Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca çocuğu tehdit eden Mavi Balina oyunu, Mersin’in Silifke ilçesinde 12 yaşındaki gencin ölümüne yol açtı.
İddialara göre, 12 yaşındaki E.E. ‘Mavi Balina’ oyunundaki bir talimatı yerine getirmek için evlerinin bulunduğu 6. Kattan atladı. Hastaneye kaldırılan E.E. yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Çocuklarının acı haberini alan aile sinir krizleri geçirirken 12 yaşındaki çocuğun ölüm nedeninde'Mavi Balina' adlı internet oyunu olduğu iddia edildi.
İddia üzerine polis olayla ilgili soruşturma başlattı. (MersinHaber.com)
Mavi Balina (Blue Whale) oyunu nedir? Nasıl öldürüyor?
BTK’dan yapılan açıklamaya göre; “Mavi Balina” isimli “katil oyun”un dünyada 130 gencin intiharına sebep olduğu, çocukları ve gençleri tehdit ettiği belirtildi. Mavi Balina oyunu ile ilgili korku sürerken aileler Mavi Balina oyununun ne olduğunu ve nasıl öldürdüğünü merak ediyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), intiharlara yol açtığı belirtilen Mavi Balina oyunu yöneticisinin gizlice gönderdiği linklerle sosyal medya ve benzeri ortamlarda çocuklara ulaşabildiğini belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Türkiye’de yaşanan intihar vakalarına da işaret edilen açıklamada, BTK’nın konuyla ilgili tespitleri paylaşıldı. Açıklamaya göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda “oyun yöneticisi” tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor.
Oyun, kullanıcılar arasında özel linkler paylaşılarak oynatılıyor.
Çocuklar evde, bilgisayar başında güvende mi? Ailelerin, çocuklarının internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan yaptıklarından mutlaka haberdar olması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu uyarılarda bulundu: “Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor.
Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor.
50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor.”
Açıklamada, günümüzde modern hayatın ve dijitalleşmenin etkisiyle çocukların ve gençlerin internette yalnız geçirdikleri sürenin arttığına değinilerek, “Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların ‘güvende’ oldukları anlamına gelmiyor”değerlendirmesinde bulunuldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.