BÜYÜKŞEHİR, FENİLKETONÜRİ HASTALARINA GIDA DESTEĞİNE BAŞLADI

HEM PAHALI HEM ZOR BULUNAN GIDA ÜRÜNLERİNİ BÜYÜKŞEHİR TEMİN EDEREK, VATANDAŞIN YARASINA MERHEM, CEBİNE DESTEK OLUYOR...

18 Ekim 2024 Cuma, 09:14
BÜYÜKŞEHİR, FENİLKETONÜRİ HASTALARINA GIDA DESTEĞİNE BAŞLADI
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla önemli bir desteği daha başlattı. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde, fenilketonüri hastalarına uygun gıda ürünleri vatandaşlara ulaştırılıyor. Aileler, kalıtsal ve metabolik bir hastalık olan fenilketonüri hastalığına uygun ürünlerin yer aldığı gıda kolilerini, kendilerine en yakın Mahalle Mutfağı’ndan alabiliyor.

 

Vatandaşın yarasına merhem, cebine destek Gıda kolisinin içerisinde; 250 gramlık 4 adet düşük proteinli makarna, 250 gramlık 2 adet düşük proteinli şehriye, 1 kiloluk genel amaçlı nişasta karışımı ve 1 paket gofret yer alıyor. Çok az gramajlarda ve çok pahalı olan ürünlere ailelerin ulaşması zor olurken, hastalığa uygun doğrultuda beslenmeyen çocukların da engelli kalma olasılığı çok yüksek oranlara ulaşıyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşın ihtiyaçlarını belirleyip projelerini şekillendiren Büyükşehir, çölyak hastalarının yanında olduğu gibi artık fenilketonüri hastalarının da yanında.

 

Yıldırım: “Fenilketonüri hastalığı ,kalıtsal metabolik bir hastalık”

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, Çölyak hastalığı ile ilgili 2020 yılından beri hem glütensiz un hem glütensiz ekmeği vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırdıklarını, Ramazan ayında da glütensiz gıda paketi ile destek olarak, son 5 yıl içinde 2500’e yakın glütensiz gıda paketi dağıttıklarını anlattı. Yeni projelerindeki hedef kitlelerinin, fenilketonüri hastalığına sahip olanlar olduğunu söyleyen Yıldırım, “Fenilketonüri hastalığı,ömür boyu hayvansal kaynaklı proteinlerin tüketilmesinin yasak olduğu kalıtsal metabolik bir hastalık..Yeni doğan bebeklerin erken teşhis edilmesi için topuk kanı taraması ile tanı konuluyor .Hayatları boyunca özel beslenmek zorunda olan hastaların düşük proteinli ürünlerinin teminini sağlayan firmaların sınırlı olması ve yüksek ücretli olması ve özellikle bu zor ekonomik koşullarda vatandaşımızın bir nebze de olsa yüklerini azaltmak için içerisinde düşük proteinli gıdaların olduğu paketleri hazırladık. Yürütülen çalışmalar sonucu fenilketonüri teşhisi konulan hastalara; içerisinde düşük proteinli makarna, tel şehriye, gofret gibi ürünlerin olduğu gıda paketi hazırlanarak düzenli olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ailelere ulaştıracağız” dedi.

 

“İl genelindeki 28 teslimat noktasından vatandaşlarımıza bu ürünlerimizi teslim edeceğiz” İhtiyacı olan her vatandaşın yanında olacaklarını sözlerine ekleyen Yıldırım, “Mersin’in tüm ilçelerinde bulunan 28 teslimat noktasından, vatandaşlarımıza bu ürünlerimizi teslim edeceğiz. Bu yaygın noktalar sayesinde, düşük proteinli gıdaları ulaştırarak vatandaşımızın cebine bir nebze de olsa katkı sağlayacağız. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tüm grupların, tüm hastalarımızın, tüm çocuklarımızın belediyesiyiz ve her zaman herkese katkı sunmaya devam edeceğiz. Yeni projemiz hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.

 

Kuş: “Belediye’nin böyle bir girişimde bulunması bizi çok mutlu etti”

11 yaşındaki oğlu Cihan Berat’ın fenilketonüri hastası olduğunu söyleyen Emine Kuş, “Bizi nasıl buldular, ona bile şaşırdık. Eve geldiler, bize haber verdiler. Çok mutlu olduk. Çünkü bizim hastalığımızın farkında olmayan çok insan var. Hiç kimse bilmiyor. Çölyak hastalığı gibi değil. Belediye’nin böyle bir girişimde bulunması bizi çok mutlu etti. Hem çok mutlu olduk, hem de çok duygulandık” dedi.

“Ürünler çok pahalı ve zor bulunuyor”

Kuş, fenilketonüri hastalığına uygun besinlerin çok zor bulunduğunu ve çok pahalı olduğunu belirterek, “Ürünler çok pahalı ve bulamıyoruz. Türkiye’nin bir iki yerinden sipariş verebiliyoruz. Çok yüksek para ödüyoruz. Ama almak zorundayız. Çocuğumuza markete gidip de bir ürün alacağız diyemiyoruz. Bir şey istediği zaman elimizde ürün yoksa bir hafta 10 gün kadar beklemek zorundayız. Normal besin verirseniz, engelli olma olasılığı çok yüksek. Belediyemizin bunu yapması gerçekten çok güzel oldu. Alamayan insanlara çok büyük destek. Vahap Seçer’den çok memnunuz” diye konuştu.

 

Kendilerine en yakın Mahalle Mutfağı’ndan ürünleri alabileceklerini de söyleyen Kuş, “Haber verilecek, biz gidip alacağız. Çok güzel ilgileniyorlar” dedi. Kuş ayrıca fenilketonüri hastalarının rahatlıkla oturup bir şeyler yiyebilmesi için, uygun bir kafenin açılması talebinde de bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
7 Bin TL'yi Aşan Ödemelerde Zorunluluk Başladı!
BÜYÜKŞEHİR, FENİLKETONÜRİ HASTALARINA GIDA DESTEĞİNE BAŞLADI
MESKİ, SİLİFKE İLÇESİ’NDE 55 MAHALLENİN İÇME SUYU KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR
MTSO'DAN TUĞAMİRAL BAYSAL'A "HAYIRLI OLSUN " ZİYARETİ
HERKESİN KİMSESİ; ‘MERSİN SOSYAL POLİTİKALAR OFİSİ’ AÇILDI'
OTOYOLDA TIR YANGINI
Yavru köpekler alevlerden kurtarıldı
MERSİN'DE 3 AYRI BÖLGEDE ORMAN YANGINI
MERSİN'DE 3 AYRI BÖLGEDE ORMAN YANGINI
"HAKEM KONUSUNDA HAKSIZLIKLARA MARUZ KALIYORUZ"

Mersin Haber ,Mersin