Diz Ağrılarına Robotik Çözüm

Robot destekli teknolojiyi diz ağrılarının tedavisinde etkin bir şekilde kullanan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kemal Doğan, robotik cerrahi çözüme dair merak edilen soruları cevapladı.

26 Mayıs 2021 Çarşamba, 16:06
G: 26.05.2021 - 16:10
Diz Ağrılarına Robotik Çözüm
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Diz Ağrılarının Tedavisinde Kullanılan Teknolojik Gelişmeler Neler?
Ortopedi alanı teknolojik gelişmelerden çok fazla faydalanan bir branş. Yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak diz problemlerinin tedavisinde farklı teknik ve yöntemler kullanılabiliyor. Ön çapraz bağ kopması, menisküs yırtılması gibi problemlerin tedavisinde kullanılan diz artroskopisi bunlardan biri. Bu yöntem sayesinde; diz eklemine milimetrik kesilerle kamerayla girilerek, tedavi gerçekleştiriliyor. Kapalı cerrahi yöntem olarak bilinen diz artroskopisiyle iyileşme süreci de çok daha hızlı oluyor.
Diğer bir önemli teknolojik gelişme de diz protez ameliyatlarında kullanılıyor. Diz ağrısının en yaygın nedeni olan kireçlenme tedavilerinde, 50 yaşın üstündeki hastalara robotik cerrahi yöntemle diz protezleri uyguluyoruz. Günümüzde robotik diz protezi ameliyatı ortopedik cerrahi alanında altın standart haline geldi. Bu gelişme hem hastaların hem doktorların yüzünü güldürüyor.

Diz Protezinde Robotik Cerrahi Nedir?
Robotik cerrahide robotik cihaz ile ameliyat öncesi hastanın dizi yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemiyle görüntülenerek bilgisayar ortamına üç boyutlu olarak aktarılıyor. Bu görüntüleme sayesinde ameliyat detaylı şekilde planlanıyor. Kesilerin boyutu, yeri, protezin boyutu, nereye yerleştirileceği ve hasta anatomisine uyumu incelikle hesaplanıyor. Ameliyat esnasında da planlanan şekilde dizin sadece hasarlı bölümüne tamamen hastanın dizine özgü hassas bir şekilde protez yerleştiriliyor. Tüm bu işlemler robot rehberliğinde cerrah tarafından gerçekleştiriliyor.

Robotik Cerrahinin Avantajları Neler?
“işlem sonrası hasta dizini kendi dizi gibi hissediyor.”
Son teknolojik yöntem olan robotik diz protezi yönteminin sağladığı birçok avantaj var. Fakat en önemli avantajı protezin tam doğrulukta diz eklemine yerleştirilmesi. Protezin yüksek doğrulukta yerleştirilmesiyle, ameliyat sonrası hasta dizini doğal dizi gibi hissediyor. Robotik diz cerrahisi küçük bir kesi ile gerçekleştiriliyor ve bu yöntemle gerçekleştirilen diz protezi ameliyatlarında dizdeki tüm bağlar ve kemik stoğu korunuyor. Aynı zamanda çevre doku travması minimum düzeyde oluyor. Tüm bu avantajlar hastanın daha hızlı ve ağrısız iyileşmesine olanak sağlıyor. Hasta günlük hayatına çok daha kısa sürede dönüyor. Robotik Cerrahide protezler hastanın dizine yüksek doğrulukta yerleştirildiği için uygulanan protezin ömrü de daha uzun olur. Bu yöntemle protezin kullanım süresi 20-25 yıla kadar çıkıyor.

Robotik Diz Protezi Sonrası Hastayı Ne Bekliyor?
“Hastaların ameliyat sonrası ağrıları diniyor.”
Hastalarımız uyutmayan şiddetli ağrılarla bize başvuruyorlar. Bu ağrılar yaşam kalitelerini çok etkilemiş oluyor. Neredeyse hasta doğru düzgün yürüyememeye ve geceleri uyuyamamaya başlıyor. Bu durum hastaları hem psikolojik hem fiziksel olarak çok etkiliyor. Ameliyatını gerçekleştirdiğimiz hastalar bir gün sonra destekle, neredeyse dört hafta içerisinde de desteksiz yürümeye başlayabiliyor. Hastalarımız dizini tam bükebiliyor. Merdiven çıkmaya, yürümeye çok rahat bir şekilde geri dönüyor. Araba kullanmaya iki hafta sonra başlayabiliyor. Ameliyat öncesi yaşadığı dayanılmaz ağrıları diniyor. Bize ulaşan bazı hastalarımız robotik diz protezi ameliyatla hayata yeniden döndüğünü söylüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı

Mersin Haber ,Mersin