Koku ve Tat Alma Bozukluğu Covid-19 Habercisi Olabilir !

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.İbrahim AKIN önemli bilgiler verdi.

30 Nisan 2020 Perşembe, 11:43
Koku ve Tat Alma Bozukluğu Covid-19 Habercisi Olabilir !
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tüm dünyada enfeksiyona sebep olan Corona Virüs’ün (Covid-19) yeni belirtilerinden biri olarak kabul edilen Koku ve Tat alma bozukluğu ile alakalı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.İbrahim AKIN önemli bilgiler verdi.
İlk defa Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılarak pandemiye sebep olan Corona Virüs (Covid-19) enfeksiyonu tanı ve tedavisinde tüm dünyada çok zorlu süreçler yaşanmaktadır. Henüz aşısının ve ilacının olmaması, hakkında birçok bilinmeyenin olması da bu virüsle mücadeleyi güçleştirmektedir. Virüsle alakalı her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkmakta bilim dünyası da buna göre stratejiler gerçekleştirmektedir. İlk zamanlarda, hastalarda ateş,öksürük,boğaz ağrısı olarak tanımlanan semptomların ortaya çıktığı söylense de zamanla çok daha farklı belirtilerin de olduğu hatta hiçbir belirtisi olmayan bir hasta grubunun da olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sebepten dolayı tanı ve tedavi protokolleri de sürekli değişiklik göstermektedir. Hasta sayısının artması ile aslında koku ve tat alma bozukluğunun da Covid-19 enfeksiyonunda önemli semptomların başında olduğu görülmüştür. Dünyada ve ülkemizde Kulak Burun Boğaz hekimlerinin izlenimlerini ve tecrübelerini paylaştığı platformlarda sadece Koku ve Tat alma bozukluğu ile gelen hastaların sayısının gittikçe arttığı hatta bazı hastalarda sadece bu belirtilerin olduğu dile getirilmiştir. Bunun sebebi olarak bazı yayınlarda Corona virüs’ün yapı itibariyle sinirlere hasar oluşturabilen oraya yerleşmeye meyilli olma özelliği gösterilmektedir. Corona Virüs enfeksiyonunun bazı hastalarda Ensefalit gibi beyin dokusu iltihabı olarak ortaya çıktığına dair yayınlar da bulunmaktadır. Koku ve tat alma bozukluğu aslında birçok sebep sonrası ortaya çıkabilen bir bulgudur. Bazı enfeksiyonlar, allerjik durumlar, kimyasallara maruziyet, geçirilen travmalar da koku bozukluğuna sebep olabilmektedir. Fakat Covid-19 Pandemisi gibi tüm dünyayı tehdit eden durumlarda halk sağlığı açısından bu belirtileri bulunan kişiler enfeksiyon açısından şüpheli görülmelidir. Sadece koku ve tat alma bozukluğu olan genel olarak iyi hisseden kişiler kendini etraftan izole etmeli eğer bunun yanında ateş, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı, nefes darlığı gibi semptomları da varsa maske takarak en yakın sağlık kuruluşunun pandemi polikliniğine başvurmalıdır. Hastalar bu belirtiyi kesinlikle basit bir problem olarak görmemeli bu şekilde davranmanın öncelikle yakın çevreleri başta olmak üzere kendisinin ve yaşadığı toplumun sağlığını riske attığını unutulmamalıdırlar.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin