Dünya İnsan Hakları Etkinlikleri, Mersin'de Karikatür Sergisi İle Başladı

Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Barosu ve Karikatürcüler Derneği işbirliği ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen Karikatür Sergisi’ne katıldı.

11 Aralık 2019 Çarşamba, 15:53
Dünya İnsan Hakları Etkinlikleri, Mersin'de Karikatür Sergisi İle Başladı
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla birbirinden değerli gazeteci, yazar ve karikatüristlerin bir araya geldiği “Dünya İnsan Hakları Günü Etkinlikleri”, Karikatür Sergisi açılışı ile başladı. Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Barosu ve Karikatürcüler Derneği işbirliği ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen Karikatür Sergisi’ne katıldı. Demokrasinin tıpkı bir çocuk gibi büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Seçer, “Demokrasiyi, hukuk devletini, özgürlükleri yerelden tekrar yeşertmek zorundayız” dedi.
Teoman Ünüsan Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Karikatür Sergisi’nin açılışına Başkan Seçer’in yanı sıra Mersin Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, CHP Parti Meclis Üyesi Fatma Güner, CHP Mersin İl Başkan Vekili Betül Tekçe, CHP Mezitli İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer ve STK başkanları katılım sağladı. Başkan Seçer, sergide ulusal ve uluslararası karikatüristlerin kaleminden çıkmış ve insan hakları temalı 60 karikatürü inceledi. İnsan haklarının önemine vurgu yapılan etkinlikte ayrıca Şehir Tiyatroları oyuncuları da skeç ve tiyatro oyunlarını sergiledi. Skeç ve oyunlar izleyenlerden büyük alkış aldı.
“Hukuk devletine evrilelim”
Başkan Seçer, dünyada ve Türkiye’de çok tartışılan insan hakları kavramı üzerinde farkındalık yaratmak için bir araya geldiklerini vurguladı. Herkesin arzusunun Türkiye’de hukuk devletine evrilmek olduğundan söz eden Seçer, “Bu söylemlerin retorikte kalması bir önem ifade etmiyor. Hepimiz arzu ediyoruz, hukuk devletine evrilelim. Önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Sadece Türkiye’de değil komşu coğrafyalarda, özellikle Ortadoğu coğrafyasında, Kafkaslar’da, hatta hala Balkanlar’da demokrasi tam manasıyla, kurum ve kurallarıyla oturmamış toplumlarda, ülkelerde, insan hak ve hürriyetlerine saldırılar halen devam ediyor. Biz arzu ediyoruz, ülkemiz hukuk devleti olsun. Temel hak ve özgürlükler anayasal hüküm altına alınmış. Burası Muz Cumhuriyeti değil. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Sosyal bir hukuk devleti olarak anayasada tanımlanıyor” diye konuştu.
“Demokrasiyi büyütmek, beslemek, ihya etmek kolay bir durum değil. Yıllarınızı vereceksiniz”
Demokrasinin tıpkı bir çocuk gibi büyütülmesi gerektiğinden bahseden ve ülkede yaşanan sıkıntılardan söz eden Seçer, sözlerine şunları ekledi:
“Hukuk devleti demek adil yargılanmanın olduğu, hakim teminatının olduğu, savunma hakkının olduğu, insanların haklarını özgürce arayabildiği, ifadelerini, sözlerini kimseden çekinmeden, korkmadan söyleyebildiği bir devlet ya da bir toplum anlamına geliyor. Ülkemizde bu sıkıntıları yaşıyoruz. Belki de bir süre daha yaşamaya devam edeceğiz. Ama hiçbir endişem yok. Bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar, çok acılar çekti. Çok mücadeleler verdi. Demokrasi önemli bir kurum. Demokrasiyi büyütmek, beslemek, ihya etmek kolay bir durum değil. Kolay bir olay değil. Yıllarınızı vereceksiniz. Bir çocuğu nasıl bebekliğinden itibaren besliyorsunuz, gece gündüz onun acısıyla acılanıyorsunuz, mutluluğuyla mutlu oluyorsunuz ve büyütüyorsunuz. Demokrasi de böyle el bebek gül bebek büyütülen bir çocuk hüviyetinde.”
“150 yıldır demokrasi mücadelesi veriyoruz”
Türkiye’nin 150 yıldır demokrasi mücadelesi verdiğini ifade eden Seçer, “Bizim demokrasi mücadelemiz uzun yıllara dayanmıyor. Avrupa bizden çok daha önce önemli badireler atlattı. Önemli acılar yaşadı. Toplumsal, kitlesel bunalımlar yaşadı, felaketler yaşadı. Biz şurada 150 yıldır demokrasi mücadelesi veriyoruz ve son kuşak, yakın kuşak, özellikle gençliğini 1970’li ve 80’li yıllarda yaşayan kuşaklar ki burada birçok arkadaşımız var, demokrasi mücadelesinde önemli tahribatlara uğramış, tabiri caizse bedeller ödemiş kuşaklardır” sözlerini kullandı.
“Demokrasilerde çareler tükenmez”
Bir Belediye Başkanı olarak bu tarz söylemlerinin kürsülerde, toplantılarda bir retorik olarak havada asılı kalmasını istemeyeceğini dile getiren Seçer, “Elbette ki bu arzu ettiğim demokrasinin temel kurallarını, prensiplerini, insan hak ve özgürlüklerini yönetim anlayışı içerisinde de uygulamalarımda göstermem lazım. Umut ediyorum bu sıkıntılı günleri hep beraber aşacağız. Demokrasilerde çareler tükenmez. 31 Mart sonrası Türk halkı bizi çare olarak gördü. Sorumluluğumuz ağır, yükümüz ağır. Yoğunuz ama yorgun değiliz. Çalışıyoruz. İnsanlar bize umut bağladı. Umutlarını boşa çıkarma hakkına sahip değiliz. Bunun da farkındayız. Demokrasiyi, hukuk devletini, özgürlükleri yerelden tekrar yeşertmek zorundayız. Burada bu misyonu yüklenecek en önemli misyonerlerden bir tanesi de Belediye Başkanı olarak benim. Bu konuda elimden geleni değil, Türkiye demokrasi adına, Türkiye’nin geleceği adına, Türkiye’nin çağdaş bir ülke olması adına, gereğini yapacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın” dedi.
Seçer, ayrıca tüm katılımcıları bu hafta boyunca düzenlenecek olan etkinliklere davet etti ve Mersin Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz ile Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker’e plaket ve çiçek takdiminde bulundu.
Mersin İnsan Hakları Haftası’nda dopdolu bir programa ev sahipliği yapıyor
Bugün Kongre ve Sergi Sarayı’nda saat 17:00’de Başkanlık Sistemi, KHK’lar ve İnsan Hakları konulu panel düzenlenecek ve Işık Kansu imza günü yapılacak. Panele ve imza gününe Avukat, Karikatürist Cem Koç, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu ve Birgün Gazetesi Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın katılım sağlayacak.
12 Aralık 2019 Perşembe ise saat 11:00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde Türkiye’nin İnsan Hakları Gündemi: Sorunlar, Öneriler ve Medyanın Yaklaşımı konulu panel gerçekleştirilecek. Panelde Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek ve İletişim Bilimci Dr. Ali Haydar Fırat bilgilerini katılımcılar ile paylaşacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin