Dönüşüm Mezitli Gibi Belediyelerimizle Gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi’nde Milletvekilliği de yapmış olan gazeteci, yazar Mustafa Balbay ve gazeteci, yazar Murat Kaplan, Mezitli Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet buluşmasının konuğu oldu.

30 Ekim 2019 Çarşamba, 12:36
Dönüşüm Mezitli Gibi Belediyelerimizle Gelecek
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatro’da gerçekleşen toplantıda konuşan Balbay, Mezitli’de gördüklerinden çok etkilendiğini ifade ederek;“Karanlığa laf edeceğine bir ışıkta sen yak söylemi işte burada olmaya başlamış. Bugün Mezitli Belediyesi’nin yaptığını yarın başka belediyeler görerek uygulamak isteyecekler. Dönüşüm böyle böyle gelecek” dedi.
Yazar Celal Soycan’ın yönettiği ve Mezitlililerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Mustafa Balbay, “Mersin’e pek çok kez geldim. Ama bugün gördüğüm şeylerden çok etkilendim. Gündüz zihinsel engelli kardeşlerimizin balosuna katıldık. Çalışmaları yerinde gördük. Özellikle Belediye Başkanımız Neşet Tarhan’la sokak ekonomisi ve üniversite öğrencilerine yönelik sokak kütüphaneleri çalışmalarını çok beğendim. İşte Türkiye’de dönüşüm bir yerinden başladı. ‘Karanlığa laf edeceğine bir ışıkta sen yak’ söylemi işte burada olmaya başlamış. Mezitli’ye gelerek birkaç saat kitap üzerine konuşuyor olmamız da bu değişimin işaretleridir. Bugün Mezitli Belediyesi’nin yaptığını yarın başka belediyeler görerek uygulamak isteyecekler. Dönüşüm böyle böyle gelecek. Mezitli’ye bir daha geldiğimizde sokaklarda kitapları görüp ‘İlk başladığı günü hatırlıyorum’ demeyi istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Önemli olaylar, son dakika gelişmeleri, personel alım ilanları ve diğer tüm konulardan daha hızlı haberdar olmak için @mersinhaber instagram hesabını takip ediniz.
Atatürk’ten alıntılar yaparak Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmanın öneminden bahsetti. Bugünkü iktidarın gelebilmesi için Atatürk ilke ve devrimlerinin karalanmaya çalışıldığını ve aydınların katledildiğini belirten Balbay, toplumla barışık ve aydınlık fikirler üreten insanların toplum Cumhuriyet ışığını yaymaması için öldürüldüğünü savundu.
Deniz Gezmiş’ten başlayarak öldürülen aydınları tek tek sayan Balbay, “Katledilen tüm aydınlarımızın profili aynı. Hepsi, aydın, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerine inanan ve tam bağımsız bir Türkiye’yi savunan isimlerdi. Bir aydın katledildiğinde toplumun bütün kesimleri ondan eşit şekilde etkilenir. Çünkü bir aydın toplumun tüm kesimlerine ışık verendir.Aydın sadece yaşadığı dönemi değil sonraki yüzyıllar için de söyleyecekleri olan insanlardır. Deniz Gezmiş, Tam Bağımsız Türkiye sloganıyla Amerikan emperyalizminin sembolü 6. Filo’ya hayır derken, kendisine milliyetçi diyenler, o gemilere karşı şükür namazı kılıyordu. Bu denli ülkesinin bağımsızlığını savunuyordu. Onunla aynı dönem gençlik hareketlerine katılan Bil Clinton Amerikan başkanı olurken, biz Deniz Gezmiş’i astık. Asmak yerine birazcık anlamaya çalışsaydık Türkiye çok daha farklı yerde olur bugünkü konuştuğumuz hiçbir şeyi konuşmuyor olurduk. Maalesef aydınlarımız tarihimiz boyunca çok büyük bedeller ödediler. Tüm bunların özeti ise bugün böyle bir iktidarın gelmesi için o aydınların katledilmesi gerekiyordu. 20. Yüzyıl boyunca bedel ödeyerek canlarını kaybeden aydınlarımıza borcumuzu ancak onların düşüncelerini bu ülkenin yönetimini temsil ederek ödeyebiliriz” diye konuştu.

Yeni siyasi oluşumların Ak Parti döneminin sonunu getireceğine dair yorumlara katılmadığını da belirten Balbay, “Elbette haklılık payı var ama bizim bunlara bakmamamız lazım. Bizim bu iktidara karşı yeni bir alternatif seçeneği oluşturmamız gerekiyor. Siyasetle uğraştığım dönemde yurtdışına çıktığımda en çok yaşadığım baskı çok tutucu olduğumuz ve Müslüman Demokratlara biraz daha ılımlı olmamız gerektiği yönünde idi. Şimdi aynı kişiler bize Ak Parti iktidarı ile tam mücadele etmiyorsunuz eleştirisini getiriyorlar. Tek gerçek var. Siyasi İslam’ın bu topluma verebileceği bir şey kalmadı. Elimizde tek Mustafa Kemal’in aydınlanması kaldı. Bunu büyütmek ve fikirlerimizi ve geleceği bunun üzerine inşa etmek gerekiyor. Mezitli Belediyemizin başarısı, İstanbul ve Ankara Belediyelerinde ki yaşanan dönüşüm bize Ilımlı İslam’ın politika üretemediği mesajını veriyor. Bize ılımlı değil ilimli İslam lazım. Onlar çöküyor o zaman CHP iktidarı gelecek diye bakmadan bizim kendimizi alternatif olarak sunabilmemiz lazım. Ortak paydaları olandan bizde payımızı almamız lazım. 1980 öncesi sağ partiler dahil bütün partilerde ön seçim vardı. Son yıllarda bütün partilerin parti içi demokrasilerinin yara aldığını görerek bunu aşacak çözümler üretmemiz lazım. Şu anda içinde ‘daha iyi olabilir’ sesi çıkan tek parti CHP. İyi mi değil, ama daha iyi olabilir. Böyle olmaz deyip kestirip atmak ta çözüm değil adım adım ama hep beraber ilerleyeceğiz” dedi.

Gazeteci Yazar Murat Kaplan da CheGuevara’nın hayatını anlattığı ilk kitabından alıntılar yaptığı konuşmasında Cumhuriyet değerlerinin köklü yapısının asla yıkılamayacak temeller üzerine kurulduğunu söyledi. Bundan sonra 30-40 yıl daha siyasal İslam’ın iktidar olamayacağını savunan Kaplan, “Sağlam temeller üzerinde kurulmuş olan Türkiye’miz, bir parti geldi 125 yıl iktidar oldu, oradan onu burandan bunu aldı diye yıkılacak bir sistem değil. Bu ülke kurulurken savaşlar yapılmış, şehitler verilmiş, sağlam bir dış politika izlenerek topraklarımız genişlemiştir. Oraya İmam Hatip tabelası asarım, vali çıkar Cumhuriyet kutlamalarını yasaklar, sandıkta şunu yaparım diyerek yıkılmaz. Bunların hepsi bir rüzgâra bakar. Bu dalganın önünde ne olacaklarına toplum karar verir. Ama ben bu mücadelenin yan yana gelerek büyütülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Türkiye’nin bugünlere çok zor koşullarda geldiğini belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından 1 yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurması, hemen arkasından Cumhuriyeti ilan etmesinin ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Onun Cumhuriyetin ilanı ile öldüğü döneme kadar 15 yılda yaptıklarını ne kadar iyi anlarsak, günümüzdeki iktidarım 15 yıldır yapmadıklarını daha iyi görürüz. Bizden sonra gelecek çocuklarımıza görevlerimizi çok daha iyi yerine getirmemiz gerekiyor. Bu uğurda mücadele edenlere borcumuzu ödememiz gerekiyor” diye konuştu.
Etkinlikte opera sanatçısı Murat Utku, yaşamından kesitler sunduğu Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Utku’nun Atatürk’ün yaşamı, sanata ve değerlere bakış açısıyla ilgili anlatımları sık sık alkışlarla kesildi.
Başkan Neşet Tarhan’ın konuk yazarlara Soli Pompeiopolis işlemesinin yer aldığı anı tabağı ve çiçek sunduğu gecede sonrası imza etkinliği de yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti

Mersin Haber ,Mersin