Büyükşehir’den 3 Aralık Engelliler Günü Etkinliği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarına dikkat çekmek, onların talepleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir etkinlik düzenledi.

03 Aralık 2019 Salı, 14:41
Büyükşehir’den 3 Aralık Engelliler Günü Etkinliği
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarına dikkat çekmek, engelli bireylerin talepleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir etkinlik düzenledi.
Etkinlik, Taş Bina’dan Kongre Merkezi’ne kadar yapılan “3 Aralık Farkındalık Yürüyüşü” ile başladı. Yürüyüşe, Otistik Çocukları Yaşatma ve Kazanma Derneği, Mersin Sakatlar Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Tarsus Şubesi, Tarsus Görme Engelliler Derneği, Mersin İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği üyeleri ile İbni Sina İşitme Engelliler Lisesi, Nihat Sözmen Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, Özel Mersin Cebir Koleji Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı. “Otizmin Farkındayız, Onların Yanındayız”, “Bir Gün Değil, Bir Hafta Değil, 365 Gün Yanınızdayız”, “Onlar Engelleri Kaldırdı. Ya Siz?” yazılı pankartlar taşıyan grup, engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarına farkındalık yaratmak için yürüdü.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda devam eden etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Genel Sekreter Ahmet Müfit Bayram, Genel Sekreter Yardımcıları Olcay Tok ve Hasan Gökbel, Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, engelli bireyler, aileleri ve öğrenciler katıldı.
Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken, İbni Sina Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencileri de İstiklal Marşı’nı işaret diliyle okudu.
“Engelliler tüm haklardan eşit biçimde faydalanmalı”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Gülcan Kış konuşmasına, yurtdışı programı nedeniyle etkinliğe katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in selamlarını ileterek başladı. Engelli bireylerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları hatırlamanın, başarılarının farkına varmanın sadece bir güne sığdırılamayacak kadar önemli olduğunu belirten Gülcan Kış, “Dünya Engelliler Günü 1992’den günümüze kadar, engelli vatandaşların haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması konusunda ciddi bir farkındalık oluşturmuştur. Ben, ülkemizde ve kentimizde 3 Aralık dolayısıyla düzenlenen tüm etkinliklerin, oluşan bu hassasiyetin engelli vatandaşlarımızın hayatlarını daha da kolaylaştıracak adımların atılması için bir adım olmasını yürekten diliyorum” dedi.
Türkiye’de 8.5 milyon kişinin engelli olduğunu, Mersin’de ise belediyenin veri tabanına kayıtlı engelli sayısının 18 bin 952 kişi olduğunu kaydeden Gülcan Kış, “Bizler, kentimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın eğitim, sağlık, istihdam başta olmak üzere, tüm haklarından eşit bir biçimde yararlanmaları gerektiğini açık yüreklilikle savunuyoruz. Ancak bu yeterli değildir. Engelli vatandaşlarımız için pozitif ayırımcılık şarttır. Bunun için de sadece kanun maddeleri yeterli değildir. Bizler uyguladığımız tüm proje ve hedeflerimizde bu gerçeğin ışığında hareket ediyoruz. Etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi engellilerin hizmetinde
Engellilere pozitif ayrımcılık yapıldığında, fırsat verildiğinde neler başarabildiklerinin herkesçe bilindiğine değinen Başkan Vekili Gülcan Kış, konuşmasında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in önderliğinde engelli vatandaşlar için yapılan proje ve çalışmaları da anlattı. Gülcan Kış, şunları söyledi:
“Belediyemizin imkânları dâhilinde, sosyal yardım kriterleri de esas alınarak Mersin’de ikamet eden ihtiyaç sahibi engelli bireylerimize medikal malzeme desteği veriyoruz. Bu kapsamda bu yıl 140 engelli vatandaşımıza Belediyemiz bütçesinden ve 30 vatandaşımıza bağış kapsamında olmak üzere toplam 170 medikal malzeme desteği sağladık. Yine Mersin’de yaşamını sürdüren ve toplu taşıma araçlarını kullanamayan vatandaşlarımıza ücretsiz ulaşım hizmeti veriyoruz. Bu yıl içinde merkez ve ilçelerimizde toplam 3 bin 236 engelli vatandaşımız transfer hizmetimizden yararlandı. Yine işitme engelli vatandaşlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarında iş ve işlemlerini takip ederken kendilerini ifade etmekte zorlandıkları noktada birebir işaret dili tercümanlığı hizmeti sunuyoruz. Bu alanda belediye personelimize de ciddi anlamda eğitimler aldırıyoruz. Empati ve farkındalık çalışmaları yapıyor, engelli kardeşlerimiz ve aileleriyle birlikte doğa yürüyüşü, köpekle terapi, atla terapi ve gezi programları düzenliyoruz.”
Zihinsel engelli bireylerin ailelerine merkez müjdesi
Gülcan Kış, Toroslar ilçesindeki Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’nin bugüne kadar atıl durumda olduğunu, Başkan Vahap Seçer’in girişimiyle merkezi yeni bir kimliğe büründüreceklerini anlatarak, “Merkezimizde kuracağımız Mola Evi ile Mersin merkez ilçelerindeki 5 ile 23 yaş aralığında ve yüzde 40-80 engel oranı aralığında olan ve öz bakım ihtiyacını yerine getirebilen zihinsel engelli bireylerimizi aileleri artık kısmi zamanlı olarak merkezimizdeki güvenli ellere bırakabilecek. Böylece hem engelli kardeşlerimiz merkezde aktif zaman geçirebilecek, hem de engelli aileleri, daha çok sosyal ve kültürel hayata dahil olabilecekler, verimli zaman geçirebilecekler. Yine aynı merkezimizdeki çok amaçlı salonumuzda görevli fizyoterapistler tarafından zihinsel engelli çocuklarımıza duyu bütünleme terapisi ve dikkat odaklanma çalışmaları içeren bedensel egzersiz çalışmaları vermeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışıyoruz”
Fiziki engelin değil gönüllerdeki, bireyin ruhundaki engelin asıl sorun olduğunu vurgulayan Gülcan Kış, “Mersin’deki tek bir engelli vatandaşımız ya da ailesi kendisini dışlanmış veya çaresiz hissederse bunun vebali aslında hepimizin üzerindedir. Bu konuda herkes, aslında sorumluluk sahibidir. Hatırlatmak isterim ki gerçek bir engel varsa o da kalplerdeki engeldir, vicdanlardaki kara bir lekedir. Engelli vatandaşlarımızın, kendi kendilerine yetebilen, kimseye muhtaç olmayan, nezih koşullar içerisinde sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat sürmeleri hepimizin en büyük amacı olmalıdır. Büyükşehir Belediyesi olarak, sizlerin yaşamlarını kolaylaştıracak koşulları sağlamak, daha iyi koşullara kavuşturmak için var gücümüzle, yüreğimizi ortaya koyarak çalıştığımızı ve çalışacağımızı bilmenizi isterim” dedi.
Dursun Arslan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi engelsiz bir Mersin yaratmak için mücadele ediyor”
Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Mersin Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Dursun Arslan, “Bizler 3 Aralık’ta, 16 Mayıs’ta bir araya geliyoruz ve engellilerin sorunlarını dile getiriyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi engelsiz bir Mersin yaratmak için mücadele ediyor. Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in çok büyük katkıları oluyor. Bu şehri birlikte engelsiz hale getirebiliriz. Başkanımız Vahap Seçer ile birlikte bu mücadeleyi çok hızlı şekilde yapabileceğimize inanıyorum. Çünkü çok güzel bir ekip var” dedi.
“Engelli rampalarını işgal etmeyin”
Engelli bireylerin birçok sorunla mücadele ettiğini, bunların başında erişebilirlik sorununun geldiğini ifade eden Arslan, “İşe gitmek için, evden çıkabilmek için erişebilirlik. Nasıl ki sizler evden çıkınca işinize rahatça gidiyorsanız engellinin de evden çıktığında asansörün, kaldırımın, otobüsün, işyerinin asansörünün uygun olması lazım. Bununla ilgili adımlar atıldı. Kaldırımlar, otobüsler düzeltildi ama binalarda durum aynı. Kaldırımlara rampa yapılıyor, hissedilebilir yüzey yapılıyor ama kaldırımlar işgal altında. Lokantalar, sürücüler o rampaları işgal ettiğinde engellinin hayatı orada bitiyor” diye konuştu.
Fırsat verildiğinde engellilerin her şeyi başarabileceğine işaret eden Arslan, engelli bireylere, “Bizler fiziksel engelli olabiliriz. Ama kalbimizde engel yoksa her şeyi başarabiliriz. Evde oturmayacağız. Sokaklara çıkacağız. Çalışacağız. Kendimizi geliştireceğiz. Engelli dernekleri olarak üretime yönelik projeler yapmalıyız. Bekleyen değil, üreten engelli olmalıyız” sözleriyle seslendi.
Engelli bireyler sanatsal yeteneklerini sergiledi
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte, engelli bireyler de sanat alanındaki yeteneklerini sergileme olanağı buldu.
Etkinlikte Nihat Sözmen Özel Eğitim Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri Anadolu Ateşi dans gösterisini sahnelerken, Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Tiyatro Topluluğu müzikli gösteri sundu. Etkinlik Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Koro ve Orkestrası’nın müzik dinletisi ile sona erdi.
Program sonunda Başkan Vekili Gülcan Kış ve Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Hülya Atila, engelsiz tiyatro, engelsiz koro ve orkestra ile halk oyunları eğitmenlerine çiçek takdim etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin