Çamlıbel ve Karaduvar, Kentsel Tasarım Yarışmalarıyla Yenilenecek! Büyükşehir’den İlçelerin Kimliğine Uygun Kavşak Peyzaj Tasarım Yarışması

Büyükşehir Belediyesi, kent kimliğinde önemli bir yeri bulunan mahalleleri yenilemeye hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı, Karaduvar ve Çamlıbel mahallelerinin kentsel tasarımı için yarışmalar düzenliyor.

08 Ekim 2020 Perşembe, 06:25
Çamlıbel ve Karaduvar, Kentsel Tasarım Yarışmalarıyla Yenilenecek! Büyükşehir’den İlçelerin Kimliğine Uygun Kavşak Peyzaj Tasarım Yarışması
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Erdemli, Tarsus ve Silifke ilçelerinde önemli noktalarda bulunan kavşaklar için de güzel sanatlar ve Peyzaj Tasarım Yarışması gerçekleştirecek olan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda ilçelerin ve mahallelerin kimliğine ve dokusuna uygun yaratıcı fikirleri yarıştıracak.
Kentsel Tasarım Yarışması ile Çamlıbel ve Karaduvar mahallelerinin kimliğine katkı sağlayacak, doğal ve kültürel çevreye uyumlu, özgün öneriler geliştiren projeler elde edilmesi amaçlanıyor. Kavşak Peyzaj Tasarım Yarışması ile de Erdemli İlçesi’nde yer alan limonlu kavşak, Tarsus İlçesi’nde yer alan üzümlü kavşak, Silifke İlçesi’nde yer alan keklikli kavşak, halkoyunları kavşağı, Atayurt (çilek) kavşağı bölgesinde peyzaj ve güzel sanatlar açısından ilçelerin kimliğiyle bütünleşen bir proje hazırlanacak.

Karaduvar, canlı ve düzenli bir görünüme kavuşacak
Doğusunda termik santral, kuzeyinde petrol depolama tesisleri, batısında ise Mersin Serbest Bölge, fabrikalar ve liman ile çevrilmiş durumda olan Karaduvar Mahallesi, Mersin’in sanayi bölgesine sıkışmış bir yerleşim yeri konumunda bulunuyor. Karaduvar’ın yeni bir görünüme kavuşmasını amaçlayan yarışma kapsamında belirli alanlarda sembolik heykeller ve resimlerin olduğu yüzeyler oluşturularak, Karaduvar’ın kimliğine katkı sağlanacak. Ayrıca, bina cephelerinde görüntü kirliliği oluşturan tabela, klima, çanak anten gibi eklentilerin kaldırılarak mahallenin düzenli bir görünüme kavuşması ve canlanması sağlanacak. Balıkçıların yoğun olduğu Karaduvar’da bu çalışmalarla bir bütünlük sağlanarak, Mersin’in doğusunda her yönüyle bir “balıkçı kasabası” oluşturulması öngörülüyor.

“Karaduvar kentsel tasarım projemizin startını vermiş bulunuyoruz”
Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Kutlu Sezen, Başkan Vahap Seçer öncülüğünde kentin çeşitli bölgeleri için planlanan projelerle ilgili çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, ekiplerin gerekli fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdiğini söyledi. Sezen, “Karaduvar balık satış ünitelerinin bulunduğu bölgede Karaduvar kentsel tasarım projemizin startını vermiş bulunuyoruz. D 400 karayolundan balık satışı işletmelerinin bulunduğu bölgeye kadar çeşitli fonksiyonlar yer alıyor. Bunlardan bazıları fide ve fidan satış birimleri. Daha sonra aşağıya sahile indiğimiz zaman ise balık işletmeleri bulunuyor. Balık işletmelerinin büyük bir bölümü niteliksiz. Bu niteliksiz yapı stokunu biraz eriterek, özgün bir mimari, sürdürülebilir bir kent yaratmak amacıyla bölgede ulusal çapta bir yarışma düzenlenecek” dedi.

Kentin odak noktalarından biri olan Çamlıbel yeniden parlayacak
Çamlıbel Mahallesi, gerek sosyal dokusu, gerekse yapıların bir araya gelişlerinin zaman içinde bir bütün olarak ortaya koydukları etki ile kendine özgü bir karaktere sahip bulunuyor. Düzenlenen yarışma ile geçmişte kentin odak noktalarından biri olan fakat günümüzde yeme-içme, giyim gibi ticari birimlerin varlığına karşın nitelikli ve canlı alışveriş bölgesi özelliğini de giderek yitirmeye başlayan Çamlıbel’in yeniden canlandırılması amaçlanıyor.

“Kentsel bir yenileme, sokak, meydan, kaldırım, park düzenleme çalışmaları yapmayı düşünüyoruz”
Çamlıbel Mahallesi kentsel tasarım yarışmasından söz eden Etüt ve Projeler Daire Başkanı Kutlu Sezen, “Kiliseden başlayan Efrenk Deresi’ne kadar devam eden Atatürk Bulvarı üzerinde kentsel yenileme, sokak, meydan, kaldırım, park düzenleme çalışmaları yapmayı düşünüyoruz. Yaşanan otopark sıkıntıları ve aydınlatma problemlerini çözerek, nitelikli araç, yaya, bisiklet kullanımını güçlendirmek maksadıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların tümünü toparlayıp bir yarışma programı adı altında ulusal mecrada sonuçlandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Kentin değerlerine uygun tasarımlar elde etmeyi hedeflemekteyiz”
Bir diğer proje konusunun da ilçelerin giriş noktalarındaki kavşak tasarımı olduğunu belirten Kutlu Sezen, “Bu yarışmanın amacı bu kavşaklarda bulunan peyzaj düzenlemesini daha nitelikli bir hale getirme. Bölgede güzel sanatlar eserlerine yer vermek, heykellere resim panolarına yer vermek. Bu bağlamda daha özgün, kentin değerlerine uygun tasarımlar elde etmeyi hedeflemekteyiz. En kısa zamanda hem Karaduvar’da hem Çamlıbel’de hem de beş kavşağımızdaki tasarım sürecini sonuçlandırmayı ve hayata geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Konunun uzmanları jüri koltuğunda yer alacak
Yarışmalara katılacaklardan tüm işlevlerde çevreye duyarlı ve erişilebilir tasarımlar isteniyor. Alanlarında uzman öğretim üyeleri, meslek odalarından belirlenen mimarlar, kentsel tasarımcılar, sanatçılar ve peyzaj mimarlarının jüri üyeliğini yapacağı yarışmaların süreci ve işlemleri devam ediyor. Yarışmanın ilana çıkıldıktan sonra 2 ay içerisinde sonuçlandırılması planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin