Dinçer, "Mersin’e Acilen Sanayi Yerleşkesi Kurulmalı"

Komşu illerde sanayi hamleleri yapılırken, Mersin’de İmalat ve tamirat alanlarında mal ve hizmet üreten esnaf ve sanatkârlarının %76’sının mahalle aralarında, apartman altlarında, bodrum katlarında sağlıksız ortamlarda, çağdışı görüntülerle hizmet verdiğine dikkat çekti.

12 Ekim 2020 Pazartesi, 15:24
Dinçer, "Mersin’e Acilen Sanayi Yerleşkesi Kurulmalı"
-

Başkan Dinçer, “Bölgemizde sanayi ve imalat sektöründeki meslek kollarının iş hacimlerine, iş akışlarına, iş planlarına ve üretim hacimlerine bağlı olarak en az 200 metrekareden başlayacak ve farklı büyüklüklerde olacak şekilde açık ve kapalı alanlara sahip 5 bin işyeri kapasiteli ihtisas sanayi sitelerine ihtiyaç var” dedi.
*Dinçer “Söz konusu sitelerde her sektörün bir arada kümeleneceği, bütün sektörlerin ortak olarak kullanabilmelerine imkan tanıyan AR-GE merkezi ve iş geliştirme merkezi, mesleki eğitim okulu, fuar ve toplantı alanları, sosyal ve sağlık tesislerini bir arada bulunmalı. Böylelikle kente, bölgeye ve uluslararası pazarlara mal ve hizmet üretecek işletmelerin bir arada olacağı sanayi yerleşkesi oluşturulmalı” diye konuştu.
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, kent merkezinde kangren haline gelen sanayi sitesi sorununun mutlak suretle çözülmesi gerektiğini söyledi. Mahalle aralarında, apartman altlarında dağınık ve plansız şekilde hizmet veren imalatçı ve tamirci işletmelerinin insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra görüntü, gürültü ve çevre kirliliğine neden olduğuna vurgu yapan Dinçer, “ Sanayi esnafımız artık bünyesinde, İş geliştirme merkezi, mesleki eğitim okulu, toplantı ve fuar alanları, sosyal ve sağlık tesisleri bir arada bulunan modern ve çağdaş sanayi yerleşkelerinde hizmet vermek istiyor” dedi.
Mersin’in sanayi sitesi fakiri bir kent olduğunu, bu makus kaderi kırmak adına yerel ve genel idare temsilcilerinden feryatlarına kulak vermelerini beklediklerini kaydeden Dinçer, “ Kent ticaretinin ve sanayisinin gelişimi, çevre ve insan sağlığının korunması, kent içerisinde, mahalle aralarında ve apartman altlarında tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalan esnaf-sanatkarlarımızın acilen planlı, düzenli ve modern sanayi sitesi alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bugün kentimizde İmalat ve tamirat alanlarında mal ve hizmet üreten esnaf ve sanatkârlarımızın %76’sı kent içerisinde apartman altlarında, mahalle aralarında tehlikeli ve çok tehlikeli mesleki faaliyet alanlarında çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen, modern çalışma koşullarından uzak bir şekilde faaliyet yürütmektedir” diye konuştu.
Mersin’de Matbaacı, Mermerci, Mobilyacı, Otomotiv Bakım ve Tamirciliği, Boyacılığı, Kaportacılık, Elektrikçilik, Lastikçi, Kaynakçı, Demirci, hurdacı, geri dönüşümcü, tekstil ve konfeksiyon meslek dallarında hizmet veren 5467 esnaf sanatkardan 1358’inin Mersin Sanayi Sitesi, Tırmıl Sanayi Sitesi, Mezitli Sanayi Sitesi, Toroslar Sanayi Sitesi’nde; 4109 esnaf sanatkarın ise sanayi sitesi dışında faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Başkan Dinçer “ Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne üye olan işletmelerce küçük sanayi sitesi için ihtiyaç duyulan işyeri sayısı 4109’dur. Bu sanayi sitesi alanında işyeri büyüklükleri 200-1000m2 arasında olup ihtiyaç duyulan parsel alanı net 1.643.600 m2 dir. Sanayi sitesinde yol, otopark ve sosyal tesisler için gereken toplam alan ise 3.287.200 m2 dir” dedi.
Başkan Dinçer şöyle devam etti : “Eski Mersin olarak bilinen Akdeniz’de biri 1970’li yıllarda yapılmış, ancak şehrin merkezinde kalmış, artık günümüz şartlarında üretim için optimum bir ölçek oluşturmayan, yapı olarak da küçük ve eski yapılardan oluşan sanayi sitesi ile Tırmıl Sanayi sitesi haricinde sanayi sitemiz yok. Mersin hızla büyüyor, kentimize mevcut sanayi siteleri artık yakışmıyor. Bugün komşu illerimize bakacak olursak hepsi sanayi sitesi zengini. Küçük sanayi sitelerinin harici organize sanayi siteleri almış başını gidiyor. Biz ise hala kentimize sanayi sitesi kazandırma kavgasındayız ve bu kavgamızda da yalnız bırakılıyoruz . Şehrimizin içerisinde mal ve hizmet üretmeye çalışan, esnaf - sanatkar teşkilatımıza modern, teknik ve altyapı kapasitesi gelişmiş küçük sanayi siteleri yapılması için her türlü girişim, müracaat, araştırma ve başvuru yapılmıştır. Bu başvurularımız sonucu Toroslar Bölgesinde dönemin Valisi tarafından sanayi sitesi olarak kullanılmak üzere tahsis edilen 2 bin 500 dönüm arazi üzülerek söylüyoruz ki yine dönemin yerel idarecileri ve meclis üyelerince konut alanına çevrildi. Kentimize modern sanayi sitesi kurulması için verdiğimiz mücadelede yerel idarelerce yüz üstü bırakıldık” diye konuştu.
Açıklamasının devamında kentlerin yapılanmasında, planlanmasında yerel yönetimlerin önemini vurgulayan Başkan Dinçer, “ Hemen yanı başımızdaki Konya, Gaziantep, Kayseri, Niğde gibi iller, sanayi sitelerinde, organize sanayi sitelerinde aldı başını gitti. Buradaki yerel idareler modern sanayi siteleri kurulması için imalatçı/tamirci esnafına ücretsiz yer tahsis ediyor. Diyor ki “Alın size arsa, mahalle aralarından, apartman altlarından, bodrumlardan çıkın halkımıza modern yerlerde hizmet verin” Bizler ise burada yerel idarelere “Biz büyümek istiyoruz, modern yerlerde hizmet vermek istiyoruz, bize yer gösterin diyoruz” ama maalesef sözümüzü dinleyen yok. Bazı yerlerde ise yerel idareler bizlere arsaları en yüksek fiyattan satmanın hesabı yapılıyor. Bu durum bizleri çok üzüyor” dedi. Dinçer sözlerini şöyle tamamladı :
“Mersin’in modern sanayi sitesi yerleşkesine kavuşmasının zamanı gelip geçiyor. Artık bir gün kaybına dahi tahammülümüz yok. Büyükşehir ve alt birim belediye başkanlarımızı bu konuda göreve davet ediyoruz. Yine yerel ve genel idareler bir an önce bu konuya duyarlılık gösterip, arazi konusunda gereken araştırma, incelemeleri yapmalı, kent planında sanayi sitesi olarak yer belirlemelidir. İlimize yapılacak bir modern sanayi sitesi, hem hizmet kalitesi ve kapasitesini arttıracak, hem de istihdama olan katkıyı arttıracaktır. Her zaman söylüyoruz kalkınmanın rotası sanayidir ve sanayi siteleri bulundukları bölgeye ivme kazandırır. İlimize kazandırılacak bir sanayi yerleşkesinin bölgeyi cazibe merkezi haline dönüştüreceği unutulmamalıdır”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin