Ekşi Sözlük Kendi Sonunu Getirdi!

Sanal alemde oldukça büyük bir kitleye sahip olan Ekşi Sözlük, kendi yaptığı yeniliklerle kendi sonunu getirdi. İşte detaylar..

08 Mart 2016 Salı, 05:53
Ekşi Sözlük Kendi Sonunu Getirdi!
-

Türkiye’nin en popüler sözlüğü Ekşi Sözlük, radikal bir kararla tasarımını ve logosunu değiştirdi. Değişen arayüzüyle yayına başlayan sözlük, ‘Ekşi şeyler’ adlı ikinci bir site kurarak yazarların paylaşımlarını ‘izin almadan’ yayınlamaya başladı. Yazarlar isyanda.
 
EKŞI Sözlük'de isyan var. Türkiye'nin en popüler sözlüğü Ekşi'de yazarlara sorulmadan yapılan tasarım değişikliği ve Ekşi şeyler adı altında başlatılan 'görsel içerik sitesi' yazarların sabrını taşırdı. Milyonlarca 'entry'si (başlığı) ve yorumu bulunan sitenin altyapısından faydalanmak isteyen site sahipleri, yazarların yorumlarını onlara danışmadan 'Ekşi şeyler'de paylaşmak isteyince şu ana kadar 340 yazar sözlük hesabını kapattı ve 234 bin entry silindi.
 
Kanzuk'tan önce ve sonra
 
Sözlük'ün CEO'su Başak Purut, (sözlükte bilinen adıyla Kanzuk) "Değişime direnç göstermek insanın doğasında var, daha çok değişeceğiz" ifadelerini kullanınca yazarlar Kanzuk'a karşı cephe aldı. 1999'da kurulan sözlüğün eski nesil yazarları, Kanzuk'u 'Ekşi Sözlük'ü kurumsallaştırmaya çalışan adam' olarak görürken, yıllardır kullanılan logo da değişince isyan kaçınılmaz oldu. Logo değişimi bir çok yazar tarafından 'son damla' olarak görüldü. Tasarım değişikliğinin 28 Şubat’ta yapılmasını manidar bulan yazarlar, direniş başlattı. Başak Purut’u eleştiri yağmuruna tutan yazarları, ‘28 Şubat 2016 Ekşisözlük Direnişi’ ve ‘28 Şubat 2016 Ekşisözlük’ün tasarımının değişmesi’ gibi başlıklar altında yorum yaptı. Binlerce yorumun yapıldığı sosyal ağda özellikle beyaz arka plan ve fontlar yerden yere vuruldu. Yeni tasarımla gelen yeniliklerden biri de ‘devamını okuyayım’ butonu da eleştirilerden nasibini aldı.
 
Kapanoğlu desteğini çekti
 
500’den fazla yazarın katıldığı direniş, sözlükte büyük ses getirirken; eyleme katılan yazarlar, eski temaya dönülene kadar siteye mesaj yazmayacaklarını söyledi. Yeni tasarımla ilgili sert eleştiriler ise tek tek silindi. Sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu, Twitter üzerinden tartışmalara katıldı. “Yeni tasarım mobilde çok iyi” diyen Kapanoğlu bir süre sonra yazarların eleştirilerine katılarak fikir değiştirdi.
 
Eski versiyon için eklenti
 
Ekşi’nin yazarları, eski versiyona dönülene kadar geçici olarak çözüm üretmeyi ihmal etmedi. ‘Ekşi Normalleştirici’ ismini verdikleri Google Chrome eklentisini hazırlayarak kullanıma sundu. Eklenti yüklendikten sonra site eski tasarımı ile kullanılabiliyor.
 
Kanzuk: Geri adım atmayacağız 
 
Sözlük’ün CEO’su Başak Purut, eleştirilere ‘Ekşi Sözlük’ başlığı altında cevap verdi. Değişimin kaçınılmaz olduğunu anlatan Purut, “Ekşi Sözlük 90’larda kalan değil, 90’lardan gelen bir site. Sözlük’ü Ekşi Sözlük yapan şey her konuda ve her görüşten insanın hukuka uygun şekilde görüşlerini paylaşabilmesi. Bu, hiçbir zaman değişmeyecek. Bunun dışında kalan her şey değişebilir, gelişebilir, iyileştirilebilir” ifadelerini kullandı. Eleştirileri dikkate alacaklarını söyleyen Purut, beyaz zeminin Facebook ve Twitter’da da kullanıldığını savundu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
"TÜRKİYE YÜZYILI'NDA TÜRKİYE'NİN GÖÇ YÖNETİMİ MODELİ" PANELİ DÜZENLENDİ
"TÜRKİYE YÜZYILI'NDA TÜRKİYE'NİN GÖÇ YÖNETİMİ MODELİ" PANELİ DÜZENLENDİ
BAŞKAN SEÇER, ‘İTFAİYE ERİ YEMİN TÖRENİ’NE KATILDI
PROF. DR. SERKAN SELLİ, TARSUS TİCARET BORSASI’NIN NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI
TARSUS YENİ MAHALLE’DE EV YANGINI
Doğu Akdeniz’de Şiddetli Yağış Uyarısı
BAŞKAN BOLTAÇ'TAN 1 MAYIS İŞÇİ, EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
BAŞKAN SEÇER’DEN ‘1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ’ MESAJI
TARSUS’TA HIDIRELLEZ MOLLA KERİM KARAKUCAK GÜREŞLERİ 4 MAYIS’TA BAŞLIYOR
BÜYÜKŞEHİR HALK KART VE ÖĞRENİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ HESAPLARA YATIRDI

Mersin Haber ,Mersin