Konut Fiyatlarına Dair Şaşırtıcı Emlak Verileri Yayınlandı

Türkiye’de konut fiyatlarına dair tartışmalar son günlerde büyümeye devam ediyor. Emlak cephesinden üst üste açıklamalar gelirken emlak uzmanları ve piyasa araştırmaları gündeme düşmeye devam ediyor. Flatfy tarafından açıklanan emlak verileri ise oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

24 Ekim 2018 Çarşamba, 11:03
G: 28.05.2019 - 10:02
Konut Fiyatlarına Dair Şaşırtıcı Emlak Verileri Yayınlandı
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Türkiye’de konut fiyatlarına dair tartışmalar son günlerde büyümeye devam ediyor. Emlak cephesinden üst üste açıklamalar gelirken emlak uzmanları ve piyasa araştırmaları gündeme düşmeye devam ediyor. Flatfy tarafından açıklanan emlak verileri ise oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Verileri aylık periyotlarla yayınlayan Flatfy, gayrimenkul piyasasını takip etmek isteyenler için kaliteli bir analiz fırsatı sunuyor. Sunduğu verilerde Türkiye konut fiyatları ortalaması, odalara göre ev fiyatları değerlendirmesi gibi parametreleri şehirlere endeksli olarak piyasa ile buluşturan Flatfy, Eylül ayı verilerini geçtiğimiz günlerde yayınladı.
Flatfy tarafından açıklanan veriler emlak piyasasında ev fiyatlarının sabit kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Dönemsel olarak artışı beklenen parametreler hariç genel olarak fiyatların sabit kaldığı verilerde gözüküyor. Bu sabit fiyatlar ise geleceğe dair emlak piyasası ile ilgili birçok çıkarımı beraberinde getiriyor. Sizlere Flatfy verileri ışığında emlak piyasası uzmanlarının yorumlarını derledik.
Flatfy Eylül Ayı Verileri

Flatfy Eylül Verileri

Konutlara göre ev fiyatlarının ortalamasının şehirlere endeksli olarak verildiği bu tabloda en farklı veriler ise Ankara satılık daire fiyatları oluyor. Türkiye’de emlak konut ortalaması 120 bin TL civarında olan Ankara, Türkiye’nin en ucuz konutlarını sunuyor. 2018 Yılında durgun emlak piyasasında Ankara’da biten konut projeleri ev fiyatlarının daha çok gerilemesine neden olmuş durumda.
Eylül ayının bitimi ile yaz sezonunu kapatan Antalya ise 2018 yılında en çok konut fiyatı artışı beklediği ayları durgun fiyatlarla bitirmiş durumda. 2018 Boyunca tr.flatfy.com tarafından yayınlanan verilerde sadece sembolik düşüş ve artışlar gösteren Antalya, turizm sezonunun hareketli geçmesine rağmen emlak konusunda oldukça durgun bir sene geçirdi.
İstanbul ve İzmir ise Türkiye’nin 2 pahalı konut ortalamasına sahip olma unvanını Eylül ayı itibariyle korudu. İzmir geçen ay 250 bin baremini geçmiş olsa bile Eylül ayı verilerinde fiyatın tekrar bu baremin altına düştüğü gözüküyor. İzmir’de konut fiyatlarının bu kadar pahalı olmasını emlak uzmanları arzın yeteri seviyelerde olmaması ile açıklıyor. İzmir’de yeterli bir arz olursa konut fiyatları ortalamasının 200 Bin TL’e kadar düşebileceği düşünülüyor. İstanbul’da ise son yıllarda şehir merkezinden oldukça uzak olan yerleşim yerlerinin kendi istihdam olanaklarını yaratması ile beraber konut fiyatları ortalaması düşüş gösteriyor.
Flatfy.com Eylül ayı emlak verileri
Yukarıda bulunan tabloda Flatfy.com tarafından hazırlanan Eylül ayı emlak verileri yer alıyor.
Türkiye’de 4 odalı ev fiyatlarının geçtiğimiz aya göre önemli bir sıçrama yaşadığı gözüküyor. 4 Odalı ev fiyatları son aylarda kademeli olarak düşmesine rağmen fiyatların bu denli sıçramasının nedenini ise emlak uzmanları somut nedenlerle gösteremiyor. Uzmanların üzerinde durduğu konu ise bu fiyatların 4 odalı ev sahibi olmak isteyenler için gerçekçi bulunmadığı oluyor. Türkiye’de en ucuz 4 odalı ev ortalaması 185 Bin TL ile Başkent Ankara’da olurken en pahalı 4 odalı ev ise 523 bin lira ile İzmir’de oluyor. Bu farkın ise emlak piyasasında oluşan sıçramalar ve ani inişlerden kaynaklandığı gözüküyor.
3 Odalı evlerde yine en ucuz evleri Ankara sunmasına rağmen Kayseri, Konya şehirlerinde de 200 bin civarına 3 odalı ev sahibi olunabiliyor. İstanbul ve İzmir ise Türkiye 3 odalı ev ortalamasında zirvede olan şehirler olarak gözüküyor. 4 Odalı evlerde 500 bin TL ortalamaya sahip olan Gaziantep’te ise 3 odalı evlerde 250 Bin TL gibi bir rakam gözüküyor. Yine Antalya’da 3 odalı evlerin fiyatları 300 bin lira civarında bulunuyor.
2 Odalı evlerde ise Eylül ayında genel bir artış gözüküyor. Bu artışın en büyük sebebi ise Memur tayin sezonları ve Üniversitelerin açılış tarihleri oluyor. Türkiye’de en ucuz 2 odalı ev yine Ankara’da şaşırtıcı bir fiyat olan 125 Bin TL oluyor. Ankara’da genel konut ucuzluğunu bile aşan bu fiyatlar ise son yıllarda 1 odalı evlerin 2 odalı evlerin hükmünü kırmasından dolayı gerçekleşmiş gibi duruyor. 2 Odalı evlerde yine şaşırtıcı bir veriyi ise 200 Bin TL civarına yaklaşan Mersin 2 odalı ev fiyatları olarak gözüküyor. Şehirde son yıllarda artan öğrenci sayısı bunun en büyük sebebi olarak biliniyor.
1 Odalı evlerde ise Ankara en ucuz konut imkanını sunma unvanını bırakmış olarak gözüküyor. Ankara’da 1 odalı ev ortalaması 2 odalı evlerden fazla olurken 3 ve 4 odalı evlere ise oldukça yakın bir veri sunuyor. Bunun nedeni yukarıda belirttiğimiz gibi Ankara’da son zamanlarda 1 odalı evlerin tercih potansiyelinin oldukça artmış olması oluyor. En ucuz 1 odalı evler ise Gaziantep ve Konya’da 100 bin civarında olan fiyatlar olarak gözüküyor. Bu şehirlerde 1 odalı evler konut alışkanlığına oldukça ters kalıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”
Bir Dönem Mersin İdman Yurdu’nda Top Koşturan Kamerunlu Futbolcu Joseph Boum Hayatını Kaybetti
Mersin’in Tarsus İlçesinde Yalnız Yaşayan Suna S. İsimli Kadın Evinde Ölü Bulundu
Mersin’in Erdemli İlçesinde Sandık Dolu Depoda Çıkan Yangın Büyümeden Söndürüldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi Erkek Basketbol Takımı (Msk), Pizza Lazza Harem Spor’u 81-92 Mağlup Etti
Mersin’de Düzenlenen Euroleague Fınal Four Sona Erdi, Fenerbahçe Alagöz Holding İkinci Kez Avrupa Şampiyonu
Başkan Seçer’den Sma Hastası Mehmet Ali Bebeğin Kampanyasına Destek: “Mehmet Ali’yi Bir An Önce Tedaviye Göndereceğiz”

Mersin Haber ,Mersin