Erdemli Belediyesi Su Kaynakları Kullanımı ve Kirlilik Azaltma Projesi

Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Akdeniz’e kıyısı bulunan Türkiye, Yunanistan, Fransa, İtalya, Tunus ve Almanya ülkelerinin katılımı ile ‘’Sürdürülebilir Kıyısal Yeraltı Suyu Yönetimi ve Değişen İklimde Yenilikçi Yönetim Yoluyla Kirlilik Azaltma’’ konulu Avrupa Projesi bilgilendirme toplantısı Erdemli Belediyesinin ev sahipliğinde toplantı salonunda yapıldı.

05 Şubat 2020 Çarşamba, 19:18
Erdemli Belediyesi Su Kaynakları Kullanımı ve Kirlilik Azaltma Projesi
-

Toplantı öncesi proje yürütücü heyeti ile arazi çalışmalarına katılan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, ilçe sınırları içerisinde kullanılmakta olan sulama kanallarını proje heyetine göstererek ilçe tarımında sulama metotları hakkında bilgiler aktardı.
Yer altı su kaynağından alınan numunenin analizini yapan proje heyeti, kaynağın içilebilir olduğunu belirtti. Proje heyetini Erdemli’de ağırlamaktan memnuniyetini belirten Başkan Tollu, tüm katılımcılara Erdemli Yörük Müzesini gezdirerek; ilçemizin kültürü hakkında da anlatımlarda bulundu.
Arazi çalışmaları tamamlandıktan sonra Erdemli Belediyesi toplantı salonunda başlayan toplantıda; TÜBİTAK kapsamında desteklenen uluslararası projenin (PRIMA) Türkiye’deki pilot çalışma alanı olarak Erdemli Kıyı Aktiflerinin seçildiği, projenin toplantıları ve arazi çalışmalarının Mersin Üniversitesi ile Erdemli Belediyesi’nin ortak çalışmaları ile gerçekleşeceği kaydedildi.
Toplantıya Projenin Türkiye yürütücüsü Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Kurt başkanlık etti. Toplantıda Erdemli Kaymakamı Avni Kula, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Proje Genel Koordinatörü Prof. George Karatzas konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ilçe kaymakamı Avni Kula suyun önemine dikkat çekerek, su kaynaklarının daha dikkatli ve verimli kullanmak gerektiğine vurgu yaptı.
Meyve, sebze ve narenciyenin tüm çeşitlerinin yetiştiği bölge olan Akdeniz’de tarımda kullanılacak suyun ortaya çıkartılması ile daha çok arazinin tarıma açılacağını belirten Kula, ‘’Uzmanların belirttiğine göre dünyada birçok ülkenin en büyük endişesi gıdaya yeteri kadar ulaşılamamasıdır. İstenilen gıdaya yeteri kadar ulaşmak için de tarımsal sulamanın önemi daha çok artmakta ve sulamanın modern tekniklerle yapılması şarttır. Bir damla suyun boşa harcanmaması gerekmektedir. Bu nedenle de daha çok gıda üretmek için suyun dikkatli kullanılması kaçınılmaz. 6 ülkeden ilçemize gelerek su kaynaklarının araştırılması ve daha verimli kullanımı konusunda bilgilendirmeler yapacak olan bilim adamlarına teşekkür ediyorum’’ dedi.
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da konuşmasında, suyun verimli kullanılması için bilimsel metotlara ihtiyacın bulunduğunu kaydetti.
Erdemli ilçesinde şimdiye kadar sulama suyunda sıkıntı yaşanmadığını ancak tarımda kullanılan suyun geleneksel yöntemlerle kullanıldığına dikkat çeken başkan Tollu, ‘’Su kullanımını bilimsel olarak yürüttüğümüz takdirde şimdiye kadar olmayan su sıkıntısı, bundan sonra da hiç yaşanmayacaktır. Proje kapsamında bilim insanları 3 yıl süreyle ilçemizde su kaynakları konusunda araştırmalarda bulunacak ve tüm bilgileri belediyemiz ile paylaşacaklardır’’ diye konuştu.
Proje Genel Koordinatörü Prof. George Karatzas ise yeraltı su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına yönelik projeyi yürütürken su kullanıcıları ile işbirliği yapmak için 6 ülkenin bilim adamları buraya geldiklerini söyledi.
Yeraltı sularının daha verimli kullanılmasına yönelik diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de ise Erdemli’de araştırmalar yürüteceklerini kaydeden Prof. George Karatzas şöyle konuştu:
‘’Akdeniz havzasında Türkiye’nin yanında Yunanistan, İtalya ve Tunus’ta araştırmalar yapılacak. Bu araştırmamız yaklaşık 36 ay sürecek ve elde edilen olumlu ya da olumsuz tüm bilgiler paydaş ülkelerle anında paylaşılacaktır. Amacımız gelecek nesillere daha güvenilir bir çevre bırakmaktır. Erdemli belediyesine bizimle yaptığı işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum.’’

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin