Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Özellikle sıcak bölgelerde yetişen ve halk arasında Dikenli incir olarak da adlandırılan Hint inciri, yada bir başka ismiyle Lap inciri Tarsus ve köylerinde geçim kaynağı oldu.
Bundan 10 yıl kadar evvelinde kimsenin önem vermediği ve dikenleri yüzünden toplamadığı dikenli incir özellikle soğutulup yenilince ve bilimsel olarak yararı keşfedilince büyük ilgi odağı oldu.
Tarsus ve özellikle Taşobası ve yöresinde bol yetişip toplanan dikenli incir seyyar esnaflarda tanesi 1 TL’den alıcı buluyor.
Köylülerin eldiven takarak topladığı dikenli incirler sandıkla yada taneyle satılıyor. İncirin tanesi 25-35 kuruş arasında değişirken bunu soğutup soyarak yenmesi için servis edenler ise tanesini 1 TL’den satıyor.
Böylece ürünü hiçbir emek çekmeden yetiştiren ve toplayanlar ile özellikle taneyle satıcılar büyük paralar kazanıyor. Böylece köylüler bu dikenli incir sayesinde geçimlerini sağlıyorlar. Tarsus’ta şu sıralar dikenli incir hasadı hızla devam ederken her köşe başında bir seyyar satıcıda buzların üzerinde yada soğuk su ve boz konulmuş kovalarda dikenli incir bulmak mümkün.
Tarsuslular dikenli inciri o kadar çok seviyor ki, bir defada en az 5 tane yiyenler olduğu gibi 10 tane inciri bile 5 dakikada yiyenlere rastlamak mümkün. Ancak çok yenildiğinde ise sindirim sisteminde bozukluk yapan dikenli inciri günde 3-5 tane arasında tüketmek gerekiyor.
DİKENLİ İNCİRİN FAZLASI BAĞIRSAKLARA ZARAR VERİYOR
Yaz aylarında Çukurova’da özellikle Tarsus, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye bölgelerinde, tüketiciyle buluşan dikenli incirin çekirdekleri, çok tüketildiği takdirde tehlike yaratabiliyor.
Özel Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, doğal ortamda yetişmesi, ucuzluğu, lezzeti ve C vitamini deposu olması nedeniyle çok tüketilen bir meyve olan dikenli incirin yeterince yendiğinde bağırsakları çalıştırmasının yanında, sınır aşıldığında ise çekirdeklerinin tıkamaya yol açabileceğini söyledi. Op. Dr. Karakan, "Bazı vakalarda çekirdekleri ameliyatla çıkarmak zorunda kalıyoruz dedi.
Uzmanlara göre C vitamini yönünden çok zengin olan dikenli incir, tokluk hissi veren, bağırsakları çalıştıran ve lezzeti nedeniyle tercih edenlerin yanı sıra diyet yapanların da ilgisini çeken bir meyve. Yaz aylarında seyyar tezgahlarda buzun üstünde soğutularak satılan dikenli incir, katkısız olması nedeniyle de her yaş grubundan insan tarafından gönül rahatlığıyla tüketiliyor. Dikenli incir, Akdeniz Bölgesi'nde 'Frenk inciri' ya da 'Hint inciri' olarak da biliniyor.
Tarsus Ekspres Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.