Karamancılar Konağı Hak Ettiği Değere Kavuşacak

Büyükşehir Belediyesi, koruma alanı sınırları içinde bulunan tarihi Karamancılar Konağı’nı kente yeniden kazandırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

10 Mart 2020 Salı, 10:17
Karamancılar Konağı Hak Ettiği Değere Kavuşacak
-

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı teknik ekibi, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri ve restorasyon uzmanlarıyla bir araya gelerek, Karamancılar Konağı’nın çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulundu.
Konağın bulunduğu bölgede saha gezisi yapan ekip, yürütülen çalışmaları yerinde görerek binanın içini gezdi. Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak biz geçtiğimiz yıl yaz aylarından itibaren bölgeyi ele aldık. Yeniden Mersin’e yakışır şekilde, tarihi ve kültürü ortaya çıkarmak, yeniden yaşamın içerisine katmak konusunda çalışma yürütüyoruz. Geldiğimiz nokta da iyi bir nokta” dedi.
Büyükşehir Belediyesi, koruma alanı sınırları içinde bulunan ve Mersin’in eski yerleşim alanı olan bölgede yer alan tarihi Karamancılar Konağı’nı yeniden kente kazandırmak için yürüttüğü çalışmaları aralıksız sürdürüyor.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Kamuran Özkaralar ve ekibi, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Restorasyon Uzmanı Saadet Sayın ile bir araya gelerek, Karamancılar Konağı’nın çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulundu. Konağın bulunduğu bölgede saha gezisi yapan ekip, yürütülen çalışmaları yerinde görerek binanın içini gezdi.
Karamancılar Konağı hak ettiği değere kavuşacak
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl yaz aylarından itibaren bölgeyi ele aldıklarını, Karamancılar Konağı’nı yeniden Mersin’e yakışır şekilde, tarihi ve kültürü ortaya çıkarmak, yaşamın içerisine katmak konusunda çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Gelinen noktanın iyi bir nokta olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Yaklaşık altı aydır Mersin Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi hocalarımızla burada bir çalışma yürütüyoruz. Aslında çalışma sadece Karamancılar Konağı’nı kapsayan bir çalışma değil, genel olarak buradaki koruma alanının içerisindeki yapılarla ilgili. Ne yapılabileceği konusunda bir senaryo ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Koruma alanı sınırı içerisindeki bu bölge Mersin’in eski yerleşim alanı. Hem ticaretin hem konutların olduğu bir bölge. Ama zaman içerisinde burada fonksiyon değişikliği ve ticaretin başka alanlara kayması ile birlikte burası çöküntü alanı haline gelmiş. Hala işlevini sürdüren yapılar var ama genel olarak buraya müdahale edilmesi gerekiyor” dedi.
Konağın restorasyon süreci başlayacak
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Karamancılar Konağı’nı kamulaştırdığını ve müze olarak tasarlanan yapının proje anlamındaki çalışmalarının bittiğini ifade eden Ulusoy, “Burayla ilgili çalışmalar şu anda bitmiş durumda. Proje anlamındaki çalışmalardan söz ediyorum. Koruma Kurulu süreçleri tamamlandı. Şu anda askı ihalesi yapıldı ve binanın askıya alınması işlemi devam ediyor. Bu işlemden sonra da restorasyon ihalesine, restorasyon projesine başlayacağız” diye konuştu.
“Burası gece-gündüz yaşayan bir mekana dönüşmeli”
Konak ile ilgili kamuoyundaki tartışmalara da cevap veren Ulusoy, şunları söyledi:
“Esas olarak bizim birinci amacımız bu bölgenin canlanması ile ilgili. Başkanımız Vahap Seçer bu konuda son derece kararlı. Burada bir müze fikri var. Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele döneminde gelip burada konakladığı yönünde görüşler de var. Bizim yaptığımız araştırmalarda bir belgeye rastlayamadık ama kent kamuoyunda tartışmalarda burada kaldığı yönünde bilgi var. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün burada kalmış olduğu düşüncesini de dikkate alarak binayı hangi amaçla kullanmalıyız konusunu şu an tartışıyoruz. Epeyce mesafe aldık bu konuda. Burası gece-gündüz yaşayan bir mekana dönüşmeli” ifadelerine yer verdi.
Mimar Saadet Sayın: “Vatandaşların burada zaman geçirebileceği bir mekana dönüşmesi bağlamında çalışılıyor”
Yapının restore edilirken özgün niteliklerini ortaya çıkarılmasının ve izlenebilir hale getirilmesinin önemli olduğunu dile getiren Restorasyon Uzmanı Mimar Saadet Sayın, “Belediyemiz bir çalışma yapıyor, yapının özgün hali izlenirken bir de kentlinin de kullanabileceği, kentlinin burada zaman geçirebileceği bir mekana dönüşmesi bağlamında çalışılıyor. Bu müze de olabilir. Çocukların da katılabileceği, gençlerin de vakit geçirebileceği bir mekana dönüşecek diye düşünüyorum” dedi.
Doç. Dr. Meltem Uçar: “Amacımız bu tarihi kent merkezini tekrar Mersin hayatına dahil etmek”
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Meltem Uçar, bölgenin tarihi kent merkezi olduğunu, ancak zaman içinde atıl kalarak canlılığını kaybettiğini ifade ederek, “Asıl amacımız bu tarihi kent merkezini tekrar Mersin hayatına dahil etmek. Herkesin hafızasındaki yerini, binanın yeniden kullanımı ile geri döndürmek istiyoruz. Bu bina özellikle güzel ve önemli bir bina, onun için yeniden işlevlendirerek kente kazandırılması için birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
İSMETPAŞA MAHALLESİ GERİ DÖNÜŞÜMDE KADERİNE TERK EDİLDİ
56 İLDE TEFECİLERE VE DOLANDIRICILARA "KUYU-46" OPERASYONU
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ'TAN SİLİFKE ZİYARETİ
AKDENİZ İLÇESİ TOROSLAR, KAZANLI VE HOMURLU MAHALLELERİ KANALİZASYON SORUNU TARİHE KARIŞIYOR
MERSİN MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN, TARSUS ZİYARETİ
MESKİ’DEN KIŞ UYARISI: SU SAYAÇLARI DONMA RİSKİNE KARŞI KORUNMALI
SİLİFKE'DE KARŞIYAKA HAZIRLIĞI
KARDA MAHSUR KALAN VATANDAŞLARIN VE HAYVANLARIN İMDADINA BÜYÜKŞEHİR KOŞUYOR
TADEKA’DA “TARSUS’TAN DÜNYAYA YAYILAN İNANÇ ROTASI” SÖYLEŞİSİ
UYUŞTURUCU TACİRLERİ TOKYO'DAN KAÇAMADI

Mersin Haber ,Mersin