CHP’li Başarır: “Öğretmenler Atama Beklerken Atanamayan Öğretmen Sayısı Artacak”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ortaöğretim sisteminde yapılacak olan değişiklik açıklamalarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

22 Mayıs 2019 Çarşamba, 12:12
CHP’li Başarır: “Öğretmenler Atama Beklerken Atanamayan Öğretmen Sayısı Artacak”
-

CHP’li Başarır, getirilen yeni sistemle 60 ila 70 bin arası öğretmenimizin norm kadro dışında kalacağı ve atanamayan öğretmen sayısının buna bağlı olarak daha da artacağını belirterek; “Atanamadığı için intihar eden 42 öğretmenimizin acısı daha dinmemişken, hali hazırda atanamayan 450 bin üzerinde öğretmenimiz varken, yeni sistemle bu sayının artması ve sonucunda oluşabilecek intihar vakalarının artması durumunda kim ya da kimler sorumlu olacaktır?”sorusunu yöneltti.
Yeni Sistem İçin Kimlerden Ya Da Hangi Kuruluşlardan Görüş Aldınız?
17 yılda 15 kez eğitim ve öğretim sisteminde değişiklikler olduğuna dikkat çeken Ali Mahir Başarır, “söz konusu yeni sistem için kimlerden ya da hangi kuruluşlardan öneri alınmıştır?” sorusunun yanıtlanmasını istedi.
Sonu Hüsranla Biten Fatih Projesi’nde Olduğu Gibi Kariyer Ofislerinde De Dışarıdan Uzmanlar Mı Görevlendirilecektir?
Yazılı soru önergesinde yeni uygulamaya konulacak olan “kariyer ofisleri”ne de değinen CHP’li Başarır, “bu kariyer ofislerinde hangi branştan öğretmenler görevlendirilecektir? Ya da sonu hüsranla biten Fatih Projesi’nde olduğu gibi kariyer ofislerinde de dışarıdan uzmanlar mı görevlendirilecektir?” sorusuna yanıt aradı.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır yazılı soru önergesinde;
“Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde ortaöğretim sisteminde yapılacak olan değişikliklerle ilgili bir açıklama yapmıştır. Yapılan açıklamaya ve Milli Eğitim Bakanlığını tarafından yapılan “Lisede Ne Yaptık?” başlıklı sunuma göre; ortaöğretim sınıflarında ders saatlerinin düşürüleceği, 12. Sınıflarda matematik dersinin zorunlu olup olmayacağının bir netlik kazanmadığı, 10 ve 11. Sınıflarda görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılacağı ve 12. sınıflar için beden eğitimi dersinin tamamen müfredattan çıkarılacağı, kariyer ofislerinin uygulamaya geçirileceği, yeni sistemin 2020-2021 eğitim-öğretim yılında uygulanacağı anlaşılmıştır.
Yeni sistemle birlikte birçok branşta toplamda 60-70 bin öğretmenimizin norm kadro dışı kalacağı düşünülmektedir. Bu durumda norm kadro dışı kalacak öğretmenlerimizin nasıl değerlendirileceği belirsizliğini korurken, belirli branşlarda da atanamayan öğretmenlerimizin atanma hayalleri tamamen sona erecektir.
Ayrıca, geçtiğimiz hafta MEB’de bir istifa gerçekleştiği, Ortaöğretim Genel Müdürü Cevdet Vural’ın, Bakan Yardımcısı Mustafa Safran ile “…bu sistemde binlerce öğretmen norm dışına çıkacak…” diyerek uyardığı, konuya ilişkin 6-7 adet rapor hazırladığı ve bu raporların ve uyarısının dikkate alınmadığı için istifa ettiği kamuoyunda konuşulmaktadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:
Hangi dersler müfredattan çıkarılacaktır?
9,10 ve 11. sınıflarda matematik dersi zorunlu dersler içerisine alınacakken, bu durum 12. sınıflar için de geçerli midir?
10 ve 11. Sınıflarda görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarıldığı doğru mudur?
12. Sınıflarda beden eğitimi dersinin tamamen kaldırılacağı doğru mudur?
Yeni ortaöğretim sisteminde hangi branşlarda kaç öğretmenimiz norm dışı kalacaktır?
Atanamadığı için intihar eden 42 öğretmenimizin acısı daha dinmemişken, hali hazırda atanamayan 450 bin üzerinde öğretmenimiz varken, yeni sistemle bu sayının artması ve sonucunda oluşabilecek intihar vakalarının artması durumunda kim ya da kimler sorumlu olacaktır?
Yeni sistemle norm kadro dışında kalacak öğretmenlerimiz için nasıl bir değerlendirme yapılmaktadır?
2020-2021 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya geçilmesi düşünülen bu sistemin tüm detayları ne zaman kamuoyuyla paylaşılacaktır?
Söz konusu yeni sistem için kimlerden ya da hangi kuruluşlardan öneri alınmıştır?
Yeni sistemde Kariyer Ofislerinin uygulamaya konulacağı anlaşılmaktadır. Bu kariyer ofislerinde hangi branştan öğretmenler görevlendirilecektir? Ya da sonu hüsranla biten Fatih Projesi’nde olduğu gibi kariyer ofislerinde dışarıdan uzmanlar mı görevlendirilecektir?
2024 yılında üniversite giriş sınavında değişiklikler yapılacak mıdır? Yapılacaksa bu değişimler neler olacaktır?
Ortaöğretim Genel Müdürü Cevdet Vural’ın, Bakan Yardımcısı Mustafa Safran’la “…bu sistemde binlerce öğretmen norm dışına çıkacak…” gerekçesi ile tartışıp istifa ettiği doğru mudur?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin