Borsa Başkanı Murat Kaya, "Su Tasarrufu" Çağrısında Bulundu

İklim, su ve ürün deseni hakkında konuşan Başkan Murat Kaya, “İklim Değişiyor, Suyumuz Tükeniyor” Ülkemiz su kaynaklarını daha dikkatli sarf etmeli, su fakiri ülke olma tehdidi ile karşı karşıya kalmayalım" dedi .

21 Mart 2022 Pazartesi, 16:24
Borsa Başkanı Murat Kaya, "Su Tasarrufu" Çağrısında Bulundu
-

"SU ZENGİNİ DEĞİLİZ"-
Borsa Başkanı Murat Kaya, "Su Tasarrufu" Çağrısında Bulundu
Kaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“İklim dünyada değişiyor. İklim ve doğal yaşam dengesi çevresel faktörlerinde etkisiyle ciddi bir değişime uğramakta ve bu değişim olumlu seyretmiyor. İklim değişikliğinin sonucu olarak karşımıza üretim maliyetlerindeki artış karşımıza çıkıyor ve doğal olarak gıda fiyatlarına yansıyacak maliyetler bunlar.Bu noktada, İklim değişikliği etkilerine hazırlıklı olmalıyız. Bunları değerlendirerek Türkiye tarımda yeni bir hamle yapmalı ve bu olumsuzluklara karşın bizlerinde yapması gereken görevler olduğunu düşünüyorum.
"Şu anda su konusunda bir kriz yaşamıyoruz ancak gelecek nesillere sağlıklı içme suyu bırakabilmek için bugünü kontrol altına almamız gerekiyor. Bunun için de su israfını önlememiz lazım. Türkiye‘nin mevcut su potansiyeline göre kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1500 m3 civarında, ve TÜİK 2030 yılı için nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmüştür. Nüfus artışı sonucu bu miktar 2030 yılında 1220 m3‘e ineceği tahmin ediliyor.
Bu noktada, suyumuzun önemi daha da artıyor.
Tarımsal sulama alanları ile artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye, "su fakiri" olma yolunda ve bu durumda ülkemizin su zengini bir ülke olmadığı açık bir şekilde görülüyor. Gelecek yıllarda tarımın payı ile evsel ve sanayinin tüketeceği su miktarında da artış olacaktır.
Gıdada yaşanan arz, kaliteli, yüksek verimli ürünleri elde etmemiz gerektiğini ve değişen iklim koşullarında suyu tasarruflu ve en gerçekçi bir şekilde israf etmeden kullanmak zorundayız.
Öncelikle sulama ile ilgili çok ciddi reformlar yapılmalı. Su ve gıda israfını kesinlikle önlememiz lazım.
En büyük su kullanıcısı yüzde 70-80 ‘ne varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörümüz, bizim su yönetiminde tekrar kullanılan suyun kalitesinin uygun şekilde yönetilmesi halinde, arıtılan atık su, tarım sektöründeki su talebini karşılamak için etkili bir alternatif sağlayabilir düşüncesindeyiz. Öte yandan modern sulama yöntemlerinin de büyük bir hızla yaygınlaştırmamız şarttır." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”

Mersin Haber ,Mersin