Desktop sürüme geç

GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK'IN “TARSUS KAHVEHANELERİ VE ÇAY BAHÇELERİ” KİTABI YAYINLANDI

Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Tarsus Kahvehaneleri ve Çay Bahçeleri” adlı kitabı, Aratos Yayınları’ndan çıktı.

13 Mart 2025 Perşembe, 10:46
GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK'IN “TARSUS KAHVEHANELERİ VE ÇAY BAHÇELERİ” KİTABI YAYINLANDI
2025-03-13 10:46:39 -


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Tarsus Kahvehaneleri ve Çay Bahçeleri” adlı kitabı, Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Tarsus tarihi ve kültürü üzerine çok sayıda kitabı bulunan ve geçtiğimiz ay aşçı olan babası anısına “Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri” adlı kitabı yayınlanan Uğur Pişmanlık, bu kez  Tarsus Kahvehaneleri üzerine bir kitabıyla okur karşısına çıkıyor.

Pişmanlık, yıllardır üzerine çalıştığı “Tarsus Kahvehaneleri ve Çay Bahçeleri” adlı kitabında Osmanlının son yüzyılından günümüze kadar Tarsus’un kahvehanelerini kitaplaştırdığını, çalışmada aynı zamanda kentin çay bahçelerine de yer verdiğini belirterek şunları söylüyor, “Kahvehaneler ve Kıraathaneler, toplumsal yaşamın sürdüğü köy, kasaba ve kentlerin vazgeçilmez mekânlarıdır. Bu mekânlarda söyleşi, oyun, iş, her şey vardır. Tarsus’un kahvehaneleri de aynı işlevi yerine getirir. Kahvehaneler, sosyal yönlerinin yanı sıra zaman geçirme mekânıdır. Buluşma, görüşme, alışveriş yeridir. Köylerden gelenlerin de kentlilerin de randevu yeridir. Kahvehaneler bazı dönemlerde siyasi misyon da taşıdılar.

Anadolu, kahveyle 16. yüzyılda tanışır. Tarsus’ta kahvehane ve Kıraathanelerin tarihi 1860’lara kadar uzanmaktadır. Bu anlamda Tarsus Kahvehanelerinin Osmanlı İmparatorluğundaki varlığının bilgisinin kaynağını Salnameler ve Şeriye Sicilleri oluşturmaktadır. Örneğin Sadık Paşa Gazinosu ya da Kahvehanesi, Parmakçalı Kahve, Irmak Kahvehanesi, Tepe Kahve, Halavut Kahvesi gibi kahvehaneler kitapta yer almaktadır”.

Cumhuriyet öncesinde 1870’li yılların ikinci yarısında bir dönem Tarsus’ta 76 kahvehane bulunduğunu belirten pişmanlık, günümüzde kentteki kahvehane sayının 700 civarında olduğunu vurguladı.

Gazeteci Uğur Pişmanlık, “Tarsus Kahvehaneleri ve Çay Bahçeleri” adlı kitaba dair, bulabildiği daha eski zamanlara ait kahvehane fotoğraflarının yanı sıra yakın zamana dair fotoğraflar ile gazete haberlerine yer verdiğini ifade ederek, “Kitap, Tarsus kahvehanelerine dair yer yer kendi anılarım, deneyimlerim ve bir amatör fotoğrafçı olarak belgelediğim kahvehaneleri de içermektedir.

Kitabın ikinci ana bölümünde ise Tarsus Çay Bahçelerine yer verilmiştir. Çay bahçelerimizin sayıları az ama anlamlı tarihsel kişi ve olaylara tanıklık etmiş mekânlardır.

Hiç kuşkusuz, kamusal bir mekân olarak, gündelik hayattın ve erkek egemen anlayışın ürünü olan kahvehanelerin edebiyatımızda da bir yeri var. Edebiyatımızda bazen bir olay, bir diyalog üzerinden kahvehanelere rastlamak mümkün.

Şiir, öykü, roman, gezi, anı ve anlatı gibi edebi metinlerde Tarsus kahvehanelerinin yer aldığı bölümlere de kitapta yer verildi” diye konuştu.

Uğur Pişmanlık, “Tarsus Kahvehaneleri ve Çay Bahçeleri” adlı kitabıyla Tarsus’un kültür yaşamına ve kent belleğine katkıda bulunmuş olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
BELEDİYENİN ARAÇLARINI REHİNDEN KURTARDIK
BÜYÜKŞEHİR, İSTİHDAMI DESTEKLEYECEK KURSLAR AÇMAYA DEVAM EDİYOR
ÇOCUKLAR İÇİN ARA TATİLDE EĞLENEREK ÖĞRENME MERKEZİ: MERCAN
MERSİN'DE TIR ŞOFÖRÜ KALP MASAJIYLA HAYATA DÖNDÜRÜLDÜ
MERSİN'DE 3 AYRI KAZA DA 4 KİŞİ YARALANDI
TOROSLAR'DA ÇİFTÇİYE HAŞEREYLE MÜCADELEDE DESTEK
ERDEMLİ'DE " SINAVA HAZIRLANIYORUZ " PROTOKOLÜ
ÜLKÜCÜ HAREKETİN LİDERİ MERHUM TÜRKEŞ, ÖLÜMÜNÜN 28. YILINDA TARSUS'TA ANILACAK
ALTI OTOPARK, ÜZERİ KÜLTÜR MERKEZİ
OTOMOBİL VE MOTOSİKLETİN KAZA ANI SANİYE SANİYE KAMERALARA YANSIDI

Mersin Haber ,Mersin