İHD'nin Nusaybin ve Silvan raporu Olaylarda 8 yurttaş yaşamını yitirmiştir

İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD), Nusaybin ve Silvan'da sokağa çıkma yasağı ilan edilen günlerde yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporu paylaştı

24 Kasım 2015 Salı, 14:29
İHD'nin Nusaybin ve Silvan raporu Olaylarda 8 yurttaş yaşamını yitirmiştir
-

İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD), Nusaybin ve Silvan'da sokağa çıkma yasağı ilan edilen günlerde yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporu paylaştı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle bir çok evin kullanılamaz hale geldiğini belirten İHD İstanbul Şube Başkanı Zeynep Ceren Boztoprak, "Yaşanan bu olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış, 8 yurttaş yaşamını yitirmiştir." dedi.

İHD'nin oluşturduğu heyetin Silvan'da yaptığı incelemeler sonrası oluşturulan rapor derneğin İstanbul Şubesi'nde basın mensupları ile paylaşıldı. Bölgede İHD heyeti tarafından yapılan tespitleri açıklayan Boztoprak, zincirlime şekilde sokağa çıkma yasakları ilan edildiğini ancak güvenlik gerekçesiyle yapıldığı açıklanan yasakların aslında savaş hali uygulaması olduğuna tanıklık ettiklerini söyledi.

Silvan'ın sokağa çıkma yasağı ilan edilen 3 mahallede 3-14 Kasım 2015 tarihlerinde inceleme yaptıklarını belirten Boztoprak, kolluk kuvvetlerinin zırhlı araçlar desteğinde operasyonlar yaptıklarını söyledi. Bir çok evin bu sırada kullanılamaz hale geldiğini belirten Boztoprak, "Yaşanan bu olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış, 8 yurttaş yaşamını yitirmiştir." dedi. Keskin nişancıların vatandaşlara ateş ettiğini savunan Boztoprak, bir çok evin ateşe verildiğini pek çoğunun da kullanılamaz hale getirildiğini anlattı.

Silvan'da yapılan uygulamalarla en başta yurttaşların yaşam haklarının ihlal edildiğini savunan Boztoprak şöyle devam etti: "Suya, elektriğe ve gıdaya erişimleri engellenmiştir. Sağlık ocakları ve hastanelere erişim engellenerek sağlık hakları ihlal edilmiştir. Yine sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerle sınırlı kalınmayarak tüm ilçede GSM operatörlerinin baz istasyonları devre dışı bırakılmış, insanların haberleşme hakları engellenmiştir. Bu haliyle devlet, taraf olduğu Cenevre Sözleşmeleri'ni ihlal etmiş, taraf olduğu tüm uluslararası insan hakları sözleşmelerine, evrensel hukuk ilkelerine ve iç hukuka aykırı hareket etmiştir."

Nusaybin raporu ile ilgili ise Zeynep Ceren Boztoprak, "Nusabybin, askeri ve polisi ile abluka altına alınmaktadır. Can kaybı 8'i bulmuş çok sayıda kişi yaralanmıştır. Yaşam hakkı seyahat özgürlüğü ifade özgürlüğü halkın anlatımı dikkate alındığında manzara güvenlikten çok bir cezalandırma operasyonunu andırmaktadır." diye konuştu.

Boztoprak, bölgede kolluk kuvvetlerinin uygulamalarına ilişkin yaptıkları tespitlerde "Son yıllarda ölçüsüz şiddet kullanımında gösterilen pervasızlıkların adeta saldırganlıkları belli bir hak ve vatan görevi olarak algılamaları esasen siyasal iktidarın bu yöndeki siyasi tavrı ile ilintili görünmektedir." dedi.

Olaylar nedeniyle bölgede çok yoğun bir göç olduğunu dile getiren Boztoprak, durum tespiti olarak yaptığı değerlendirmede bölgede ölçüsüz şiddetin korunduğu, cezasızlık prensibiyle cesaretlendirildiği ve hatta teşvik edildiği izlenimi uyandırdığını da sözlerine ekledi.


CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
MERSİNDE TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONUNDA GÖZALTINA ALINAN 195 KİŞİDEN 81'İ TUTUKLANDI
MERSİN'DE PANSİYONLU OKULLARIN YÖNETİCİLERİYLE TOPLANTI YAPILDI
TOROSLAR’IN GÜNDÜZ BAKIMEVİNDE MEZUNİYET SEVİNCİ
SEÇER: “MERSİN’DE BARIŞ VE HOŞGÖRÜ İKLİMİNİ HEP BİRLİKTE YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
MERSİN İDMANYURDU, CİNGÖZ İLE YOLLARINI AYIRDI
ERDEMLİ EMEKLİ EVİ’NE BÜYÜK İLGİ
MERSİN'DE NARENCİYE SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
VALİ TOROS, "KIZ KALESİ’NİN MARKA DEĞERİ ARTIRILMALI"
MERSİN'DE HASTALARI VE HASTA YAKINLARINI MUTLU EDEN PROGRAM
EVİMİZ ATÖLYE’NİN 47. DURAĞI ENGELSİZ YAŞAM PARKI OLDU

Mersin Haber ,Mersin