Erdemli’de Yüzyıllardır Süre Gelen Yöntemlerle Arıcılık Geleneğini Yaşatan Arıcılara, Uzmanlar Tarafından Eğitim Veriliyor

Arıcıların hedefi Türk Arıcıların dünya pazarında daha fazla söz sahibi olması.

24 Aralık 2022 Cumartesi, 17:56
Erdemli’de Yüzyıllardır Süre Gelen Yöntemlerle Arıcılık Geleneğini Yaşatan Arıcılara, Uzmanlar Tarafından Eğitim Veriliyor
-

Dünya Arıcılık Örgütü (Apimondia) tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye’ye ‘Dünyanın En İyi Balı’ unvanını kazandıran Mersin, arıcılık sektöründe emin adımlarla ilerliyor.
Geleneksel yöntemlerin devam ettirmenin yanı sıra üretimi olumsuz etkileyebilecek unsurların önüne geçmek adına 4 bin Mersinli arıcı, uzmanlar tarafından eğitimden geçiriliyor. Bu defa eğitimin yapıldığı adres ise Mersin Erdemli.
Mersin Erdemli Belediyesi, Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği ve Eğriçayır Balları işbirliğiyle arıcılık alanında uzman Dr. Ali Korkmaz tarafından üreticilere ‘Erdemli Arıcılık Eğitimi’ verildi.
Üreten, üretilene artı değer katmak için gayret ettiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “ Belediyemizin öncülüğünde Birlik Başkanımızla birlikte 4 bin tane arıcımızı eğitiyoruz. Daha çok verim alması adına, daha çok üretim yapması adına ve hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine çok ciddi katkı sunmaları adına bir dizi gayretler içerisindeyiz. Tabi önemli bir faaliyet, önemli bir girişim. Çünkü artık tarımsal faaliyetlerin arıcılığın bile el yordamıyla yapılamayacağı, deneme yanılma metoduyla yapılamayacağını görüyoruz. Bilimsel metotları kullanmadan tarımda da başarılı olmak hakikaten mümkün değil. Biz de bu düşünceyle hareketle Arıcılar Birliği ile birlikte arıcılarımızı eğitelim, onların hem iyi bir hasat almasını sağlayalım, hem de arılarını bütün hastalıklardan bütün sıkıntılardan kurtaralım düşüncesiyle böyle bir dizi faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Üreten, üretime artı değer katan bir anlayışla tüm üreticilerimizin yanındayız, onların en iyi şekilde verim almalarını sağlamak için çok ciddi bir gayret içerisindeyiz. Aynı zamanda ürettiğimiz kaliteli ürünleri, dünya pazarına ulaştırma noktasında ciddi gayretlerimiz var. Kurduğumuz dijital Pazar ile Erdemli ’de üretilen dünya kalitesinde ürettiğimiz ürünlerin tamamını dünya pazarıyla buluşturuyoruz” diye konuştu.
Dünyanın en iyi balı ödülüne sahip arıcı Celal Çay, “ Türk arıcıları olarak dünyanın en iyi balını ürettik. Yurt dışında ödüller aldık, bilgimizi, kültürümüzü arıcılık konusundaki teknik bilgilerimizi arttırarak bu Türk arıcılarını getirmiş olduğumuz noktada korumak istiyoruz. Her yıl daha iyi daha fazla bal üretmek istiyoruz. Bugün burada almış olduğumuz eğitimle, arıcılık konusundaki yeni gelişmeleri öğreniyoruz, yeni teknik gelişmeleri öğreniyoruz ve dünyadaki gelişmelerden uzak kalmıyoruz. Öğrenmiş olduğumuz bilgileri üretime uygulayarak, kalitemizi daha da yükseltmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Mersin’in arı ürünleri üretiminde yüksek kesimlerde kaliteli bal üretiminde önemli kentlerin başında geldiğini ifade eden Mersin Arıcılar Birlik Başkanı Âdem Kurt, “ Arıcılarımızın ürettiği ürünleri hem kaliteli hem de verimli şekilde artması için eğitim düzenledik. Daha kalitelisini, daha doğalını üretmek için Mersin Toroslarda bal üretimine devam ediyoruz” diye konuştu.
Mersinli arıcılar verilen eğitimden oldukça memnun. Arıcılık için verilen eğitimlerin üreticilere olumlu katkı sağlayacağını ifade eden arıcı Elif Altıner, “ Arıcılıkla uğraşıyorum bugün de eğitime geldim. Ben ana arı üreticisiyim, ne kadar bilgi bizim için o kadar değerli, hocamızdan bilgi almak için toplantıdayız. Bildiklerimizin üzerine daha yeni bilgiler öğrendik hocamızdan. Metotları geliştiriyoruz, daha verimli bir sezon geçirmek için” diye konuştu.
Arıcılıkta geleneksel yöntemlerin dışındaki metotların da takip edilmesi gerektiğini ifade eden arıcı Ahmet İçel, “ Arıcıyım, aynı zamanda öğretmenim. Bir hobi olarak başladık arıcılığa, gayet hoşumuza gitti, şu an arıcılarımızı çoğalttık. Arıcılığı sadece geleneksel yöntemlerle değil kesinlikle teknolojiyle takip ederek devam ettirmek çok önemli, verimi arttırmak için çok önemli, sağ olsunlar iyi bir eğitim oluyor” diye konuştu.
Öte yandan eğitime katılan arıcılara arı maskesi dağıtımında bulunuldu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin