Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Yaygın olarak “Eski Mersin” diye bilinen bölgede, yaya öncelikli trafik uygulamasına geçmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, çarşı esnafının da iş potansiyelinin artmasını amaçlıyor. Proje hayata geçtiğinde Mersin çarşısı “açık alışveriş merkezi” görünümüne kavuşacak.
Projeye göre, İstiklal Caddesi’nin tek şeride indirilmesi, bağlantı yollarının sağlanması ve birçok ara sokağın trafiğe kapatılması planlanıyor. Mersin’de projelerin ortak akılla hayata geçmesini hedefleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nde oda başkanlarıyla bir araya gelerek proje hakkında fikir önerilerini dinledi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde kent merkezinin canlandırılması ve kangren haline gelen trafik sorununun çözülmesi için yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından halk arasında yaygın olarak “Eski Mersin” adıyla bilinen bölge için hazırlanan projenin hem kent trafiğini rahatlatması hem vatandaşa soluk aldırması hem de çarşı esnafının iş potansiyelini canlandırması amaçlanıyor.
Mersin Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği Toplantı Salonu’nda Mersin esnafını temsil eden birçok oda başkanının katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Projelerin ortak akılla Mersin’e kazandırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi’nin yetkileri, esnafı yakından ilgilendirecek projeye fikir önerileri almak için esnaf temsilcilerine başvurdu.
Mersin çarşısı yeniden cazibe merkezi haline gelecek
Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Olcay Tok, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Ertan Liman, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, oda başkanları ve ilgili daire başkanları katıldı.
Halk arasında yaygın olarak “Eski Mersin” adıyla bilinen, kuzeyine İstiklal Caddesi, güneyine İsmet İnönü Bulvarı, batısına Sakarya Caddesi, doğusuna ise Liman Kavşağı’nı alan bölge için kapsamlı bir proje geliştiren Büyükşehir Belediyesi, trafik ve yaya yollarında yeni bir uygulamayı hayata geçirmeyi amaçlıyor.
Projeye göre, İstiklal Caddesi’nin tek şeride indirilmesi, bağlantı yollarının sağlanması ve birçok ara sokağın trafiğe kapatılarak yaya önceliğinin sağlanması planlanıyor. Ayrıca yeni otopark alanları ve bisiklet yolu uygulamalarının da dahil edildiği proje hayata geçirildiğinde Mersin çarşısı “açık alışveriş merkezi” görünümüne kavuşacak.
Proje ile kentin trafiği yeniden ele alınıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesine kazandırdığı Türkiye’nin ilk ulaşım mühendisleri olma özelliğine sahip işinde uzman ekip tarafından hazırlanan projede, fizibilite çalışmaları yapılarak bölgedeki mevcut yaya yolları, otopark sayıları ve sirkülasyon gibi birçok etken ele alındı. Mesai saatlerindeki trafik yoğunluğu, vatandaşların ihtiyaçları ve kent estetiği göz önünde tutularak hazırlanan projenin Mersin’e uzun vadede soluk aldırması ve bölgenin eski cazibesine yeniden kavuşması amaçlanıyor.
“Esnafımız iş yapamaz konuma geldi”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Olcay Tok, toplantıda proje ile kısa vadede çözümler üretmek yerine Mersin’in uzun vadede sorunlarını ortadan kaldırmak istediklerini dile getirdi. Bölgedeki mevcut sorunlara değinen Tok, esnafı yakından ilgilendirecek projeye fikir önerileri almak için Mersin esnafına başvurduklarını, ortak akılla Mersin’i dünya kentlerinden birisi haline getirmek istediklerini vurguladı. Tok, şöyle dedi:
“İstiklal Caddesi, Bit Pazarı ve Yoğurt Pazarı’nın bulunduğu bölgelerin şu anki durumuyla ilgili ciddi bir sorun var. Hem ciddi bir trafik problemi var hem de alışveriş yapması gereken insanların oraya gelemediğini görüyoruz. Bundan dolayı esnafımız iş yapamaz konuma geldi. Bu bilgiler bize daha önce gelmişti. Sorun, Özgür Çocuk Parkı ile Liman Kavşağı-İstasyon arası İstiklal Caddesi ve İsmet İnönü Bulvarı arasındaki kalan yerdeki mevcut durum. Yani eski Mersin çarşısı denilen bölge.”
“Bizim için esas olan yaya”
Mevcut durumu göz önünde tutarak ve kimsenin mağdur olmamasını dikkate alarak yaya öncelikli bir proje geliştirdiklerini ifade eden Tok, “Ara sokaklar var, sokaklar dar. Bu sokaklar dar olduğu için tek yön uygulamaları yok, yayalaştırma projesi yok. Biz mühendis arkadaşlarımızla orada park etmiş araçları saydırdık. Tam 376 tane araç park ediyor. Yüzde 90’ı orada iş yapan esnafımızın araçları. Oraya vatandaşın gelmesi gerekiyor. Arz ettiğimiz bölgede 11 tane özel otopark var. 12 tane taksi durağımız var. Bunlar da baz alınarak bir çalışma yaptık. Ama öncelikle bu sorunun çözümü için sorun belli, vatandaşımız oraya gelmiyor. Ne yapabiliriz de oraya vatandaşın gelmesini sağlayabiliriz? Yaya veya araçla. Ama bizim için esas olan yaya” dedi.
Tok, ayrıca Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi önündeki alana yapılacak olan kent meydanı ve altına 400 araç kapasiteli otoparkın ve parkomat uygulamasının da kısa zaman içerisinde hayata geçeceğini söyledi.
“Dünyadaki örneklere bakmamız lazım”
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ertan Liman, Mersin’i dünya kentlerinden birisi haline getirebilmek için hayata geçirilmiş uygulamaları mevcut yapıyı göz önünde tutarak kente entegre etmek gerektiğini belirterek, “Biraz aslında dünyadaki örneklere bakmamız lazım. New York’ta, Berlin’de, Barselona’da, Roma’da baktığınız zaman şehirde yürüme yolları oluşturulur. Bu yürüme yollarında insanların rahatlıkla dolaşabileceği yerler var. Bununla birlikte de insanların rahatlıkla şehirden giriş çıkışının yapılabileceği yani trafiğin akışının rahat olabileceği yerler ve park yerleri oluşturulur. Siz eğer bu tip noktalar oluşturursanız oraya talep artar. Şu an buraya talep artmamasının ana sebeplerinden biri şu trafiğe girmek istemiyorlar. İkincisi park yerlerinde problem var” diye konuştu.
“Çarşılarımızda bir düzenleme yapılmasını sürekli gündeme taşıyoruz”
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ise esnafı yakından ilgilendiren projede yine esnafın fikrine danışılmasından memnuniyetini dile getirerek, mevcut sorunlara değindi. Dinçer, şöyle söyledi:
“Çamlıbel’de, Hastane Caddesi’nde zamanında hava parasıyla dükkan bulunurken şimdi baştan sona gittiğinizde birçok dükkan bomboş. O yüzden şehir merkezinin hep hareketlenmesi, canlanması bunun için de özellikle Bit Pazarı, Yoğurt Pazarı, Atatürk Caddesi gibi caddelerimizde bir düzenleme yapılması, çarşılarımızda bir düzenleme yapılmasını sürekli gündeme taşıyoruz. Özellikle Bit Pazarı ve çevresi mevcut haliyle çok fazla bir iş yapamaz duruma geldi. Buraları ne yapabiliriz diye hep böyle bir çalışma içerisindeyiz. Belediyemizin de çıkış mantığı hem araç trafiğini yönetebilmek hem de çarşıya hareket kazandırmak.”
Fikir birliğiyle Mersin’in sorunları çözülecek
Oda başkanları ise toplu taşıma, trafik akış yönleri ve otopark alanları gibi birçok konuda esnaftan gelen talep ve önerileri ileterek projeye katkı sundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in adaylık sürecinde de talepleri ve şikayetleri dinleyip projeler geliştirmek için defalarca kendilerini ziyaret ettiklerini belirten oda başkanları, ortak akılla proje geliştirilmesi tutumunun sürdürülmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.