Kış aylarında dolan kar obrukları baharın gelmesiyle eriyor ve binbir çiçeği besleyecek su kaynaklarına dönüşüyor. Muhteşem doğası ve bitki örtüsüyle, burası Toroslar Eğriçayır Yaylası.
Türk arıcılık sektörü, Apomandia’da, Dünya Arıcılık Örgütü tarafından düzenlediği yarışmada dünyanın en iyi balı unvanını bu yayladan üretilen bal ile kazandı. Dünyanın en iyi balı unvanına sahip yaylada ise bal hasat dönemine başlandı.
Kovanlardan ilk peteği, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Arıcı Celal Çay birlikte çekti. Ardından kurulan sağım çadırına geçildi. Arıların sırladığı petekler, bal tarağı ile özenle alındı. Bal sağım makinasının ilk kolu çevrildi ve yaylada sezonun ilk balı tenekelere akıtıldı.
Üreten, üretilene artı değer katmak için gayret ettiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “ Şu anda Erdemlideyiz, Erdemli’ de, 2500 rakımdayız ve Eğriçayır Yaylası’ndayız. Dünyanın en kaliteli balının üretildiği merkezdeyiz. Çalışana üretene artı değer katıyoruz. Erdemlimizin her bir metrekaresinin güzelliklerle dolu olmasının çok güzel olmasının örneğini yaşıyoruz. Mersin genelimizde kayıtlı 4 bin arıcımız var. 4 bin arıcı çok ciddi bir üretim yapıyor. Ben bütün üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” diye konuştu.
"Arıcıların Yüzü Gülüyor"
Dünyanın en iyi balının yeni sezon hasadını yapan arıcılar ise sezondan mutlu. Kışın bol yağan kar obruklarının baharda çiçeğe dönüştüğünü ve bununda verimi etkilediğini ifade eden arıcı Celal Çay, “Mersinli arıcılar olarak bu yıl yüzümüz gülüyor. Çünkü çok verimli bir sene geçti bu sene bizim için. Kışın bolca kar yağdı. Toroslar’daki obruklar bolca karla doldu. Baharda bu karlar eridi ve Toroslar’daki yabani kır çiçeklerini suladı. Arılarımız da tonlarca balı bu yıl kır çiçeklerinden topladı. Eğriçayır Yaylası’nda üretmiş olduğumuz bal dünyanın en iyi balı seçilmişti 2019 yılında Montreal’de, Kanada’da. Ondan sonra acayip talep göremeye başladı. Avrupa ülkeleri dahil, Dubai, Japonya, Malezya, ABD gibi ülkelerden talep gördü. Geçen yıl kuraklık olması nedeniyle çok fazla ihracat yapamamıştık ama bul yıl üretmiş olduğumuz bu tonlarca balı dünyanın dört bir tarafına gönderme hedefindeyiz. Tabi öncelikle iç piyasadaki müşterilerimizin taleplerini karşılayacağız, sonra yurt dışına da göndereceğiz. Mersinli arıcılar olarak bu yıl çok mutluyuz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.