EDEBİYATIMIZDA ÇEŞMELER KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Yayın hayatına 2004 yılında başlayan ve 2006’dan bu yana Tarsus tarihi ve kültürü üzerine ayrı basım kitaplar yayınlayan Aratos Yayınları, Edebiyatımızda Çeşmeler başlıklı bir kitap yayınladı.

19 Eylül 2024 Perşembe, 11:42
EDEBİYATIMIZDA ÇEŞMELER KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI
-

Yayın hayatına 2004 yılında başlayan ve 2006’dan bu yana Tarsus tarihi ve kültürü üzerine ayrı basım kitaplar yayınlayan Aratos Yayınları, Edebiyatımızda Çeşmeler başlıklı bir kitap yayınladı

Edinilen bilgiye göre, Aratos felsefe dergisinin bünyesinde yayınlanan kitapların sayısı 70’i buldu. Tarsus tarihine ilişkin kitaplar dışında şiir, öykü ve romanlar ile felsefe kitaplarının da yer aldığı yayınlara Edebiyatımızda Çeşmeler kitabı da eklendi.

Edebiyatımızda Çeşmeler kitabını derleyen Uğur Pişmanlık, kitabın önsözünde şu görüşü dile getiriyor, “Günümüzde, büyük kentlerde değil belki ama kasaba ve köylerde çeşmelerin insan yaşamında hâlâ önemli bir yeri var. Çeşmelerin yaşamımızdaki yeri, türkülere, şarkılara, manilere, şiir ve edebiyatın bütün alanlarına da yansımıştır. Birçok şiir ve türküde yaşamın bir parçası olan çeşmeler önemli bir yer tutar. Aşkı, sevdayı, sevinci ve hüznü, bir isteği ya da kızgınlığı anlatırken çeşmelere de başvurulur hemen.
Bu yapıtlarda, sevdalı bir kızın ve oğlanın, dağları mesken tutmuş bir yiğidin, mahpushaneler de gün sayanın dilindedir çeşmeler. Bunun en önemli nedenlerinden biri, çeşmelerin, suyun yani hayatın aktığı yerler olmasıdır.
Binlerce yıldır Anadolu’da subaşları, pınarlar, ırmaklar ve çeşmelerin, insanların yaşama kültürünün en önemli unsurları arasında yer aldığı bilinmektedir. Bu yüzden de, yaşadığımız topraklarda yüzlerce yıldan bu yana söylenegelen türkü, ağıt, şiir ve mânilerde, suyun ve çeşmelerin çok sık kullanılan bir tema olduğunu görürüz.
Burada, suyun ve daha çok çeşmelerin Anadolu türkü, ağıt ve mânilerinden ve günümüz şiirinden örneklerin yer aldığı bir derleme kitap çalışması olan Edebiyatımızda Çeşmeler kitabının geliştirilmiş bu ikinci baskısını okurlarımıza ve ilgilenenlere sunuyoruz.
Dünya döndükçe çeşmeler akmaya ve insanlığa hayat vermeye devam etsin”.
Aratos Yayınlarından çıkan kitapların bazıları şunlar; Tarsus’ta Halk Müziği, Tarsuslu Sanatçı ve Yazarlar Antolojisi, Tarsus Folkloru Üzerine, Edebiyatta Tarsus, Eski Kilikya: Tarsus, Helenistik Tarsus, Tarsus Çıplak Mahallesi, Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro, Aratos Felsefe Okulu Ders Metinleri, Geleneksel Tarsus Evleri, Kleopatra Tarsus’ta, Tarsus’ta Bir Efsane: Şahmeran, Tarsus Kent Yazıları, Tarsus Halkevi, Tarsus Yerel Basını.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
10 Bin Kişi Meşale ve Bayraklarla Yürüdü
MERSİN'DE KOCASINI 2 YERİNDEN BIÇAKLADI
3. ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ KAPSAMINDA ÇOCUK ATÖLYELERİ YAPILIYOR
Tarsus’ta kontrolden çıkan minibüs kaza yaptı: 1 yaralı
TARSUSLULAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ
"Türkiye’yi Avrupa’nın 6., Dünyanın 8. Yüksek Hızlı Tren İşletmecisi Yaptık"
MERSİN'DE CUMHURİYET BAYRAMI KABUL TÖRENİ DÜZENLENDİ
TARSUS'TA CUMHURİYET BAYRAMI İREM DERİCİ KONSERİYLE TAÇLANDI
BAŞKAN SEÇER, CUMHURİYET’İN 101. YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA DÜZENLENEN PROGRAMALARA KATILDI
‘İLYAS YILGÖR 4. ULUSLARARASI FOTOĞRAF YARIŞMASI’NDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Mersin Haber ,Mersin