Gazi Çiftliği’nde Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Eğitimler Sürüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın Silifkeli kadınlar ve çocuklar için Gazi Çiftliği’nde başlattığı 4 haftalık eğitimlerin üçüncüsü gerçekleştirildi. Eğitimlere Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de katıldı.

07 Şubat 2021 Pazar, 09:16
Gazi Çiftliği’nde Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Eğitimler Sürüyor
-

Eğitimde, Silifkeli kadınlara kooperatifçilik, gıda üretimi ve ambalajlama gibi konularda bilgiler verilirken, çocuklarla birlikte ‘Ritim/Kids Club’ faaliyeti gerçekleştirildi.
Eğitimlere, Meral Seçer’in yanı sıra Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu ile Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Gülcan Yüksel de katıldı. Bilgilendirme sunumlarını Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Eylem Bozdoğan ile Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Gıda Mühendisi Gülay Aksoy gerçekleştirdi.

Eylem Bozdoğan: “Bu bina Atatürk’ümüzden bize miras”
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Eylem Bozdoğan, eğitim kapsamında yaptığı sunumda Gazi Çiftliği’nin öneminden bahsetti. Çiftliğin Atatürk’ün mirası olduğunu vurgulayan Bozdoğan, “Burasının bizim için önemi Atatürk’ümüzden bize miras kalması, kooperatifçilik temelinin burada atılmış olması. Gerçekten biz kooperatifçiliğe gönül vermiş kişiler için çok önemli. Burada bir de üreten kadınlar var. Buna gönüllü kadınlarımız var, ellerinden her iş geliyor ve bu kadınlarla beraber, Atamız’dan miras bu yerde çok şeyler yapabiliriz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız’ın da kadınlara yönelik politikaları, destekleri çok fazla. Mersinden Kadın Kooperatifi’ni kuralı yaklaşık 1 yılı geçtik. Kooperatifimizin şöyle bir artısı vardı; gönüllü olarak bir araya geldik. Finanstan tutun, gıda anlamındaki uzmanlığa; organik tarım yapan çiftçimizden tutun da iş kadınına hepimiz birbirimizin eksiklerini tamamlayan kişilerdik” dedi.
Mersinden Kadın Kooperatifi’nin gönüllü üyeler ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile her geçen gün güçlendiğini ifade eden Bozdoğan, “Büyükşehir Belediyemiz’in böyle bir desteği olunca aslında büyük bir güç oluşturdu bu bizde. Biz de bu elimizdeki gücü 13 ilçeye yaymak amacındayız. Bu yüzden çok sık dolaşıyoruz. Bu yüzden kurulmadan önce dahi bu 13 ilçeyi Kadın Dairesi ile beraber tek tek gezdik. Kadınlarımızla tek tek tanıştık. O kadar güzel fikirler, projeler çıktı ki; aslında şu anda adım adım biz bu projeleri yaygınlaştırıyoruz” diye konuştu.

“Tarımda modern tekniklerin yaygınlaştırılması gerekliliğini Atatürk ilk burada telaffuz ediyor”
Kooperatifler için işbirliği, dayanışma ve organize olmanın önemine dikkat çeken Bozdoğan, Türkiye’de Ulu Önder Atatürk ile beraber kooperatifçiliğin hız kazandığını vurguladı. Bozdoğan, “1936 yılında Silifke Atayurt'ta Tekir Çiftliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruluyor. Kooperatif modelinin ve tarımda modern tekniklerin yaygınlaştırılması gerekliliğini Atatürk ilk burada telaffuz ediyor. 1961 yılında ‘kooperatifçilik’ kelimesi anayasamıza giriyor” diye konuştu.
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Gıda Mühendisi Gülay Aksoy ise gıda ürünlerindeki yasal zorunlulukları anlatırken, üretim ve satış konusunda uyulması gereken koşullar hakkında da bilgi verdi. Aksoy, ayrıca gıda ürünleri konusundaki çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini de ifade etti.

Meral Seçer: “Şehrimize katma değer katacak markalar yaratmak istiyoruz”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, bu yıl Atayurt’ta kadınlarla birlikte Silifke’nin mis kokulu çileğinden reçel ve diğer ürünleri imal etmeyi planladıklarını, bunun için pazar payını ve üretim koşullarını en uygun biçimde belirlemek istediklerini söyledi. Seçer, “Strateji planımıza göre biz Mersin’in coğrafi işaretli ata tohumu ürünleri, endemik bitkileri üzerinden ilerleyerek şehrimize katma değer katacak markalar yaratmak istiyoruz. Gelecek yıl burada çilekle ilgili üretimlerimizi yapacağız. Neden? Silifke çileği ile ünlü. Çok farklı ürünler üzerinden gidersek markalaşmaya gidemeyiz. Çilek ve türevi ürünler üzerinden gidersek markalaşma yoluna girdiğimiz takdirde diğer ürünlere de yol açmış olacağız” dedi. Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni aralarında görmekten duyduğu mutluluğu ifade eden Seçer, “Hayırlı olsun yeni kooperatifiniz. Siz üretime geçmişsiniz. Şimdi, üretime geçerken bizler de kendi deneyimlerimizle pazarlama konusunda neler yapılması gerekiyor sizlere aktarmak isteriz” dedi.
Üretime katılan kadınlara pazarlama konusunda önerilerde bulunan Seçer, şunları söyledi:

“Kadınlarımız gerçekten çok emek veriyorlar, evlerinde üretim yapıyorlar. ‘Ben bu ürünümü pazarda mı satacağım, evimin önünde mi satacağım veya bunu hem pazarda hem de büyük marketlerde mi satacağım’ konusuna bir noktada karar vermesi gerekiyor. Kooperatifleşme bu noktada çok önemli oluyor. İşte bu konularda ne zaman arzu ederseniz Çaltıbozkır veya diğer kooperatifler; her konuda destek verebiliriz. Zaten Atayurt'ta kadınlarımızla çalışmamız artık daha çok hızlanacak. Şimdi zakkumlarla ilgili çalışma devam edecek ama Mart ayının başından itibaren yazlık, mevsimlik ürünleri Atayurtlu kadınlarımızla birlikte yapacağız.”

“Üretime katılan kadınların eğitim alması şart”
Seçer, kadınların üretimlerini eğitimlerle desteklemesi gerektiğini ifade ederek, Mersinden Kadın Kooperatifi olarak bu konuda da çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. Seçer, “Kadınların ayakta durması çok önemli. Kadınların sadece üreterek para kazanması ile ayakta durması olmuyor. Onların kendine yeter derecede olması için başka kurumlarda da eğitim alması şart” diye konuştu. Yeni kurulan kadın kooperatiflerinin desteklenmesinin önemini vurgulayan Seçer, “Hep birlikte çok çalışarak, çok güzel işler yapacağımıza inancım gerçekten sonsuz” dedi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin