Kırsalda Yaklaşık 11 Milyar Liralık Yatırım Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2021 Yılı IPARD Yatırımcı Buluşması dolayısıyla düzenlenen programda konuştu.

23 Mart 2021 Salı, 15:24
Kırsalda Yaklaşık 11 Milyar Liralık Yatırım Yapıldı
-

Konuşmasında kırsal alanların üretimin can damarı, kalkınmanın merkezi olduğuna vurgu yapan Bakan Pakdemirli "Maalesef son yüzyılda, Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kırsaldan uzaklaşmalar ve göç eğilimi giderek artıyor. Oysa biz kırsalı uzak diyarlar, dinlenmek için sığınılan limanlar olarak görmüyoruz. Bugün nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25'inin yaşadığı kırsal alanlarda, sürdürülebilir kalkınma temel hedefimizdir. Ülkemize güç katan bu dinamoyu, daha çok enerjiye ve daha çok üretime çevirmek için çalışıyoruz. İstiyoruz ki, insanlarımız kendi topraklarından, kültürlerinden, ailelerinden ve sevdiklerinden kopmadan, doğduğu yerde iş kursun, iş versin, üretim yapsın. İstiyoruz ki, kırsal alanlar ülkemizin lokomotifi olsun, yeni yatırımlarla ekonomimize daha çok katkı sunsun" diye konuştu.

"ÜLKEMİZİN KALKINMASI, KIRSALIN KALKINMASINDAN GEÇER"

Son 19 yılda büyük bir kalkınma hamlesine imza attıklarının altını çizen Pakdemirli "Her alanda büyüme, her alanda kalkınma vizyonuyla başlayan bu atılım döneminde, tarım ve kırsal daima ilk sıralarda yer aldı. Birçok ürünün anavatanı olan Anadolu toprakları, bu süreçte büyük bir değişime sahne oldu. Bakanlık olarak, kırsal kalkınma kapsamında çok sayıda hibe programı uyguluyoruz. Kırsalı, çok yönlü, insan odaklı olarak destekliyoruz. Bugüne kadar toplam 480 bin projeye, reel rakamlarla 27 Milyar Lira hibe ödedik. Bu destekler sayesinde 350 bin yeni istihdam oluştu, kırsalda 50 Milyar Liralık yatırım yapıldı. Böylece; sağladığımız bu desteklerle, kırsalda binlerce modern tesis kurduk. Bu tesisler ile üretiminin gücünü artırırken, on binlerce kişiye de yeni istihdam kapılarını açmış olduk. İşte yaptığımız bu hamleler sayesinde bir hayal gerçek oldu ve Doğduğumuz yer, doyduğumuz yer oldu. Her zaman altını çizerek vurguladığım bir husus var; Ülkemizin kalkınması, kırsalın kalkınmasından geçer" değerlendirmesinde bulundu.

IPARD İLE KIRSALDA YAKLAŞIK 11 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI

Kırsal kalkınma programları içinde, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı IPARD'ın ayrı ve önemli bir yeri olduğunu belirten Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

"IPARD kapsamında, 42 ilimizde 16 sektördeki yatırımlara, % 40 ile %70 arasında hibe veriyoruz. Hayvancılıktan kırsal turizme, gıda ürünlerinin işlenmesinden tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, arıcılıktan seracılığa, el sanatlarından yenilenebilir enerjiye kadar geniş yelpazede kırsaldaki yatırımlara destek sağlıyoruz. AB Komisyonu tarafından akreditasyonun alındığı 2011'den bugüne IPARD Programı kapsamında, toplam 19 bin 319 proje sahibiyle sözleşme imzaladık. Söz konusu yatırımlar için girişimcilere 5,4 Milyar Lira hibe verdik. Bu hibeler sayesinde kırsalda yaklaşık 11 Milyar liralık yatırımın önünü açtık, 74 bin yeni istihdam sağladık. IPARD hibeleriyle, Kırsala yapılan Avrupa Birliği standartlarındaki yüksek üretim kapasiteli, küresel rekabet edebilirliğe sahip uluslararası çevre ve hijyen niteliklerine uygun yatırımları ülkemize kazandırdık.

 

SON 3 YILDA 5.047 PROJEYE, YAKLAŞIK 2 MİLYAR LİRA DESTEK VERİLDİ

 

Son 3 yılda ise IPARD hibelerin daha hızlı ve daha etkin uygulanması için çalışmalarımıza hız verdik. Toplam 5.047 projeye, yaklaşık 2 Milyar Lira destek verdik ve kırsalda 13 bin vatandaşımıza istihdam sağladık. Tabi, bu hibeler sadece tarım ve hayvancılığa gidiyor diye bakmak doğru değil. Verilen desteklerin ekonomideki çarpan etkisini göz önüne aldığımızda kalkınmaya sağlanan faydanın ne kadar büyük olduğunu fark edebiliriz. Geçtiğimiz 2020'de Dünya gündemine oturan küresel koronavirüs salgınında da üreticimizi, yatırımcımızı IPARD Programı kapsamında desteklemeye durmadan, beklemeden, hız kesmeden devam ettik.

 

2020'de hayata geçirilen 2 bin 752 proje ile vatandaşlarımıza 957 Milyon Lira hibe ödemesi gerçekleştirdik. Bu hibeler sayesinde kırsalda toplam 1,5 Milyar Liralık yatırımın hayata geçmesini sağladık. Ayrıca, yatırımcılara kolaylık sağlamak amacıyla, yatırım öncesi finansman kaynağı sağlayabilmek için ödeme yapacağımız hibe desteğinin yüzde 50'si tutarında avans alabilme imkânını getirdik"

 

Son 3 yılda IPARD kapsamında yeni kırsal kalkınma tedbirlerini de uygulamaya aldıklarını belirten Pakdemirli "Tarım-Çevre Tedbirini AB'ye aday ülkeler içinde ilk kez Türkiye'de uygulanmaya başladı. Toprağın ve çevrenin korunmasına yönelik faaliyetlerin desteklendiği bu tedbir kapsamında ilk çağrımıza 2018 yılı Eylül ayında çıktık. Yine, Avrupa Birliğinin büyük önem verdiği IPARD-LEADER tedbiri de aday ülkeler için ilk kez Türkiye'de uygulanmaya başladı. Yereldeki kalkınma stratejilerinin desteklenmesini esas alan bu uygulama kapsamında, kamu, STK ve özel sektörün ortaklaşa kurduğu yerel eylem gruplarının faaliyetlerini destekliyoruz. Yine birçok tarımsal STK ile IPARD hibelerinin tanıtımı ve daha etkin kullanımı için işbirliği protokolleri imzaladık" açıklamasında bulundu.

 

KADIN VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ

 

Konuşmasında IPARD programından faydalanarak başarı hikayesi oluşturan girişimcilerden bahseden ve il programları kapsamında onları muhakkak ziyaret etmeye çalıştığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "IPARD kapsamında kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kadın girişimcilerin projelerine ilave puan vererek, proje seçim aşamasında öne çıkmasını sağlıyoruz. Yine 40 yaşın altındaki genç yatırımcılara hayvancılık tedbirinde ilave puan vererek, daha fazla hibe almasını sağlıyoruz. IPARD kapsamında desteklediğimiz projelerden 4 bini kadın yatırımcılara, 10 bini ise 18-40 yaş arasındaki genç girişimcilere aittir. Amacımız kadın ve gençleri kırsalda tutmak, kendi işlerini kurmalarına destek olmaktır" dedi.

 

IPARD PROGRAMINI EN BAŞARILI UYGULAYAN ÜLKE TÜRKİYE

 

IPARD Programı'ndan faydalanmış yatırımcıların bir araya geldiği IPARD Yatırımcı Buluşması programlarını her yıl geleneksel hale getirileceğini ifade eden Bakan Pakdemirli "IPARD 2 Programı'nın da sonuna yaklaşırken yatırım hikayelerini başarıya dönüştürmüş çalışkan, dürüst Anadolu insanımızın gayretinin yeni hazırlanacak IPARD 3 Programına da ışık tutmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Avrupa Komisyonu raporlarına göre IPARD Programı'nı en başarılı uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu da belirten Pakdemirli "İnşallah bu başarıları daha yukarıya çıkarmaya, üreticimizi ve yatırımcımızı desteklemeye, kırsaldaki yatırımları artırmaya bundan sonra da devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

Mersin Haber ,Mersin