Camilerde Okunan Ezana Standart Geliyor

Diyanet, camilerden yükselen ezan ve salalara bir standart getirmek, kullanılan cihazların ses düzeyini ayarlamak ve müezzinlere ses eğitimi vermek için bir çalışma başlattı.

21 Şubat 2017 Salı, 11:29
Camilerde Okunan Ezana Standart Geliyor
-

Diyanet İşleri Başkanlığı ezanın usulüne uygun ve güzel okunması için ses cihazları konusunda yeni standartlar belirledi. Din görevlilerine özel ses eğitimi için başlatılan çalışma ile ilgili bilgi veren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Camilerden yükselen hem ezan hem de salalara bir standart getirmek, hem ses hem de kullanılan cihazlar açısından ezanın daha güzel okunması açısından bir standart getirmeye yönelik bir çalışma başlatıldı" dedi.

RAMAZAN'A YETİŞECEK

Cihazların teknik açıdan bakımını Ramazan ayına kadar yetiştirmek istediklerini belirten Ünal, "Ses cihazlarının bütünüyle elden geçirilmesi, insan zihnini, kulağını rahatsız eden gürültü olarak nitelendirilen seslerin ortadan kaldırılmasını arzu ediyoruz. Bu, ibadet edenlerin daha huzurlu ibadet etmelerine imkan sağlayacak ve namaza yönelik çağrıyı insanların daha sağlıklı bir şekilde anlamasını sağlayacak bir süreçtir" diye konuştu.



"BİR TAKIM ŞİKAYETLER VAR"

Müezzinlerin ses eğitimleri için yapılan çalışmaları anlatan Ünal, "Özellikle okunmasına yönelik bir kursumuz var. Gelen bir takım şikayetler var. Gelen olumlu tepkiler dışında olumsuz tepkilerde var. Diyanet İşleri Başkanlığı hizmet kalitesini yükseltmek adına toplum nezdinde ki kurumsal itibarını yükseltebilmek için sorun olarak gördüğü bu alanı tümden ortadan kaldırmak için önce kötü örnekleri iyileştirmek, daha sonra da iyileri daha da iyileştirmek için bir strateji üzerinde çalıştı. Mercek altına alınan illerde tamamen cihazların elden geçirilmesi, sesin ayarlanması, yakın mesafedeki evleri rahatsız etmeyecek düzeyde belirli bir desibelde sesin kontrol edilmesi, özellikle de ses kalitesi sorunlu olan cihazlardan yükselen o ara seslerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir çalışmadır" ifadesini kullandı.

DESİBEL AYARLARI YAPILACAK

Binaların camilere çok yakın olduğu yerlerde ses oranı belirlendiğinin altını çizen Ünal, "Uzmanlar tarafından uygun görülen hem çağrının ulaşması hem de yakın mesafede oturanların rahatsız olmaması açısından böyle bir ses oranı belirlendi. Buna uygun olarak bir ölçüm süreci belirledik. Belirli süre içerisinde bunun ölçülmesini arzu ediyoruz. Ramazan'a da hazır hale getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

EZAN OKUNUŞUNA STANDART GELECEK

Bu konunun muhatabının müezzinler olduğunu ifade eden Ünal, "Muhatabımız müezzinler, bu konuda standart okuma oluşsun, arkasından da güzel okumaya yönelik makamla ezan okumaya, sabah ezanı ile akşam ezanını birbirinden ayıracak şekilde bir standart oluşturmak istiyoruz" dedi.

MÜEZZİNLERE SES EĞİTİMİ VERİLECEK

Bir eğitim seferberliği başlatmak istediklerinin altını çizen Ünal şunları söyledi:

"Merkezi sistemden okunan ezanlar ve merkezi sistemden okunmayan ezanlar var, ezanı güzel okuyan bütün görevlilerimizin bizzat kendilerinin okumasını arzu ediyoruz. Öncelikle müezzinlerimizi eğitime alacağız. Daha sonra da camideki imamları eğitime alacağız. Bütün görevlilere ulaşmasını ve eğitimlerinin yenilenmesini arzu ediyoruz."

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Farklı Noktalarda Çıkan Orman Yangınları Kontrol Altına Alındı
MERSİN'DE MOTORSİKLETLİ, HEİMLİCH MANEVRASIYLA HAYAT KURTARDI
BAŞKAN SEÇER, BÜYÜKŞEHİR’İN DÜZENLEDİĞİ EMİRLER ORMAN PARKI PİKNİK ALANI’NI İNCELEDİ
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARSUS'TA SINAVA GİREN ÖĞRENCİLERE SU DAĞITTI
BÜYÜKŞEHİR ÖĞRENCİ VE VELİLERİN YKS HEYECANINA ORTAK OLDU
MERSİN'DE ARAÇ DÜKKANA GİRDİ
SOFRALARA LEZZET KATACAK AŞÇILAR BÜYÜKŞEHİR’LE YETİŞİYOR
Dünya Bankası Heyetinden Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne Ziyaret
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN TSO'YU ZİYARET ETTİ
Jandarma Kıdemli Üsteğmen Yunus Güven’e Veda Yemeği

Mersin Haber ,Mersin