Gemideki Laboratuvarlarla Karaya Çıkmadan Balıklar İnceleniyor

​Akdeniz Araştırma 1 Gemisi" ile yürütülen çalışmalarla mavi vatanda ve uluslararası sularda deniz canlılarının popülasyonu belirleniyor.

17 Kasım 2022 Perşembe, 11:32
Gemideki Laboratuvarlarla Karaya Çıkmadan Balıklar İnceleniyor
-

Tarım ve Orman Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüne ait "Akdeniz Araştırma 1 Gemisi" ile yürütülen çalışmalarla mavi vatanda ve uluslararası sularda deniz canlılarının popülasyonu belirleniyor.
Yaklaşık 8 yıl önce enstitü envanterine kazandırılan 32 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğindeki gemi, geniş bir alanda çalışmalarını sürdürüyor.
Dört metre su altı draftı (Geminin tabanı ile su seviyesi arasında kalan mesafe) bulunan, 1400 beygirlik bir motor tertibatı olan 320 grostonluk gemi ile yıl boyunca mavi vatanda ve uluslararası sulardaki balık türleri, gelişimleri ile göç dalgası konusunda çalışmalar yapılıyor.
Gemiyle ilk olarak Akdeniz'de karides popülasyonunun belirlenmesi üzerine çalışmalar yapan Enstitü Müdürlüğü, daha sonra İskenderun'dan Fethiye Körfezi'ne kadar olan alanda balık stoklarının belirlenmesine yönelik proje gerçekleştirdi.
Akdeniz Araştırma 1 Gemisi ile Marmara'daki müsilaj sorunu, Karadeniz'de hamsi stokları ile ilgili de çalışmalar yapan bakanlık, uluslararası alanda da 2 defa Lübnan'da ve KKTC kara sularında balıkçılığın yapılıp yapılamayacağını dair araştırmalarda bulundu.
Bakanlık ayrıca söz konusu çalışmalarda hangi balıkların hangi alanlarda ne tür yoğunlukta bulunduğu, av yasağının hangi dönemlerde olması gerektiği, bölgeye yeni gelen türlerin popülasyonu konularında bilimsel veriler elde ediyor.
Gemiyle farklı yüksekliklerden su örneği alıp, 8 ayrı parametresini analiz edebilen yetkililer su altı batimetri (Derinlik) haritalarının çıkarılması, 800 metre derinliğe kadar trol çekip, farklı derinliklerden istenilen ölçülerde balık örneği alınması ve 300 türün ayrımının yapılması gibi çalışmaları gerçekleştiriyor.
Deniz ürünleri üzerine yetiştiricilikte Avrupa'da birinci olan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü başta çupra, levrek ve alabalık olmak üzere Avrupa'nın tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Gemideki Laboratuvarlarla Karaya Çıkmadan Balıklar İnceleniyor
Türkiye'de en donanımlı, Avrupa'da ise birkaç donanımlı gemiden biri olan Akdeniz Araştırma 1 Gemisi, 18 personel ile 1 ay hiç karaya uğramadan çalışmalarını sürdürebiliyor. Ayrıca içinde soğuk hava deposu bulunan gemide çıkartılan balıklar stoklanabiliyor. Pek çok balığın bilimsel olarak çalışılması için karadaki laboratuvarlara götürülmesine gerek duyulmadan gemi yol alırken de bilim ekibi gemide çalışmalarına devam ediyor.
Söz konusu gemi ile Akdeniz'deki orkinosların göç dalgası üzerine de proje hazırlayan bakanlık, balıkların nerede yumurtaladıklarını, nerelere göç ettiklerini izliyor. Bu çalışmaların neticelendirilmesi için uydudan izleme cihazı takılan 20 orkinos balığının takibi de halen sürdürülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin