Gülnar Kırsalından Bir "Kardelen"in Hikayesi: Burçin Nar

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar İlçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki İshaklar Mahallesi’nde yaşayan Anamur Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi son sınıf öğrencisi Burçin Nar’a üniversiteye hazırlık sürecinde destek verecek.

16 Ağustos 2020 Pazar, 22:59
Gülnar Kırsalından Bir "Kardelen"in Hikayesi: Burçin Nar
-

Gülnar’ın kışın karla kaplı okul yollarına rağmen okuma hayalinden vazgeçmeyen Burçin, üniversiteye Büyükşehir’in kurs merkezlerinde hazırlanacak. Şu günlerden İstanbul Sözleşmesi için sürdürülen mücadeleye de kırsaldan omuz veren ‘kardelen’ Burçin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yapıyor.

Karlı okul yollarından lise yıllarına
Mersin’in merkezine yaklaşık 145 kilometre uzaklıktaki İshaklar Mahallesi’nde yaşayan Nar ailesinin 5 çocuğundan en büyüğü Burçin, birçok olanaksızlığa rağmen okuma hayalinden vazgeçmedi. İlkokul üçüncü sınıftayken yeni doğan kardeşine bakmak için okulun yaz kurslarına gidemediğini belirten Burçin, kış aylarında ise karla kaplı yollardan dolayı 4 kilometre mesafedeki okuluna çoğu zaman ulaşamadığını söyledi. Bunca zorluğa rağmen ilkokul ve ortaokul öğrenimini tamamlayan Burçin, Anamur Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi’ni kazanarak, liseyi yatılı okumaya başladı.

Mesleği ne olursa olsun “görevini en iyi şekilde” yapmak istiyor
Burçin, bu yıl lise son sınıfa geçti ve yaz aylarında Gülnar’da üniversite sınavı hazırlıklarına başladı. Küçükken öğretmen olmak istediğini ancak şu an net bir meslek hayali kurmadığını belirten Burçin’in “Ne iş olursa olsun, en iyi şekilde yapmak istiyorum” cümlesi, Mustafa Kemal Atatük’ün “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır” sözünü hatırlattı. Burçin şu günlerde sınava hazırlanırken, bir yandan da İstanbul Sözleşmesi için sürdürülen mücadeleyi çevresindekilere anlatarak ve kampanyaya imza atarak, kırsaldan destek veriyor.

Kurban Bayramı’nda Burçin’in yolu Büyükşehir’le kesişti
Kurban Bayramı’nda kapı kapı dolaşarak çocuklara şeker dağıtan Büyükşehir’le yolu kesişen Burçin, görevli personele üniversiteye hazırlık kaynak kitap talebini ulaştırdı. Konuyla ilgilenen Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kitap talebini yerine getirdiği Burçin’e, bünyesindeki kurs merkezlerinde eğitim olanağı da sağladı. Burçin artık yazları Gülnar’da, kışları ise Anamur’da Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi’nde üniversiteye hazırlanacak.

“Tek istekleri eğitim”
Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi Gülnar Şube Müdürü Feyyaz Aslanpençe, Burçin Nar’ın kitap talebi üzerine kendisine ulaştıklarını belirterek, “İstediği tüm eksikleri sadece bir kerelik değil, şu andan sınava kadar hatta belki sınavdan sonraki 4 yıl ve sonrasına kadar da karşılayacağız. Kadın olması bizim için daha önemli. Tek istekleri eğitim. Eğitim ne kadar iyi olursa başarı da o kadar iyi olur. Kaybedecek zamanımız yok. Bu durumdaki öğrencilerimize özellikle de kadınlara ne kadar erken ulaşırsak hiçbir genci kaybetmemiş oluruz. Burçin’in eğitimini yazın burada sürdüreceğiz, okul açıldığı zaman da Anamur’daki kurs merkezimize kaydettireceğiz. Burada nasıl bir destek sağlayacaksak, sene sonuna kadar orada da bu desteği fazlasıyla sağlayacaklar” dedi.

“Evde kendi emeklerimle çalışıyordum”
Burçin Nar ise birçok zorluğa ve imkansızlığa rağmen okumaktan asla vazgeçmediğini vurgulayarak, “Ben üçüncü sınıftayken küçük kardeşim oldu. Şu an 8 yaşında. Yazları ona bakıyordum, o yüzden yaz aylarında pek çalışamıyordum. Hafta sonu okulun kurslarına gidemiyordum. Kışın kar yağınca yollar kapandığı ve evim okula 4 kilometre kadar uzakta olduğu için okula gidemiyordum. Evde kendi emeklerimle çalışıyordum. İnternet imkanım da yoktu. Ortaokulu da bu şekilde okudum. Liseyi kazandım. Şu an yurtta kalıyorum, orada ders çalışıyorum. İmkanlarım tabii biraz daha arttı” diye konuştu.

“Yaşıtlarım karşılarına ne çıkarsa çıksın hiçbir zaman vazgeçmesinler”
Yaz aylarını Gülnar’da ailesinin yanında geçiren Burçin, üniversiteye babaannesinin evinde hazırlandığını söyledi. Yaşıtlarına da bazı tavsiyelerde bulunan Burçin, “Burası babamın evi. Evde 5 kardeş olduğumuz için pek çalışamıyorum. Bu yüzden babaannemin evine gidiyorum. Orası daha sakin oluyor. Yaşıtlarım hayatları boyunca karşılarına ne çıkarsa çıksın hiçbir zaman vazgeçmesinler. Hiçbir zaman kendilerine olan güvenlerini yitirmesinler ve her daim savaşsınlar” ifadelerine yer verdi.

“Kadınlar da erkekler kadar önemli ve aralarında hiçbir fark yok”
İstanbul Sözleşmesi için sürdürülen mücadeleye kırsaldan verdiği destekten de bahseden Burçin, “Ben köyde olduğum için bunu daha iyi fark edebiliyorum. Toplumda kadınların her zaman bir dışlanmışlığı var. Hep ikinci plana atılıyorlar. Halbuki kadınlar da erkekler kadar önemli ve aralarında hiçbir fark yok. İkisi de insan, ikisi de önemli ve değerli. Son zamanlardaki haberlerden de anlaşıldığı üzere bu yeterince fark edilmiyor. Üzülüyorum, kötü hissediyorum. Bu yüzden bir nebze de olsa yararım olsun istedim” dedi.

“İlim, bilim, okumak! İstediğimiz bu, başka bir şey değil”
Baba Baki Nar ise çocuklarının okumasına elden geldiğince destekte bulunduğunu söyledi. Kızı Burçin’in başarısının kardeşlerine de örnek olduğunu vurgulayan baba Baki Nar, “Fen Lisesi’ni kazanması büyük bir başarı. İleride daha güzel işler başarmasını isteriz. Biz çalışıp yapamadık, durumumuz ortada. Allah nasip ederse onlar çalışırlar, daha iyi nesiller yetişir. Kardeşleri ve arkadaşları onlara bakıp çalışacak ve ülkemize hayırlı birer evlat olacaklar. Cehalet bitsin. Bizim istediğimiz bu. Okumasını desteklemeye çalışıyoruz, uğraşıyoruz. Öğretmen de olabilir, isterse herhangi bir yerde doktor, polis, savcı veya hakim de olabilir. Bununla ilgili emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Okumak isteyen çocuklara desteklerinin devamını bekleriz. İlim, bilim, okumak! İstediğimiz bu, başka bir şey değil” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin