenmeyen Olan Balık Çiftlikleri Konusunda Basın Açıklaması
-

“MERSİN HALKI BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞIDIR”
MERÇED adına Av. Semra Kabasakal’ın okuduğu açıklama ise şöyle;
Mersinde halkın,Yerel Yöneticilerin STK ların Meslek Odalarının tüm itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgemizde kurulması planlanan Balık Çiftliklerinde kullanılacak çeşitli kimyasallar,ilaçlar,antibiyotikler,GDO lu yemler ve ölü balıklar ile denizimizi çöplüğe dönüştürecek 20 şirketin çed olumlu kararlarını onaylamıştır.Çed raporlarının içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak,raporların içerik bilgileri ve hesaplamalarının yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz. Raporlar kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Balık Çiftlikleri konusunda bilgisiz olduğu ortaya çıkmıştır. Şirketlerin rantı uğruna kamu kaynaklarımızı zarar uğratacak olan Balık Çiftliklerinin kurulum kriterleri ne bakıldığında bölgemizin iklim şartları ve denizimizin akıntı hızının uygun olmadığı görülmüştür. Akıntı hızının uygun olmamasından kaynaklı,Balık Çiftliklerinde kullanılacak malzemelerden ve çiftliklerin kıyıya yakın kurulum planından dolayıdenizimizin çok kısa sürede kirleneceği ortadadır.
Çed raporlarında yazılan “ Balık çiftliklerinden kaynaklanan ve doğrudan denizel ekosisteme bırakılan yenmemiş balık yemleri, balık dışkıları, idrar, mukus ve ölü balıklar organik kirlilik yaratabilmektedir ve Organik kirlilik ,özellikle azot ve fosfordan kaynaklı kirlilik,denizel ekosistemde çevresel sorunlara neden olan birincil etken olarak kabul edilmektedir “ yazısı ileÇevre ve Şehircilik Bakanlığı Balık Çiftliklerinin zararlı olduklarını ıspatlamıştır.
Balık Çiftliklerinin kurulum kararları 2008 yılında alınmıştır. Mersin bir turizm merkezidir. Balık Çiftlikleri 2008 yılında alınan eski bir kararla kurulamaz. Bölgenin Turizm sektörü 2008 yılından günümüze kadar çok gelişmiştir. Balık Çiftliklerinin kurulacağı bölgeler Turizm Bölgeleri 1.derece doğal ve arkeolojik sit alanları olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle Mersin Valiliğinin 2008 yılında almış olduğu karar güncel değildir. Güncel olmayan bir kararla Balık Çiftliklerinin kurulması yasalara aykırıdır.
Balık Çiftliklerinde kullanılan yemler GDO ludur, Çed raporlarında tesislerde ölen balıkların balık yeminde kullanılacağı yazılıdır. ÖLÜ BALIKLARIN BALIK YEMİNDE KULLANILACAK OLMASI YASA VE İNSAN SAĞLIĞI KOŞULLARINA AYKIRIDIR.
Onaylanan Çed Raporları, Çed kanunu ve yönetmeliklere, ayrıca Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN) aykırı olup Kurulması planlanan Balık Çiftliklerinin bölgeye vereceği toplam kümülatif etki değerlendirilmesi yapılmamıştır.
Balık Çiftlikleri Bölgemizde Turizmi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir.Bizler Anamur,Aydıncık ve Silifkede kurulum planı yapılan Balık Çiftliklerinin bölgemize vereceği zararı engellemek, yaşam alanlarımızı korumak için 20 şirketin olumlu çed raporlarının iptali için mahkemeye dava açtık.
Balık Çiftliklerine karşıyız. Doğal Balıkçılığın geliştirilmesini ve denizimizin temiz kalması için mücadele etmeye devam edeceğiz.
MERSİN ÇEVRE VE DOĞA DERNEĞİ
MERSİN TABİP ODASI
MERSİN ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
İÇEL SANAT KULÜBÜ
MERSİN ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TARSUS ÇEKSAM
MERSİN BAROSU
MERSİN MİMARLAR ODASI
MERSİN SOSYAL DEMOKRASI DERNEĞİ
MERSİN ADD

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin