Belediye - İş Sendikası Mersin Şubesinden 1 Mayıs Açıklaması

“Sendikal ve sosyal güvenlik haklarının eksiksiz güvence altına alındığı; aklın ve bilimin öncülüğünde, insan onuruna yakışır bir iş ve yaşam istiyoruz…”

30 Nisan 2020 Perşembe, 14:10
Belediye - İş Sendikası Mersin Şubesinden 1 Mayıs Açıklaması
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Belediye-İş Sendikası Mersin şubesinden 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yapılan açıklamada;
Değerli arkadaşlar,
Bugün 1 Mayıs, işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü. 1 Mayıs tarihinde ilk defa, emekçiler virüs salgını nedeniyle kitlesel olarak meydanları dolduramasa da; kalbimiz, yüzlerce farklı ülkede, birbirinin dilini bilmeyen milyonlarca emekçiyle birlikte atacak.
Bugün daha iyi koşullarda yaşamak ve çalışmak isteyen dünyanın tüm emekçileriyle, birlikte bulunduğumuz her yerde bir kez daha sendikal ve sosyal güvenlik haklarımızın eksiksiz güvence altına alındığı, “insan onuruna yaraşır iş”, “Ekmek, barış ve adalet” talebini, yükselteceğiz.
Değerli arkadaşlar,
Dünya ve ülkemiz ciddi bir virüs salgınıyla zor bir dönemden geçiyor. Bu zorlu dönemde hayatları pahasına hizmet veren, bilim insanlarına, doktorlara, hemşirelere ve tüm sağlık emekçilerine, halkımızın sağlık ve huzur içinde yaşaması için çalışan bu sürecin görünmez kahramanı başta sendikamız üyeleri olmak üzere tüm emekçilere minnet borçluyuz.
Salgın, emekçilerin vazgeçilmezliğini, onların üretmediği, hizmet etmediği bir hayatın sürdürülemeyeceğini bir kez daha göstermiştir.
Koronavirüs salgını; emek ve doğa sömürüsüyle, savaşlarla, ekonomik krizlerle, emekçi halklara yoksulluk, işsizlik ve savaştan başka bir şey vermeyen kapitalist sistemin özelleştirmeci, küreselci, esnek istihdama dayalı neo-liberal politikalarının da iflasını göstermiştir.
Virüs salgını nedeniyle, en zengininden en fakirine kadar birçok ülke, kamucu sosyal devlet uygulamalarıyla, halkına karşılıksız gelir destekleriyle, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim ihtiyaçlarını bedelsiz veya indirimli sağlamıştır.
Ülkemizde ise iktidar, kampanyalarla emekçi halktan yardım talep etmiş, emekçiler yaşam derdiyle, geçim derdi arasına sıkıştırılmıştır.
Tüm dünyada bilim insanlarının salgınla mücadelenin en etkili yolunun evde kalmak ve teması kesmek olduğunu söylemesine rağmen, “kaynaklar yetersiz, can pahasına da olsa üretim yapılmalı” denilerek salgının faturası emekçilere kesilmiştir. İktidar; toplumun bir bölümüne “evde kal” derken, emekçileri; fabrikalara, şantiyelere, işyerlerine gönderip, hastalığa açık hale getirmesi ne kadar ahlakidir?
Sağlıktan daha önemli, daha değerli ne olabilir?
Üretim azalsa ne olur? Siparişler gecikse ne olur? Kârlar düşse ne olur? Bunlar tekrar düzeltilebilir. Ama kaybedilen canları geri getirebilir misiniz?
Değerli arkadaşlar,
İktidar, emekçilerin işini ve geçimini güvence altına almak yerine, destek paketleriyle, teşviklerle işverenlerin yüzünü güldürmeyi tercih etmiştir. İktidar, işverenlerin vergilerini indirmiş, ek krediler vermiş, geçilmeyen köprülerine ve yollarına milyonlarca dolar ödemeye devam etmiştir.
Salgında ihaleleri durdurmamış, doğamız, su kaynaklarımız; ranta ve talana açılmaya devam etmiştir. Bu da yetmemiş, işverenlerin talepleri iktidar tarafından bir bir yasalaştırılmıştır. Milyonlarca emekçinin anayasal örgütlenme ve toplu sözleşme hakları yasaklanmıştır. Böylece yaklaşık iki yıldır sözleşme yapmaları yasaklanarak %4’lük sefalet ücretine mahkûm edilen 696 sayılı KHK kapsamındaki emekçiler bir kez daha cezalandırılmıştır.
Yapılan “ücretsiz izin” düzenlemesiyle,işçi iradesi yok sayılıp, emekçiler fondan ödenen aylık 1168 TL’ye mahkûm edilirken, işverenlere istedikleri zaman işçiyi “ücretsiz izne” çıkarma hakkı verilmiştir. İktidar; aldığı kararlarla, yaptığı yasal düzenlemelerle tercihini bir kez daha işçiden değil, sermayeden yana kullanmıştır.Bu yapılanın adı salgın fırsatçılığıdır.
İşçiyi köle gibi çalıştırmak, ürettirmek serbestken, işçinin örgütlenmesi, toplu sözleşme yapması yasaklanmıştır.
Değerli arkadaşlar,
İşverenleri ve iktidarı uyarıyoruz. “Salgında normale dönüyoruz, ama salgının ekonomik faturası var”deyip, salgının faturasını emekçilere kesmeye kalkmayın.
Siz önce, ölçüsüzce, görgüsüzce yaptığınız israfa, saltanata, şatafata bir son verin… Sonra da salgının faturasını, ucuz kredi verdiğiniz inşaat şirketlerine, devlet garantisiyle ihale verdiğiniz, dünyanın en fazla kamu ihalesi alan müteahhitlerinize, teminatsız kredi verdiğiniz şirketlere, bol kepçe kredi dağıttığınız medya patronlarına ödetin.
SALGININ DA, EKONOMİK KRİZİN DE SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ, BEDELİNİ DE BİZ ÖDEMEYECEĞİZ…
Koronavirüs ile mücadele için çalışması zorunlu olan işyerleri dışında tüm işler durdurulmalı, işçilerin gelir kayıpları işsizlik sigortasından karşılanmalıdır.
Başta sağlık ve belediye emekçileri olmak üzere koronavirüs mücadelesinde yer alan emekçilerin koruyucu malzeme ihtiyaçları eksiksiz olarak karşılanmalı, periyodik olarak testleri yapılmalıdır.
Bizler, bu ülkenin; işçileri, işsizleri, çiftçileri, kamu emekçileriyiz…
Ülkemizde ve dünyada barışın, kardeşliğin, hukukun, demokrasinin ve dayanışmanın hüküm sürmesi için MÜCADELE EDİYORUZ.
Bizler İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR İŞ VE YAŞAM İÇİN, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal haklarımızın eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen istiyoruz
Bizler, esnek, güvencesiz çalıştırmaya, işsizliğe, yoksulluğa, kıdem tazminatımızın fona devrine karşı, insanların açlıktan ölmediği; çocukların savaşlar sonucunda anasız-babasız kalmadığı bir dünyada insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz.
YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI, YAŞASIN 1 MAYIS
Belediye-İş Sendikası

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”

Mersin Haber ,Mersin