Borsa Başkanı Murat Kaya, "Su Tasarrufu" Çağrısında Bulundu

İklim, su ve ürün deseni hakkında konuşan Başkan Murat Kaya, “İklim Değişiyor, Suyumuz Tükeniyor” Ülkemiz su kaynaklarını daha dikkatli sarf etmeli, su fakiri ülke olma tehdidi ile karşı karşıya kalmayalım" dedi .

21 Mart 2022 Pazartesi, 16:24
Borsa Başkanı Murat Kaya, "Su Tasarrufu" Çağrısında Bulundu
-

"SU ZENGİNİ DEĞİLİZ"-
Borsa Başkanı Murat Kaya, "Su Tasarrufu" Çağrısında Bulundu
Kaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“İklim dünyada değişiyor. İklim ve doğal yaşam dengesi çevresel faktörlerinde etkisiyle ciddi bir değişime uğramakta ve bu değişim olumlu seyretmiyor. İklim değişikliğinin sonucu olarak karşımıza üretim maliyetlerindeki artış karşımıza çıkıyor ve doğal olarak gıda fiyatlarına yansıyacak maliyetler bunlar.Bu noktada, İklim değişikliği etkilerine hazırlıklı olmalıyız. Bunları değerlendirerek Türkiye tarımda yeni bir hamle yapmalı ve bu olumsuzluklara karşın bizlerinde yapması gereken görevler olduğunu düşünüyorum.
"Şu anda su konusunda bir kriz yaşamıyoruz ancak gelecek nesillere sağlıklı içme suyu bırakabilmek için bugünü kontrol altına almamız gerekiyor. Bunun için de su israfını önlememiz lazım. Türkiye‘nin mevcut su potansiyeline göre kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1500 m3 civarında, ve TÜİK 2030 yılı için nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmüştür. Nüfus artışı sonucu bu miktar 2030 yılında 1220 m3‘e ineceği tahmin ediliyor.
Bu noktada, suyumuzun önemi daha da artıyor.
Tarımsal sulama alanları ile artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye, "su fakiri" olma yolunda ve bu durumda ülkemizin su zengini bir ülke olmadığı açık bir şekilde görülüyor. Gelecek yıllarda tarımın payı ile evsel ve sanayinin tüketeceği su miktarında da artış olacaktır.
Gıdada yaşanan arz, kaliteli, yüksek verimli ürünleri elde etmemiz gerektiğini ve değişen iklim koşullarında suyu tasarruflu ve en gerçekçi bir şekilde israf etmeden kullanmak zorundayız.
Öncelikle sulama ile ilgili çok ciddi reformlar yapılmalı. Su ve gıda israfını kesinlikle önlememiz lazım.
En büyük su kullanıcısı yüzde 70-80 ‘ne varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörümüz, bizim su yönetiminde tekrar kullanılan suyun kalitesinin uygun şekilde yönetilmesi halinde, arıtılan atık su, tarım sektöründeki su talebini karşılamak için etkili bir alternatif sağlayabilir düşüncesindeyiz. Öte yandan modern sulama yöntemlerinin de büyük bir hızla yaygınlaştırmamız şarttır." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
TARSUS İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ KURBAN KESTİ
BÜYÜKŞEHİR ZABITASI KALDIRIM VE YOL İŞGALLERİNE GEÇİT VERMİYOR
MERSİN’DE KURUMLAR YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN BULUŞTU
TARSUS MÜFTÜLÜĞÜ ULU CAMİİ'DE AŞURE İKRAMINDA BULUNDU
Başkan Çakır, Türkiye-kktc Ticaret Odası Forumu Yuvarlak Masa Toplantısı’na Katıldı
ÇAMLIYAYLA'DA GÖREV SÜRELERİ SONA EREN KURUM AMİRLERINE VEDA YEMEĞİ DÜZENLENDİ
VALİ TOROS'TAN, MERSİN İDMANYURDU'NA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
MERSİN'DE YÖRÜKLERİN GÖÇ YOLLARI DÜZENLEDİ
TARSUS'TA BİTKİ KORUMA BAYİLERİ BİLGİLENDİRİLDİ
MÜDÜR KARADAĞ'DAN, MÜDÜR ŞAHİN'E ZİYARET

Mersin Haber ,Mersin